Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pudelko jest gadzeciarskie, ale i tak sa terimnale na zewnątrz, wyzszego IP nie wnosi..., aby bylo full bezpiecznie , to przylacze musialo by byc realizowane poprzez gniazda hermetyczne + odpowiednie wtyki dla.odbiornika. a te z reguly nie sa zbyt tanie. Napewno spakowanie ogniw w pudla od typowych akumlatorow , jest duzo lepszym rozwiazaniem , niz pakiety budowane z cel "ala" winston itp. Gdzie wszytskie bieguny i bms jest na wierzchu

• 0

Pudelko jest gadzeciarskie, ale i tak sa terimnale na zewnątrz, wyzszego IP nie wnosi..., aby bylo full bezpiecznie , to przylacze musialo by byc realizowane poprzez gniazda hermetyczne + odpowiednie wtyki dla.odbiornika. a te z reguly nie sa zbyt tanie. Napewno spakowanie ogniw w pudla od typowych akumlatorow , jest duzo lepszym rozwiazaniem , niz pakiety budowane z cel "ala" winston itp. Gdzie wszytskie bieguny i bms jest na wierzchu

Siarq - nie każdy pływa na dętce :) Moja bateria jest w dedykowanej bakiście z uszczelkami i zamkiem nie przepuszczającym wody. Co prawda po sezonie i tak termiale i oczka kabli są do czyszczenia, ale wilgoci z powietrza nie oszukasz :)..

• 0

@Jozi , plywales juz na tym swoim Liion ? czy czaisz sie poki co :)

Póki co jeszcze nie pływałem, ale robił test mój kolega. Ma podobny pakiet tylko coś ok.  130Ah.

Jest mega zadowolony. Na silniku 65lbs na maxa zasuwał lekko ponad 3 godziny, tak więc  jest rewelka w stosunku do żelu, agm czy kwasiaka pod względem poboru prądu o kręgosłupie nie wspominając.

• 0
  • 0
  • 0
  • 0

Waga mnie tak nie martwi jak prąd pracy 0-10A , do sondy sie nadaje. Do silnika niestety nie .

Ten co mam chyba wytrzymuje 30A, o ile dobrze pamiętam.

Waga to najprostszy sposób na wstępna ocenę /eliminacje ofert akumulatorów na Ali. Dopiero po kupnie dowiadujemy się od sprzedawcy, że tyłu AH nie da się kupić w tej cenie. Szkoda że nie wspominają tego przed.

Kupuję czasem na Ali, ale aku lifepo4 nie da się kupić dużo taniej. To tylko zagrywki sprzedających z pojemnością przede wszystkim.

• 0

30A to słabiutko, dobre lifepo4 to ciągły prąd rozładowania 100A , peak 120A , prąd ładowania 20A.

Nasze silniki na maxa ( te średniej mocy 55lbs ) pociągną nawet 60A i nie ma się co łudzić, że 250-300$ kupi się na Ali porządne lifepo , z dobrym BMS , ogniwami i dobrymi parametrami  ( jak wyżej ) ceny zaczynają się od 450$ w górę , tu mowa o 12V 80-100ah.

Większość akumulatorów na Ali w dobrej cenie to liony składane z używanych akumulatorków, zresztą na naszym Aledrogo to samo.

Jak ktoś szuka sprawdzonego to warto poczytać : https://www.elektryklegnica.eu/akumulatory

Edytowane przez maweric

• 0

Na łajbie mam teraz 8x65AH 12V, więc na 24V jest ok 250AH

Pytanie ile kosztowałby dobry komplet tego o czym piszesz żeby złapać podobną pojemność? Pamiętaj że łajba stoi prawie (lub) cały rok na wodzie i jest wpięta do 230Vna okrągło bez żadnej kontroli. Te aku o których piszecie są na tyle bezpieczne że można byłoby je zostawić razem z urządzeniem je ładującym na wodzie i nie martwić się że spłonie nie tylko jacht, ale i cała przystań????

• 0

Przyczyna pozarow sa instalacje zazwyczaj a nie zrodlo zasilania. Pierwsze pytanie jest takie co chcesz ? Dla jednych liczy sie.cena dla.innych marka. Wszystko generuje koszty. Nowe i swiatowe = drogo i bardzo dobrze , tansze i dobre = ekonomia i przystepna cena, tanie i niewiarygodne= golenie d. Szklem i gleboka wiara ze bedzie dobrze = aliexprex. Sprawdź ceny aku linkowane ,torqeedo , epropulsion,headway,winston , aliexpress. Ogolnie z moich doswiadczen, tysiecy emaili korespondncji z chinami, sprowadzeniu i testowaniu kilku TON litu. Polka ekonomiczna wychodzi najlepiej. Dla porownania. Tprqeedo 130ah 24v= 18k , headway okolo 15k za 130ah , eko okolo 7k za 130ah. Matma jest prosta za eko masz prawie 2 x tyle co hedway i 2.5 x tyle co torqeedo. Wynalazkow z ali nie biore pod uwage bo trzeda by z 5x tyle odrazu zamowic... chytry traci kilka razy...

