Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolega juz wyjasnil temat, sa to ogniwa z demobilu. Wiec cena jest atrakcyjna. Nowe ogniwa w hurcie duzym  kosztuja okolo 2,5-3$/ ( 18650 3000mAH -nie mniej niz 5000szt) / netto + podatki , transporty i cala otoczka prawna. do tego taki BMS na 100A to koszt z 60-70$ + pudelko... wychodzi naprawde grubo

• 0

Witam

Na wiosnę zamawiam Li ion 102ah 3s

Cena 960zl

Ogniwa 18650 Panasonic te lepsze

Waga około 4600g

Mam ładowarkę modelarska

Dodatkowo monitoring napięcia

Wtyki xt60

Zobaczymy

Przeżyłem sporo akumulatorów różnych Agm żel kwas i jeszcze nie było li ion

Czy Kolega już przetestował produkt, może ktoś już pływał na Li ion-ach i coś może powiedzieć bliżej.

Jak z prądem w tych pakietach z demobilu?

• 0

Pakiet 3s to 3,7x3 = 11.1v = 11.1 x 102= 1132 W .

ten pakiet pomimo 102Ah ma 1.1kw

Lifepo4 100ah = 13.3× 100= 1,330 Kw A 80ah lifepo4 = 13.3x80= 1,06Kw . Druga kwestia to napięcie pod obciążeniem zacznie spadać i zaraz urządzenia 12v będą fiksowac, ze względu na niskie napięcie...

• 0

Pakiet 3s to 3,7x3 = 11.1v = 11.1 x 102= 1132 W .

ten pakiet pomimo 102Ah ma 1.1kw

Lifepo4 100ah = 13.3× 100= 1,330 Kw A 80ah lifepo4 = 13.3x80= 1,06Kw . Druga kwestia to napięcie pod obciążeniem zacznie spadać i zaraz urządzenia 12v będą fiksowac, ze względu na niskie napięcie...

Silnik będzie raczej wolniej kręcił.Innych urządzeń nie przewiduję w użyciu.

Ja myślę o pakiecie 110Ah, który waży 5,7 kg. Taką bateryjkę zabieram spokojnie do plecaka.

To i tak więcej prądu jak z 2 żelówek 60Ah.

Edytowane przez Jozi

• 0

Jestem w dużej rozterce z wyborem akumulatora. Najwyższa pora podjąć decyzję. Jeżeli chodzi o tamtą ofertę -

Aktualnie ma wycofane ogłoszenie na Olx, ale napisałem i dam znać jak się odezwie.

Ja już podjąłem, żele sprzedane.Poszło zlecenie na skrzyneczkę i prądu na poziomie 110Ah. To mi wystarczy do silnika 45/50 lb.

• 0

Witajcie, mój żelowy SSB 70Ah obchodzi w tym roku 10. urodziny, w zeszłym pokazał że młodość ma już za sobą. To i tak chyba piękny wynik jak na katowanie w trollingu:) Co polecacie, Toyama, Koyosonic?

Wynik godny użytkownika, który umiejętnie użytkował baterię.

Teraz wybory trudne, bo lekkie konstrukcje się objawiły..

• Like 2

• 0

Witajcie, mój żelowy SSB 70Ah obchodzi w tym roku 10. urodziny, w zeszłym pokazał że młodość ma już za sobą. To i tak chyba piękny wynik jak na katowanie w trollingu:) Co polecacie, Toyama, Koyosonic?

W pierwszym sezonie moja Toyama była mocarzem nie do zajechania ,na cały dzień pływania wystarczała, drugi sezon prawie cały też sztosiwo, no właśnie prawie cały bo pod koniec już pojawiły się pierwsze niepokojące objawy ,nie dotrwała do końca sezonu ,z tym że bardzo często jej używałem, musiałem posiłkować się porzyczakiem, a w tym roku już że Mną nigdzie nie pojedzie, pojechała na złom. Koszt zakupu nie mały i czy jeszcze się skuszę, na pewno NIE ,będę testował AGM od kolegi z forum za mniej niż połowę ceny nowej Toyamy ,jak wytrzyma dwa/trzy będzie lepszą opcją .

