Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Polecam tuborg hobby. Dobre opinie w necie. Zaliczył 1 sezon także za wcześnie na moją opinię. W tym roku dokupie 2x80ah w kwasie .Będą spięte równolegle. Pamiętajcie koledzy że jednym z wielu powodów zabijania aku są duże prądy rozładowania, czyli im więcej ah tym zdrowiej dla baterji.

• 0

Polecam tuborg hobby. Dobre opinie w necie. Zaliczył 1 sezon także za wcześnie na moją opinię. W tym roku dokupie 2x80ah w kwasie .Będą spięte równolegle. Pamiętajcie koledzy że jednym z wielu powodów zabijania aku są duże prądy rozładowania, czyli im więcej ah tym zdrowiej dla baterji.go spięcie

Dlatego spięcie 2-ch baterii rozkłada prąd, przy poborze każdy aku oddaje 1/2 prądu.

Dzięki temu można z akumulatora "wydusić" więcej prądu, bo prąd rozładowywania niższy, to tzw. C 10 czy C 20.

Edytowane przez Jozi

• 0

Dotarła do mnie kompaktowa bateryjka :) .

Zgrabna skrzyneczka o wymiarach 25 cmx 30cm. Waga ok 9 kg, nie mam dokładnej wagi, raczej jest  to połowa wagi żelowej 60-ki :D .

post-45918-0-95940700-1555611866_thumb.jpgTak wygląda z góry.

post-45918-0-79842600-1555611920_thumb.jpgWygląd z boku.

post-45918-0-17771000-1555611947_thumb.jpgZ boku zamontowane gniazdo hermetyczne z wyjściami np. do ładowania telefonu.

post-45918-0-05264300-1555612015_thumb.jpgOpis parametrów akumulatora, voltomierz oraz  wyświetlacz stanu naładowania.

• Like 1

• 0

Dotarła do mnie kompaktowa bateryjka :) .

Zgrabna skrzyneczka o wymiarach 25 cmx 30cm. Waga ok 9 kg, nie mam dokładnej wagi, raczej jest to połowa wagi żelowej 60-ki :D .

attachicon.gif 1A.jpgTak wygląda z góry.

attachicon.gif 2A.jpgWygląd z boku.

attachicon.gif 3A.jpgZ boku zamontowane gniazdo hermetyczne z wyjściami np. do ładowania telefonu.

attachicon.gif 4A.jpgOpis parametrów akumulatora, voltomierz oraz wyświetlacz stanu naładowania.

Józek ile Cię wyniosła ta zabawa?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

• 0

te skrzynki sa spoko, sam uzywalem i uzywam ich . solidne wykonanie i szczelne. Zdaje relacje z uzytkowania tego pakietu. ten wyswietlacz to...pic na wode. jedynie napiecie wskaze. Ogolnie tylko watomierz da realny podglad tego co zostalo w aku. nie czepiam sie :) tylko wiem po sobie ze napiecie nawet rozladowanego aku bedzie bardzo wysokie ...

Edytowane przez siarq

• 0

Jest ryzyko jest zabawa jest gwarancja producenta to jak coś to się poboksuję z producentem. Niech firmowy prawnik wie że za darmo faktur nie wystawia.

Jakoś tak kupiłem bo mi wymiary podeszły, a faktycznie jak padną to wrócę do Trojana.

Edytowane przez Paweł J

• 0

:) niech Ci chlopie sluza i 100lat :) ale o wygranej walce w przypadku akumulatorow mozesz praktycznie zapomniec. 90% jest jednolity tekst - wina uzytkownika, uzytkowany niezgodnie z przeznaczeniem , rozladowany ponizej wartosci krytycznej...niestety PL to western jesli idzie o reklamacje... sam po zakonczeniu reklamacji opisze swoj przypadek...to co uslyszalem od sprzedawcy i serwisu poprostu nadaje sie tylko na top liste żal.pl

Edytowane przez siarq
  • Like 2

• 0

Adam kwasu nigdy nie zabiłem w przeciwieństwie do żelowego, ten ma służyć do dziobówki na podpłynięcie po miejscówce i funkcja kotwicy na stojącej wodzie,po rzekach w zasadzie nie pływam. No może poza Notecią ale na moim odcinku to raczej kanał z minimalnym uciągiem. Z drugiego idzie rozruch silnika i dwie echosondy też obciążeń większych nie widzę. Najdłużej użytkowałem Trojana umnie 7 sezonów intensywnie jako zasilanie silnika elektrycznego, potem trzy lata przestał w nieogrzewanym garażu.Finalnie zabrał go mój kolega i zreanimował w zeszłym roku jeszcze pływał i podobno całkiem dawał radę. Ale to poboczne sprawy,u siebie montuję separator ładowania i w zasadzie baterie mam cały czas doładowywane więc może posłużą dłużej jak dwa sezony.