Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam pytanko, zakupiłem nowe aku do echosondy oraz ładowarkę i problem w tym że po załadowaniu pokazuje na echosondzie napięcie 13,3v i w kilka sekund spada do 12,5v. Czy to problem z ładowarka czy akumulatorem. Aku to mega-bat 9ah. Ładowarka eurokomp automat

• 0

Mam pytanko, zakupiłem nowe aku do echosondy oraz ładowarkę i problem w tym że po załadowaniu pokazuje na echosondzie napięcie 13,3v i w kilka sekund spada do 12,5v. Czy to problem z ładowarka czy akumulatorem. Aku to mega-bat 9ah. Ładowarka eurokomp automat

Raczej norma. 13.3 moze być krótka po naładowaniu. Pod obciążeniem 12.5 nie jest źle.

Jak wyżej. Normalne pod obciążeniem.

• 0

Poza sezonem kwasa trzymaj pod napięciem albo ładuj raz na miesiąc. Nie wiem o jakim rozładowaniu piszesz. Powinien być naładowany w okolice 100%, żeby się nie zasiarczał.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie , zakupiłem aku  

Akumulator żelowy HAZE HZY EV 12-150 12V 150Ah

ale  zastanawiam sie nad ładowarką do niego  , posiadam takie ustrojstwo  post-67721-0-00632000-1569605253_thumb.jpg  Model BX 1   , wyjście  12 V     DC 3,8 / 0,8A

a służy mi już kilka ładnych lat z tym że z akumulatorem 80tką  i jak do tej pory wszystko OK . Tu pytanie czy ta ładowarka nie będzie za mała do tego olbrzyma ?

• 0

1/10 pojemności aku jeżeli chcesz naładować w 10 godz. Gdy ładujesz raz na tydzień i nie potrzebujesz aku "na jutro" to może być.

Normalnie min z tego co bym ryzykował to 8A. 10A tez jest Ok a 15A to już tak jak doktor w recepcie zapisał.

• 0

Koledzy potrzebuje rady ws. akumulatora do echo Garmina 5CV plus.

Na podstawowym aku 7ah to max 5 godzin pływania, nie wiem czy lepiej kupić drugi taki i polaczyc równolegle czy może macie jakieś sprawdzone aku, które wytrzymają mi na luzie cały dzień plywania.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• 0

Aku kupowałem nowy razem z echosondą w sierpniu, zawsze ładowałem na maksa. Myślałem teraz żeby kupić jakiś większy nawet 14 ah żeby mieć święty spokój

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

• 0

Akumulatory, które przywołujecie powyżej są dobre, gdy pobór maksymalny nie przekracza 1A - czyli do echosondy 5 cali OK., do 7" tak sobie, a wszystko wyżej to wyrzucanie pieniędzy.

Kupujcie akumulatory Litowe, najlepiej oczywiście lifepo4 , ale nie dyskryminował bym także Lijon, i na maksymalne dopuszczalne przez producenta napięcie zasilania echosondy. Nie mniej jak 4S - 16,8V

Te żele jak wyżej są dobre do zastosowań tzw. buforowych, nie do ciągłego rozładowywania prądami powyżej 1A.

Te polecane aku są oczywiście droższe, ale ich waga, żywotność i sprawność prądowa są nieporównywalnie lepsze.

• 0

AGM to maty szklane nasączone elektrolitem, a GEL to ,,galaretka". Tylko GEL nadaje się do częstych , głębokich rozładowań, bez uszczerbku dla trwałości akumulatora.

AGM powinien być możliwie zawsze naładowany np-rozruch samochodu i od razu ładowanie, albo podtrzymanie zasilania komputerów i zaraz ładowanie.

Sprzedawcy oszukują, bo nie wierzę , że nie wiedzą co sprzedają.

• 0

Akumulatory, które przywołujecie powyżej są dobre, gdy pobór maksymalny nie przekracza 1A -

Te żele jak wyżej są dobre do zastosowań tzw. buforowych, nie do ciągłego rozładowywania prądami powyżej 1A.

TO nie są żele !!!

• 0

Masz racje - moje niedopatrzenie.....ale, nie zmienia to mojego zdania na temat tych aku.

Producenci - dystrybutorzy.....w opisie zawierają możliwości akumulatorów 12V/18AH/....20HR   Jak będziesz użytkował przywołany akumulator 20 godzin, tj. z poborem ok.0,9A to być może zwróci deklarowaną pojemność.

Ale traktowanie wyższym prądem GWAŁTOWNIE zmniejsza pojemność "użyteczną".