Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mała ta bateria. 

10x w roku to tyle co nic. Niemniej pojemność minimalna to 3x maksymalny pobór prądu przez dany silnik.

Tak jak pisze siarq. Kup o jak największej pojemności. Jeżeli oczywiście  dasz radę taki duży nosić.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Jaki akumulator do elektryka 44lbs, ponton 280? Jaka pojemność? Żel czy lifepo4? Jeziorka raczej małe 50 ha. Pływania 20 na rok. Co wybrać?

Ja bym dał "czerwonego" SSB o poj. 75 Ah, używam takiego do większych łodzi z nieco słabszym silnikiem. Czasem trolluję całymi godzinami.

Poprzedni taki sam wytrzymał 9 czy 10 sezonów  i wożę go jako "rezerwę" lub balast na dziób :)

• Like 1

• 0

Jaki akumulator do elektryka 44lbs, ponton 280? Jaka pojemność? Żel czy lifepo4? Jeziorka raczej małe 50 ha. Pływania 20 na rok. Co wybrać?

Wysłane z mojego Le X820 przy użyciu Tapatalka

Wszystko zależy jakie masz dojście do wody i czy para w rękach jest.

Jak jest para i dojście dobre to po taniości jakiś żel czy AGM wystarczy.Przemek Kosior sprzedaje przyzwoite aku z UPS-ów.

Jeżeli jest kasa to u Siarq,a  LiFePo4 80 Ah i pływania na takim bajorku na cały dzień.To będzie bezpieczny akumulator, bo masz dętkę do pływania.

Ja mam 110 Ah ale Li ion, który waży 8,5 kg.Na bajorku 100 ha wystarcza na 2 dni spokojnego pływania.

Nawet nie chcę sobie przypominać klocków 2 x 17,5 kg( dwie żelowe 60-ki spięte ).

Komfort nieziemski w transporcie, za jednym razem zabieram baterię, silnik tubę i sakwę z przynętami :)  :)  :) .

Jak masz kasę nawet się nie zastanawiaj.

• Like 1

• 0

Krezusem nie jestem, ale z drugiej strony patrząc, gdyby ktoś zaproponował mi że za 100 zł oszczędności rocznie będę przy każdej wyprawie wędkarskiej dźwigał 10kg więcej to chyba bym się nie zgodził . Biorąc pod uwagę, że LiFePo4 lepiej trzymają napięcie przy rozładowaniu (pełnym) zastanawiam się czy potrzebuje aż 80Ah (teraz chodzi mi o kasę nie o wagę). Pewnie dałbym radę nosić ciężary ale w wędkarstwie chodzi o rekreację a nie umartwianie.

Dzięki za podpowiedzi.

• Like 2

• 0

Panowie mam pytanie. Odpowie ktoś czy akumulator z linku poniżej nada się do rozruchu silnika i ładowanie go nie zepsuje? Kolega mnie pyta ale nie chciał bym go w błąd wprowadzić.

Akumulator koyosonic i ma być podłączony do Yamaha 25GWHS która ma ładowanie 12v 16a.

https://www.rockworld.pl/k,85,echosondy--silniki--akumulatory/pk,279,akumulatory-do-silnikow-elektrycznych/p,5485,koyosonic-akumulator-zelowy-12v-100ah.html?gclid=CjwKCAjw5Ij2BRBdEiwA0Frc9fFrUh12lnMm0CCw5Hl9WLF9QxDdCRpQfdnVIsChPrSLvpiFQ4KD3xoC7gkQAvD_BwE

Edytowane przez Lucas

• 0

A ja mam takie pytanie bo nie chce mi się studiować internetu. Co poza wagą i ceną kosmiczną wyróżnia np. lifePo czy Li ion?

Mniejsze wydatki na ortopedę, jeżeli masz już swoje lata.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Panowie mam pytanie. Odpowie ktoś czy akumulator z linku poniżej nada się do rozruchu silnika i ładowanie go nie zepsuje? Kolega mnie pyta ale nie chciał bym go w błąd wprowadzić.

Akumulator koyosonic i ma być podłączony do Yamaha 25GWHS która ma ładowanie 12v 16a.

https://www.rockworld.pl/k,85,echosondy--silniki--akumulatory/pk,279,akumulatory-do-silnikow-elektrycznych/p,5485,koyosonic-akumulator-zelowy-12v-100ah.html?gclid=CjwKCAjw5Ij2BRBdEiwA0Frc9fFrUh12lnMm0CCw5Hl9WLF9QxDdCRpQfdnVIsChPrSLvpiFQ4KD3xoC7gkQAvD_BwE

Łukasz, to się nie nadaje. Po pierwsze - żel to nie jest aku rozruchowe, po drugie napięcie ładowania żelu to z tego co pamiętam 14,2, a regulator daje 14.4 a nawet do 14,7. Do takiego zastosowania kwas albo AGM.

• 0

Potrzebuję aku. ok 100ah do bakisty na łodzi na ten moment będzie podpięty tylko duży ploter - ale łódka stoi w porcie więc nie będzie po każdym pływaniu ładowana. Docelowo to aku będzie obsługiwało silnik dziobowy także. Mam wbudowaną automatyczną ładowarkę w łodzi więc co kilka wypłynieć będzie ładowanie.

Co mi polecicie?

• Like 1

• 0

Łukasz, to się nie nadaje. Po pierwsze - żel to nie jest aku rozruchowe, po drugie napięcie ładowania żelu to z tego co pamiętam 14,2, a regulator daje 14.4 a nawet do 14,7. Do takiego zastosowania kwas albo AGM.

Ladowanie 14.4V czy wyzej z regulatora jest Ok. AGM (GEL czy jak zwał tak zwał) chwilowo może być ładowane 14.4-14.9V Przy ciągłym masz zakres 13.6-13.9V a ładowanie ze spaliny jest chwilowe (cykle).