Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Na majfrendow uwazaj moj mial byc wodoszczelny ale dostala sie wilgoc do srodka i czesc ogniw padla. Jakosc zgrzewow w srodku tragedia cale szczescie w pl mi go uratowano i pozgrzewano na nowo i ze 100 ah mam 80 ah, ale nastepnym razem kupilbym w pl z gwarancja. Rok mi smigal ok i po roku wyszla jego chinska jakosc. Odnosnie gwarancji z majfrendem nic nie wywalczysz takze ja odradzam.

• 0

40Ah to lion , na paluszkach. :)  70 i 120 może być Lifefpo4 , ale waga z księżyca.

Do naszych potrzeb należy szukać ogniw skręcanych i raczej wyłącznie Lifepo4. Liony mają tendencje do samozapłonu ( są wybuchowe ).

Na łódce czy pontonie pożar aku to nie ciekawa sprawa .

• 0

Ja planuję sobie zrobic na czterech winstonach lub podobnego typu. Jakoś nie mam zaufania do układów innych niż 1P4S w przypadku 12v.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Przekopałem się przez kilka stron watkuyi widzę że dotyczy akumulatorów do elektryków w przewadze. A jaki akumulator do spaliny? Mercury Optimax 75, echo 12" i wyciągarka do kotwicy. Poza tym kilka mniejszych odbiorników...

Ja bym brał 60Ah na rozruch i na bytowe 70-100Ah + separator ładowania. Powód - jak niechcący rozładujesz sobie bytowe, to odpalisz bez problemu. Ściągania czapki że o szarpaniu sznurka przy takiej pojemności nie balezy do przyjemnych. AGM jest be do ładowania z silnika.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Pomijajac skrajne przypadki wybuchów itp. To lion dla 12v nie jest najlepszym rozwiązaniem... Po utracie z 30% pojemnosci (podczas normalnej eksploatacji) napięcie będzie z 11.5v i będzie spadać ... pakiety większe niż 1p , to nie kwestia wiary i zaufania ,tylko jakość ogniw i dobór elektroniki. Gotowe.bms w gruncie rzeczy załatwiają większość problemów, Ale Gdy pojawia się znaczne rozjazdy to będą mieć problem z wyrównaniem pakietu... najlepszym rozwiązaniem.sa balansery aktywne i bms bez funkcji balansu. Tylko to generuje niezle koszty .

• 0

40Ah to lion , na paluszkach. :)  70 i 120 może być Lifefpo4 , ale waga z księżyca.

Do naszych potrzeb należy szukać ogniw skręcanych i raczej wyłącznie Lifepo4. Liony mają tendencje do samozapłonu ( są wybuchowe ).

Na łódce czy pontonie pożar aku to nie ciekawa sprawa .

11kg przy 120ah to duzo? czy mało bo nie rozumiem co to waga z księżyca. Ja już zgłupiałem? więc które są najlepsze jeśli chodzi kategorię lifepo4 , żel deepcycle , kwas deepcycle? Jeśli macie jakieś godne namiary na zaufanego sprzedawcę poproszę o priva.

• 0

Mam na łodzi 50 rozruchową i 2 szt 75 żelowe używane do centralnych baterii oświetleniowych + DVSR, silnik terrova 55. przy takim zestawieniu wychodzi że na Otmuchowie przez trzy dni pływania (kotwica, manewrowanie i zmiana miejsca do 300m) zużyłem 36% baterii co daje 54 ah. Jak pisałem wcześnie koledze 120 od @siarq wystarczyła na 6 dni pływania bez doładowywania. Jak będą dostępne to wezmę od chłopaków 80 ah, regulator napięcia do paneli i wystarczy no i  35 kg z rufy mniej.

Edytowane przez Robert Dorado

• 0

Akumulatory od 100ah wzwyż litowe . To naprawdę dla silnikow małych mocy (500-700) wat , jest plywania do oporu... przy eskapadach 1 dniowych praktycznie nie do rozładowania. Jak się ktoś zaprze to rozladuje, ale to naprawdę trzeba sporo pływać. Przy silnikach dużych mocy , jest trochę inaczej, gdyż czesc mocy się traci na przekladniach i pobór jest większy przy tej samej prędkość co przy silnikach małych.nie tania technologia , ale wydajność mega

• 0

chciałbym w samochodzie za pomocą przetwornicy ładować akumulator który używam na łodzi tzn podpiąć przetwornice do gniazda zapalniczki, do niej ładowarkę akumulatorów CTEK 5.0 i ładować aku gdy jeżdżę samochodem i nie musieć dźwigać go z samochodu do domu na ładowanie. Jaką przetwornice wybrać w rozsądnych pieniądzach o ile coś takiego jest możliwe

Edytowane przez wuran