Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja nie mam BMS na czas pływania- kupiłem strażaka do LiFePo 8S. BMS jest w ładowarce icharger 306. Spokojnie robi robotę tylko musiałem ustawić tryb Fast Balance.

BTW. Macie jakiś sprawdzony przetwornik step down z 24V na 12V ? Prąd do 60A i izolacja galwaniczna wejścia/wyjścia?

• 0

Jaki bms do tego zakladasz?

Wziąłem komplet z ev-power.eu. czyli SmartBMS

Ja nie mam BMS na czas pływania- kupiłem strażaka do LiFePo 8S. BMS jest w ładowarce icharger 306. Spokojnie robi robotę tylko musiałem ustawić tryb Fast Balance.

BTW. Macie jakiś sprawdzony przetwornik step down z 24V na 12V ? Prąd do 60A i izolacja galwaniczna wejścia/wyjścia?

Ja 12V do zasilania elektroniki będę brał czterech ogniw i założę pakieciak aby się przełączać na pozostałe 4 aby w miarę równomiernie obciążać zestaw.

Przy 60A też powinno zdać egzamin, jedynie częściej się przełączać. 

W moim BMS będę widział na telefonie aktualny stan ogniwa, wiec mi łatwiej będzie wyczaić moment kiedy różnica między jedna a drugą dwunastka jest duża i trzeba się przełączyć.

A wcześniej myślałem o kupnie tego https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/przetwornica-napiecia-azo-pe-100-z-24v-na-12v-1000w-p-2631.html

• 0

jak dla mnie przelaczanie sie miedzy pakietami to slabe roziwazanie... ogniwa nie beda pracowac rownomiernie , Moim zdaniem jesli powiedziales A-zainwestowales w pakiet , to powiedz i B - kup przetwornice 24/12 i zapomnisz raz na zawsze o jakimkolwiek przelaczaniu...badz zainwestowac  w balanser aktywny , tylko to wygeneruje koszty chyba wieksze od przetwornicy

• 0

Zapewne masz rację Adam że słabe, ale tanie  ;)

Koledzy co się zajmują elektroniką powiedzieli że BMS powinien sobie z tymi różnicami poradzić.

W przyszłości pewnie zrobię tak że kupię jednak ten reduktor na 12V, z lenistwa aby nie chodzić i przełączać :)

• 0

To ze tanie , sie zgadza. Bms maja wbudowany balansery, tylko pic polega na tym.ze prad balansowania jest maly zazwycza do 50mA ..tu jest pies pogrzebany... jesli sie zapomnisz i zrobisz zbyt duze roznice V na ogniwach , to bms zacznie wylaczac caly pakiet. 50ma zbalansuje pakiet, z tym ze, bedzie to trwalo dluuuugo przy sporym rozjezdzie. Balansery aktywne maja prady 1,2 a nawet i 5A im zajmuje to duzo.mniej czasu, a takze odzyskuja energie z pozostalyxh ogniw. Zreszta zobaczysz w praktyce co sie bedzie dzialo. Nie pisze tego zlosliwie, tylko tu nie warto oszczedzac... tym.bardziej ze juz i tak wydales sporo na zabawki

• Like 1

• 0

Wziąłem komplet z ev-power.eu. czyli SmartBMS

Ja 12V do zasilania elektroniki będę brał czterech ogniw i założę pakieciak aby się przełączać na pozostałe 4 aby w miarę równomiernie obciążać zestaw.

Przy 60A też powinno zdać egzamin, jedynie częściej się przełączać. 

W moim BMS będę widział na telefonie aktualny stan ogniwa, wiec mi łatwiej będzie wyczaić moment kiedy różnica między jedna a drugą dwunastka jest duża i trzeba się przełączyć.

A wcześniej myślałem o kupnie tego https://sklep.prostowniki-akumulatory.pl/przetwornica-napiecia-azo-pe-100-z-24v-na-12v-1000w-p-2631.html

Piotr,

właśnie z tego powodu szukam balansera - niestety pływanie na dziobowym 12V 55;bs (M-G) podłaoczonym do cel 1-4 + echo i reszta zabawek na pokładzie (cele 5-8) bardzo rozjeżdża ogniwa :( Moja ładowarka dobra i mocna potrzebuje 8h !!! żeby zbalansować to co zabrało echo przez 4-5h pływania. Siarq ma rację - szkoda baterii a później czasu, gdy czekasz na to by balanser 'odjął' prąd z przeładowanych ogniw, czekając aż te bardziej wyeksploatowane uzyskają to samo napięcie.