• 0

Już wspominałem zapewne o mojej czerwonej Toyamie NPM 105 Ah . Nie dotrwała końca okresu gwarancyjnego , choć pierwsze półtorej roku było słodkie i bezproblemowe . Gwarant w postaci mc-sklepu w sposób absurdalnie prosty i skuteczny wyparł się jakiejkolwiek odpowiedzialności , zarzucając mi wszelkie możliwe uchybienia jakie mogą się przyśnić "rzeczoznawcy"( z próbami gry w kosza baterią włącznie ) . Odradzam zatem zakup na skojarzonych platformach sklepowych mc/sonar jakichkolwiek drogich baterii żelowych , specjalnie przystosowanych do funkcji marine . Albo tani kwasiak deep cycle , albo LiFePo4 lub podobne . Nie wiem jak z trwałością , ale jeśli tylko wytrzymają połowę tego , co deklarowane , a potencjalny serwis ( np. nasz forumowy  ;) ) nie będzie utrącał z założenia ewentualnych i potencjalnych roszczeń gwarancyjnych w razie "W", to ten wybór wydaje się jedynym rozsądnym obecnie .

• Like 1

• 0

Już wspominałem zapewne o mojej czerwonej Toyamie NPM 105 Ah . Nie dotrwała końca okresu gwarancyjnego , choć pierwsze półtorej roku było słodkie i bezproblemowe . Gwarant w postaci mc-sklepu w sposób absurdalnie prosty i skuteczny wyparł się jakiejkolwiek odpowiedzialności , zarzucając mi wszelkie możliwe uchybienia jakie mogą się przyśnić "rzeczoznawcy"( z próbami gry w kosza baterią włącznie ) . Odradzam zatem zakup na skojarzonych platformach sklepowych mc/sonar jakichkolwiek drogich baterii żelowych , specjalnie przystosowanych do funkcji marine . Albo tani kwasiak deep cycle , albo LiFePo4 lub podobne . Nie wiem jak z trwałością , ale jeśli tylko wytrzymają połowę tego , co deklarowane , a potencjalny serwis ( np. nasz forumowy  ;) ) nie będzie utrącał z założenia ewentualnych i potencjalnych roszczeń gwarancyjnych w razie "W", to ten wybór wydaje się jedynym rozsądnym obecnie .

Ile wytrwała w rozsądnej formie?

• 0

I gdzie zamówiłeś? I w jakiej konfiguracji? Jaka cena?

Zamówiłem dzięki mojemu koledze u jego znajomego.Z udzielonych informacji kolega tego znajomego ściąga nowe ogniwa z ali i tak hobbistycznie wykonuje te baterie dla znajomych, ciężko się było wbić w zakup ale po wykonaniu dobrego serwisu kołowrotków udało się mi załapać na jedną skrzynkę.

Konfiguracja to 3S 110Ah 12V - zamówiłem z lepszych ogniw.Obudowa w plastikowej skrzynce z voltomierzem i wyjściem USB. Koszt to 2000 zł wraz z ładowarką 12 A i przesyłką.Ma być dobrze.Skrzynka tak ma wyglądać.Po padape ogniw można będzie nowe włożyć.

post-45918-0-43185400-1553711530.jpegTak wyglądają.

Edytowane przez Jozi

• 0

Przymierzam się do zakupu silnika dziobowego Hawsing Cayman 55 lbs GPS, jaki polecacie do tego akumulator ? Na pewno 100ah, ale jaki ? żelowy, kwasowy ? i dlaczego taki, a nie inny ? Jestem trochę zielony w tym temacie, a proste wytłumaczenie od kogoś kto miał już kilka akumulatorów wystarczy mi, aby jakiś kupić :P Pozdro

• Like 1

• 0

Ile wytrwała w rozsądnej formie?

Kupiona jesienią 2016 w okolicach października czy listopada ( po nagłym zejściu kwasu trzyletniego  :D ) , więc te -eścia jeśli nie -eści wypłynięć zaliczyła . Następnie cały sezon 2017 , to jest od czerwca do końca grudnia . W zeszłym sezonie nagły i drastyczny spadek pojemności w okolicach sierpnia/września bodajże  Warunki eksploatacji bardzo łatwe . Trasy 3-6 km , woda stojąca , tylko pływanie pomiędzy miejscówkami . Ładowarka Schumacher SPI 15A , zawsze naładowana bateria , Kotka 55lbs z maxi .

Edytowane przez malinabar

• 0

Przymierzam się do zakupu silnika dziobowego Hawsing Cayman 55 lbs GPS, jaki polecacie do tego akumulator ? Na pewno 100ah, ale jaki ? żelowy, kwasowy ? i dlaczego taki, a nie inny ? Jestem trochę zielony w tym temacie, a proste wytłumaczenie od kogoś kto miał już kilka akumulatorów wystarczy mi, aby jakiś kupić :P Pozdro

A co będziesz robił? Przestawiał od czasu do czasu łódź na miejscówki, pływał na dłuższe dystanse (z dziobowym chyba nie, ale się nie znam) czy pływał na niższych obrotach w trollingu?