• Like 1

• 0

te akumualtory z linku sie nienadaj do zawsilania silnika... przeciez to ma prad rozladowania 10A...tutaj przyklad wykonania aku z aliexpress

Siarq - gratulacje za sekcję takiego szrota ! Ten film powinien być przestrogą dla "łowców okazji CCC itp"..

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Na łajbie mam teraz 8x65AH 12V, więc na 24V jest ok 250AH

Pytanie ile kosztowałby dobry komplet tego o czym piszesz żeby złapać podobną pojemność? Pamiętaj że łajba stoi prawie (lub) cały rok na wodzie i jest wpięta do 230Vna okrągło bez żadnej kontroli. Te aku o których piszecie są na tyle bezpieczne że można byłoby je zostawić razem z urządzeniem je ładującym na wodzie i nie martwić się że spłonie nie tylko jacht, ale i cała przystań????

Uzewętrzniałem się już kilka razy - wystarczy zbudować baterię z akumulatorów 3.6V * 8 szt  a pojemnośc wybrać wg potrzeb i zasobności portfela.

Moje zabawki na załączonym zdjęciu (kupione w EU na fakturę z dostawą do domu). Winston 160Ah każda.

Od majówki pływam na Haswing 5HP + cała elektronika pokładowa (echo, dziobowy). Po całym dniu mam ledwie uszczknięte 40Ah (to rekord ładowarki) - po kilku testach ładuję baterię co 3-4 pływania.

Dziś kupiłbym 130Ah ponieważ w pełni by wystarczyło.

Mariusz

post-59459-0-13543900-1559347696_thumb.jpg

• Like 1

• 0

@Marmilo to co napisales, bardzo dobrze obrazuje ile tak naprawde potrzeba jest Ah na dzien plywania...80ah litu w zupelnosci styka na dzien, 100ah to juz zapasem sporym. Wiekszosc uzytkownikow ma "skrzywienie" po aku pb , ze musi byc 100ah badz wiecej. A smiem twierdzic ,ze wiekszosci wystarczy 60ah

• 0

@Marmilo to co napisales, bardzo dobrze obrazuje ile tak naprawde potrzeba jest Ah na dzien plywania...80ah litu w zupelnosci styka na dzien, 100ah to juz zapasem sporym. Wiekszosc uzytkownikow ma "skrzywienie" po aku pb , ze musi byc 100ah badz wiecej. A smiem twierdzic ,ze wiekszosci wystarczy 60ah

Wiesz, że Polak to niewierny Tomasz :) .Tak do końca nie wierzy w nowe technologie :lol:  :lol: .  Sam kazałem upchać  do skrzynki 110 Ah tylko na 12,6v.

• Like 1

• 0

i tu sie @Jozi zgadzam w 100%... ja zrobilem sobie 75ah i pewnie w zupelnosci mi wystarczy, ale profilkatycznie zamowilem 120ah , aby spac spokojnie :), chodz sezon ruszyl ja jeszcze nie wyplynelem na dobre... od poniedzialku zaczne szturm na wodzie:) , moze wkoncu za trzecim podejsciem, zrobie pelny test predkosci tego swojego boeinga 48v/6kw . Pierwsze podejscie nieudane bo tylko na 1 srubie , za drugim plywalem z kolkami pod detka , teraz juz powinno sie udac :)

• Like 1

• 0

Uzewętrzniałem się już kilka razy - wystarczy zbudować baterię z akumulatorów 3.6V * 8 szt  a pojemnośc wybrać wg potrzeb i zasobności portfela.

Moje zabawki na załączonym zdjęciu (kupione w EU na fakturę z dostawą do domu). Winston 160Ah każda.

Od majówki pływam na Haswing 5HP + cała elektronika pokładowa (echo, dziobowy). Po całym dniu mam ledwie uszczknięte 40Ah (to rekord ładowarki) - po kilku testach ładuję baterię co 3-4 pływania.

Dziś kupiłbym 130Ah ponieważ w pełni by wystarczyło.

Mariusz

A mi się wydaje że nawet 130 to dużo, ale dopiero to do mnie dotarło jak już przyszły.

Choć testy dopiero przede mną, zobaczę czy cały dzień wytrzyma na dziobówce i kotwicy.

Ładnie weszły do bakisty, pozostało połączyć i zamocować aby nie przemieszczały się.

post-51341-0-49110600-1559490736_thumb.jpgpost-51341-0-31961900-1559490746_thumb.jpg