Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I jak robiles test zarowkowy moze?

Wstepnie jestem po reklamacji w ZAPie...Pan z dzialu reklamacji uprzejmie poinformowal, ze reklamacja nie zostala uznana - powod:

"Akumulator zostal naladowany, zostalo zmierzone napiecie oraz nastepnie napiecie pod obciazeniem i akumulator nie wykazuje oznak uszkodzenia"

I tyle w temacie. Moge ponownie go reklamowac w celu  przeprowadzenia badan laboratoryjnych ale widze ze to chyba nie ma wiekszego sensu.

Jednak czasami warto nie dac sobie wmowic kitu i postawic sie.

Po nieuznanej reklamacji przez ZAP odwolalem sie ponownie i zargumentowalem odpowiednio swoje odwolanie. ZAP po przeprowadzeniu badan laboratoryjnych uznal reklamacje.

Dzis, sprzedawca tam gdzie kupywalem wysyla nowke aku :)

• Like 1

• 0

Minimalny, powinien mieć z 12.5v miesiąc czy 2 bez ładowania to żadna tragedia. Bardziej wygląda jak by nie był naladowany. Naładować raz jeszcze i na testy wodne bądź żarówki

Panowie o co dokladnie chodzi z tym testem żarówki ?jak go poprawnie wykonac Aku 120ah

Edytowane przez robisum1
  • Like 1

• 0

Szukam wszelkich informacji dotyczących akumulatorów  od Toyot hybryd .

Napięcie , pojemności jak ładować  ogólnie dane techniczne tych akumulatorów .

Jeszcze niedawno te akumulatory kosztowały sporo kasy teraz można po regeneracji kupi

do 2 tyś z gwarancją .

• 0

A coZ to za regeneracja pakietów. ni mh? Metoda zamrażarki, czy wymiana ogniw...? Do 5000 kupisz gotowy zestaw 100ah 24V w technologii lifpo4. Bądź lion. Dużo bardziej wydajny i trwały niż nimh. Golenie d. Szkłem przy ogniwach może się odbić czkawka finansowa...

• 0

Zadałem pytanie dotyczące akumulatorów i ich danych technicznych a nie kasy 

, wędkarstwo kosztuje a akumulator lifpo4 24V/100Ah pewnie bym kupił od Mawerica  za dużo mniej niż  5000 pln 

Myślę że pakiety NIMH są łatwiejsze w obsłudze  niż  pakiety lifpo4  użytkuje pakiety z ogniw NIMH Sanyo Eneloop od 2013 r 12V /10 Ah i nie narzekam .

Zastanawiam się nad możliwością  zbudowania pakietu z ogniw używanych NIMH samochody jeżdżą na nich czemu , łódka miała by nie pływać .

• 0

Można zbudować pakiet i z paluszkow AAA. Pakiet 12v 10Ah a 24V i 100ah to trochę duża różnica...setki ogniw,zgrzewow, rozbieżności w pojemnościach itd. Pakiety czy ogniwa ma nie tylko Maverick, mam i ja, pepiki za miedza, pół Chin i reszta swiata. Poprostu jak dla mnie , pakowanie się w ni_mh po przebiegu, i to jeszcze w takie pojemnosci jest abstrakcja. Tak czy siak, powodzenia przy budowie i niechaj służy jak najdłużej.

• Like 1

• 0

Witam. Pytanie do kolegów lepiej obeznanych z tematem: muszę kupić dwa akumulatory żelowe 12v 18Ah, będą połączone równolegle(chyba się nie mylę) bo ma być 12v i 36Ah. Do tego ładowarkę, która naładuje taki zestaw bez rozłączania. Poproszę o jakieś podpowiedzi-producent, typ ładowarki.

Pozdrawiam.

• 0

Witam. Pytanie do kolegów lepiej obeznanych z tematem: muszę kupić dwa akumulatory żelowe 12v 18Ah, będą połączone równolegle(chyba się nie mylę) bo ma być 12v i 36Ah. Do tego ładowarkę, która naładuje taki zestaw bez rozłączania. Poproszę o jakieś podpowiedzi-producent, typ ładowarki.

Pozdrawiam.

Czy muszą być dwa ?

Jeśli nie to może jeden 35 Ah   .Mam ten obok 22 Ah i po dwóch latach latach jestem zadowolony. Naładowany i po pół roku ładowarka sprawdziła parametry i po trzech minutach wyświetliła FULL.

https://www.sonarsklep.pl/akumulatory-zelowe-agm-c-37_143_168.html   

• 0

Pozdrawiam.

Każda ładowarka 12V ci te aku naładuje. O mniejszym prądzie ładowania dłużej, o większym (5/6 amperowa) szybciej. Nawet "malutka" np. 1800mA.

• 0

zależy jakie terminale  są w aku    jeśli  tradycyjne słupki  to  klemy mosiężne  i  teraz jak zakończone są przewody od silnika jak  to  widełki . oczko  to w klemy wkręcić  śruby motylkowe .  Klemy na stałe  zostawić  na baterii  .

Żabki niby ok ale zawsze powierzchnia stuku z  terminalem akumulatora nie będzie  za duża więc  mogą wystąpić  spadki  napięcia i grzanie się tego połączenia .

• Like 1

• 0

Przepraszam szukałem bez skutku.

Jak podłączyć silnik elektryczny do akumulatora, klemy czy żabki(ewentualne grzanie się przewodów)?

Najlepiej użyj takich klem: https://allegro.pl/klema-klemy-plus-mosiadz-motylek-motylkowa-mta-i7199300358.html

na kablach od silnika (przez bezpiecznik !!) zrób (zalutuj) oczka i będziesz miał dobry styk oraz szybką możliwość demontażu.

Edytowane przez MarMilo

• 0

Niestety naciąłem się i kupiłem "niewiele używanego" trupa z olx i skutecznie zraziłem się do używek. I tu pytanie do praktyków. Czy ktoś przerabiał ekonomiczny zakup na allegro aku żel lub agm 80-100 ah w cenie 400-550 zł? Np. Firmy vpro lub akuell? Bo każdy pisze że lipa, że nie warto itd. A chciałnym poznać opinię osoby która faktycznie sie sparzyła w myśl zasady chytry płaci dwa razy ;)

• 0

Ja posiadam aku gel 80- 12 Shimastu już ponad 7 lat . po każdym pływaniu ladowany i jak na razie jest ok . W dwójkę na pontonie i cały dzień wędkowania , nie mylić z trolowaniem a zwykłym przemieszczaniem

Edytowane przez Sławomir