Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Podsumowując do 5 calowego Garmina na cały dzień pływania wystarczy żelowy aku 9AH ? np.TOYAMA ?

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Akumulatory  Toyama NPCG są produkowane w oparciu o technologię VRLA i żel. Akumulatory żelowe posiadają dużo lepsze parametry niż baterie z uwięzionym elektrolitem tzw. AGM szczególnie w zastosowaniach cyklicznych. Akumulatory Toyama są akumulatorami całkowicie szczelnymi i dzięki temu mogą pracować w każdej pozycji.

NPCG to seria akumulatorów żelowych wzmacnianych. Dedykowana jest do ciężkiej pracy cyklicznej.

Wystarczy ...

• 0

Właśnie do dużych ploterów szczególnie nadają się aku litowe o napięciu 16,8V.

Użytkuję HM 12cali Mega + i ten sprzęt wymaga "dużego i dobrego prądu". 

Też popełniłem błąd oszczędności i 12V 20AH AGM odpadł po pierwszych próbach.

Masa i kompaktowość litowych akumulatorów pozwala uniezależnić się od zasilania pozostałych urządzeń na łodzi.

A Haze to faktycznie najwyższa pólka. Użytkuję Haze EV12-110 12V 119AH do silnika i złego słowa o wydajności tego aku nie powiem, ale masa......Następny będzie lifepo4 od Adama (siarg)

• 0

Ze względu na ograniczenia pojemnością covera wybrałem Toyame gel Deep Cycle 9Ah teraz powiedzcie czym to najlepiej ładować dotychczas ładowałem ładowarka taka jak ta na foto.d90a0cdfa8218720d4ce384dce0c356e.jpg

• 0

Ze względu na ograniczenia pojemnością covera wybrałem Toyame gel Deep Cycle 9Ah teraz powiedzcie czym to najlepiej ładować dotychczas ładowałem ładowarka taka jak ta na foto.

Ta ma 750 mA, od biedy może być jak nie zależy ci na czasie ładowania. Jak chcesz szybko ładować to kup stef-pola 1,5 A EST 507. Przy tak małych akumulatorach nie zwracał bym aż tak uwagi na prąd ładowania 1/10 pojemności. I tak baterie 2 lata maks wytrzymują 

a tak btw do zwykłego covera wchodzą 2 "dziewiątki" łączone równolegle. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 0

Panowie nie znam się wgl na akumulatorach, chce jakaś najtańsza opcje, bo słabo z funduszami.

Znalazłem akumulatory agro i czy takie by się nadawały do silnika elektrycznego?

https://allegro.pl/oferta/akumulator-kozak-agro-12v-125ah-1010a-sae-120ah-7659268799?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Na przykład ten.

Dzięki za odpowiedź

• 0

Poszukaj trakcyjny w podobnej kasie. Ja kupiłem w tamtym roku i jest ok, oprócz wagi... ????