Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

post-45918-0-52203200-1567353920_thumb.jpg Przetestowałem i ja swoją magiczną skrzynkę. Po naładowaniu voltomierz pokazywał 12,3 V. Pływałem od 9.00 do 15.00 - kilka km przepłynąłem, ostatnie 2km na pełnej parze bo burzowo było.Pokazuje napięcie jeszcze 11, 4 czyli ponad 50 % energii jeszcze w nim zostało.

Tylko jedno ale, zabrałem się z całym majdanem na jeden raz, skrzynka waży 8kg, poprzednio ta sama pojemność ważyła 35 kg ( 2 x 17,5 kg - musiałem 2 razy chodzić z akumulatorami).

Mega sprawa :)  :)  :)  :) .

• 0

attachicon.gif 1A.jpg Przetestowałem i ja swoją magiczną skrzynkę. Po naładowaniu voltomierz pokazywał 12,3 V. Pływałem od 9.00 do 15.00 - kilka km przepłynąłem, ostatnie 2km na pełnej parze bo burzowo było.Pokazuje napięcie jeszcze 11, 4 czyli ponad 50 % energii jeszcze w nim zostało.

Tylko jedno ale, zabrałem się z całym majdanem na jeden raz, skrzynka waży 8kg, poprzednio ta sama pojemność ważyła 35 kg ( 2 x 17,5 kg - musiałem 2 razy chodzić z akumulatorami).

Mega sprawa :)  :)  :)  :) .

Jozi pokaz co masz w środku podaj wymiary skrzynki jakie masz zaciski itp. Szukam opakowania do moich accu bo sam chce zbudować sobie pakiet.

• 0

Bo odcięcie zasilania BMS-m jest coś przy 9 V, tak więc miarkuję.Pogoda nie pozwoliła na sprawdzenie jego pełnej pojemności, ale mój kolega ma takiego na 130 Ah to katował silnikiem 65 lb cały dzień nim zasilanie odcięło.

Mogłeś się pomylić lekko o kilkadziesiąt % z takiego miarkowania. Krzywa rozładowania to nie linia prosta

• 0

Mogłeś się pomylić lekko o kilkadziesiąt % z takiego miarkowania. Krzywa rozładowania to nie linia prosta

Tak strzeliłem na oko, ale sądząc po teście kolegi jeszcze na 3 - 4 godziny pływania jest prądu, więc nie jest źle.

Może kiedyś wybiorę się z kolegą to  moją bateryjkę wrzucimy na pierwszy strzał, więc będzie pewny test.

• 0

Tak strzeliłem na oko, ale sądząc po teście kolegi jeszcze na 3 - 4 godziny pływania jest prądu, więc nie jest źle.

Może kiedyś wybiorę się z kolegą to moją bateryjkę wrzucimy na pierwszy strzał, więc będzie pewny test.

Warto zrobić sobie tabelę z prędkościami (na stojącym akwenie) i odpowiadającym im poborem prądu

• 0

Warto zrobić sobie tabelę z prędkościami (na stojącym akwenie) i odpowiadającym im poborem prądu

Zapewne tak, ale normalnie pływam na maxymizerze coś w granicach 3 biegu ( to najbardziej ekonomiczne zużycie w stosunku do prędkości).

Jak było zagrożenie burzowe to dawałem na maksa by szybko do portu dopłynąć, nawet nie myślałem o zużyciu prądu, bo wiedziałem że powinno wystarczyć bez problemu.

Wszak życie ma się tylko jedno...

• 0

Możesz mi powiedzieć, gdzie wyczytałeś o tych 2000 cykli 100% a później pojemność spada do 80? Bo ja nigdzie nic takiego nie znalazłem.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Tutaj:

https://www.ev-power.eu/Winston-40Ah-200Ah/

"Minimal lifetime of 2000 cycles with real experience showing up to 8000 cycles. "

A tu pismo obrazkowe:

https://www.ev-power.eu/blog/The-Cycle-life-of-Winston-Batttery-cells-versus-lead-acid.html

Wynika, ze trochę się zagoniłem z tymi 2000 cylki przy 100%, ale nawet jeśli będzie ich 1500 to też mnie przeżyja..

Mariusz

Edytowane przez MarMilo

• 0

Moim zdanie, patrząc na wykresy przywołane przez Mariusza, to im mniejsze rozładowanie, tym większa liczba cykli.

A za ładowanie i rozładowanie odpowiada BMS, odpowiednie dobranie pojemności oraz właściwa konfiguracja BMS jest w stanie zapewnić nawet 8000 cykli.

A swój BMS ustawiłem wg zaleceń na 80%, czyli powinienem klepnąć 2200 cykli. 

Jestem około 50 razy na rybach w roku, 2200/50=44 lata, akumulatory padną jak będę miał około 90 lat na karku.

Oby wtedy istniało to forum abym mógł to potwierdzić, bo dożyć mam zamiar  :P

• Like 3

• 0

BMS ci nic nie pomoże, chyba że zrobisz sobie sam. On ma pozwolić na pracę w granicach bezpiecznych parametrów ogniw. Nie oszukując się, użytkowanie z takimi elektrykami jak nasze na łódkach (pomijam siarq i jego mocne zabawki) to prądowa rekreacja dla tych baterii. Szybki rzut oka w karty techniczne i podają, że 1500 cykli przy 100% rozładowania i 2000 przy 80%. To i tak imponująco w stosunku do kwasu. Dobry żel przy 80% rozładowania ma jakieś 500 cykli, ale trzeba by go cały czas używać. Jak będzie stał, to zasiarczenia nic nie powstrzyma i tak się zużywa.  Lit jest wolny od tego problemu.

• 0

A widzisz, poczytam. Twoja odpowiedź brzmi zachęcająco. Z drugiej strony jak tych cykli tyle, to nie wiem czy warto oszczędzać baterię. Ogniwa mają pewnie też jakieś ograniczenia czasowe, dużo mniejsze niż kwas, ale wieczne też nie będą.

• 0

Moim zdanie, patrząc na wykresy przywołane przez Mariusza, to im mniejsze rozładowanie, tym większa liczba cykli.

A za ładowanie i rozładowanie odpowiada BMS, odpowiednie dobranie pojemności oraz właściwa konfiguracja BMS jest w stanie zapewnić nawet 8000 cykli.

A swój BMS ustawiłem wg zaleceń na 80%, czyli powinienem klepnąć 2200 cykli. 

Jestem około 50 razy na rybach w roku, 2200/50=44 lata, akumulatory padną jak będę miał około 90 lat na karku.

Oby wtedy istniało to forum abym mógł to potwierdzić, bo dożyć mam zamiar  :P

Możesz zdradzić jaki masz ten BMS ?