Na obecną chwilę mam zamiar kupić przetowrnicę do 10-20A (zasilę elektronikę pokładową - pompy, echo, oświetlenie) i będę szukał przetwornicy na prąd 60A.  Jeśli nie znajdę w dobrej cenie (czyli do 500PLN przetwornicy 24/12 ~60A) to dokupię drugi pakiet LiFePo. Za 1000PLN będzie LiFePo 60Ah a to już spokojnie wystarczy dla dziobowego.

Ładowaka i tak ma jedno wyjśnie bezczynne więc wreszcie wykorzystałbym jej możliwości.

p.s. Ta przetwornica z linku jest bez separacji we/wy więc za tą kasę to jakaś pomyłka.

Pozdrawiam,

Mariusz

• Like 1

• 0

No i poszło.

YUASA M31-100 zamówione - koszt 420 zł z przesyłką i płatnością przy odbiorze.

Jak mówię starzy Rosjanie - użyjom uwidim.

Będę szczęśliwy jak wytrzyma 3-4 lata. Mega szczęśliwy 5 lat.

No to tymczasem - odezwę się w tym wątku za 3 lata ;) :) :D

No i odezwałem się po 2 latach nie za bardzo szczęśliwy.

W sobotę wróciłem z rybek. Podłączam aku do voltomierza a tam 8,5 V.

I dupa.

Może gdzieś go przegrzalem albo był niedoładowany ale już po nim. Szukam kolejnego na kolejne 2 lata.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

No i odezwałem się po 2 latach nie za bardzo szczęśliwy.

W sobotę wróciłem z rybek. Podłączam aku do voltomierza a tam 8,5 V.

I dupa.

Może gdzieś go przegrzalem albo był niedoładowany ale już po nim. Szukam kolejnego na kolejne 2 lata.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

spróbuj podładować może się podniesie...

• Like 1

• 0

Witam.

Noszę się z zamiarem zakupu silnika, akumulatora i ładowarki. W zasadzie silnik i ładowarkę już wybrałem i pozostaje mi kwestia doboru akumulatora.

Silnik to Haibo M150

Ładowarka Accu-smart 10A by Schumacher.

Na samym początku byłem zdecydowany na akumulator żelowy Trojan. Lecz jeden ze sprzedawców odradził mi żel ponieważ przy tym silniku i wysokim amperażu nie pociągnie zbyt długo. Polecił mi inne rozwiązanie Trojana model Overdrive 102 ah. Argumentował ta decyzję tym że ten model lepiej znosi rozładowania przy wysokim amperazu. Zastanawiam się jednak czy nie będzie zbyt mały do tego silnika. Czy ktoś kto użytkuje Haibo M150 mógłby się wypowiedzieć z jakim akumulatorem go spina i ile pozwala pływać?

• 0

A stać kolegę na wymianę Aku po krótkim używaniu?

Czasami warto dołożyć, sam się już przejechałem na kwasach, żelach. Jeśli nawet początkowo wychodzą taniej to po jednej wymianie wypada praktycznie tak samo cenowo.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

• Like 1

• 0

Proszę mnie nie zrozumieć źle. Wiem, że ta technologia jest super ale za moduł z bms 60aH trzeba dac ponad 4k jak sprawdzałem ceny w Google.

To przekracza moj budżet.

Na moje potrzeby (ilość wyplyniec w roku) i gdyby nie Słup i rozmiar tego zbiornika nie wiem czy w ogole bym się zastanawiał nad silnikiem.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie. Kupić tańszy słabszy silnik który łagodnej będzie obchodził się z rozładowaniem akumulatora.

Edytowane przez scOOtt

• 0

U mnie m150 współpracuje z aku TOYAMA 100Ah, ale z serii NPCG. Użytkuję drugi sezon, bez zastrzeżeń. Wystarcza na około 7-8h użytkowania przy zmianie miejscówek, ew. jakiś troll. Niemniej jednak, koledzy wyżej dobrze radzą. Mimo, że nie mam się do czego przyczepić, dzisiaj poszedłbym  w aku litowy.