Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak dobrze, że na forum są Goście co czują temat i znają się na rzeczy.Przeciętny laik jak czyta ze zrozumieniem i postara się pojąć to co fachowiec miał na myśli powinien wyciągnąć wnioski, czemu jego bateria jest kiepska, mimo przestrzegania zaleceń w gwarancji.

Pamiętam jak kiedyś z kolegą katowaliśmy kwasiaki, że ledwie kręciły, nikt nie zwracał uwagi na barierę 10,5V.

Nowe i tak przy takim katowaniu 3-4 sezony wytrzymywały, te obecne nawet pilnowane po 2 sezonach potrafią zakończyć żywot.

Coraz większy szajs produkują.....

Ot, inżynieria księgowych ,Józek.

Najbardziej wkurza mnie to, że akumulatorów tradycyjnych praktycznie nie obowiązuje gwarancją. Zawsze będzie to wina użytkownika, prostownika, niewłaściwej eksploatacji.

Czyli mówiąc najkrócej- płać, płacz, kupuj za chwilę nowy.

Jeżeli dodać do tego te wszystkie naklejki "marine" to już zupełnie wysiadam, bo  o dziwo, bardzo szybko padają te aku na wodzie......

• Like 1

• 0

Ot, inżynieria księgowych ,Józek.

Najbardziej wkurza mnie to, że akumulatorów tradycyjnych praktycznie nie obowiązuje gwarancją. Zawsze będzie to wina użytkownika, prostownika, niewłaściwej eksploatacji.

Czyli mówiąc najkrócej- płać, płacz, kupuj za chwilę nowy.

Jeżeli dodać do tego te wszystkie naklejki "marine" to już zupełnie wysiadam, bo  o dziwo, bardzo szybko padają te aku na wodzie......

No tak, dawniej jakieś mocniejsze te baterie były.

To fakt księgowi wszędzie obecnie mieszają.

• 0

Witam. Mam zamiar kupić dwa akumulatory, jeden 9ah do echosondy, drugi około 100ah do silnika. Miałem zamiar kupić ten: https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-npg-9ah-gel-p-476.html ale usłyszałem opinię że do echo lepszy będzie głębokiego rozładowania, czyli taki: https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-npc-9ah-12v-deep-cycle-design-p-79.html . I tutaj moje pytanie, czy do silnika lepszy będzie aku tego pierwszego typu https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-npg-100ah-gel-p-564.html czy ten drugi https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-105ah-p-813.html . Proszę o jakąś pomoc :-)

• 0

Witam. Posiadam od 2 lat akumulatory żelowe Haze 105 ah.Na wodzie były może z 50 razy.Podpięte szeregowo do Haswinga 2 HP.Niestety zimą jeden uszkodziłem. Czy mogę dokupić jeden akumulator,bo pewnie ten stary ma już trochę mniejszą pojemność ?

• 0

Toyama to marketingowy gniot :)

W tym roku 5 sezon będzie na Toyama NPCG 100Ah / drugie aku 4 sezon (ten sam model) spięte w szeregu na 24V + Haswing 2HP i jakoś nie zauważyłem tego żeby to był gniot. Na czym niby polegać ma ten gniot? Pytam z ciekawości.

• Like 1