Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

12.6 to końcowe napięcie ładowania dla 3s liion 3x4.2v A robocze 3x3.7 Spoczynkowe jest niższe . Lifepo4 ma końcowe 14.6 4x3.65v spoczynkowe 4x3.2v = 12.8 w praktyce powyżej 13. Echosondy zazwyczaj mogą pracować 12-17v więc 4s im.nie straszne. Dla liion 3s mogą się cuda dziać po rozładowania w 40-50% . Ich zaletą jest niska waga i wysokie prądy rozładowania 5-30c pojemności. Niezastąpione w modelarstwie, różnej maści elektronice - tel,tablety itp

Do wkrętarek aku też takie (Lion) lepsze?

• 0

Do wkrętarek aku też takie (Lion) lepsze?

tak , bo tam jest potrzeba duzo energii w krotkim czasie. kiedys ogladalem test malej szlfierki metabo akumulatorowej 18V. Prad przy obciazeniu dochodzil do 100A przy akumulatorach 5ah =c20. Lifepo4 najwieksze widzialem 10C, we wszytskich chyba terazniejszych elektonarzedziach akumulatorowych sa stosowane liion, lekkie i wydajne. tyle ze tam jest tez elektronika + silnik dobierane pod pakiety betrii - napieciowo.

• 0

12.6 to końcowe napięcie ładowania dla 3s liion 3x4.2v A robocze 3x3.7 Spoczynkowe jest niższe . Lifepo4 ma końcowe 14.6 4x3.65v spoczynkowe 4x3.2v = 12.8 w praktyce powyżej 13. Echosondy zazwyczaj mogą pracować 12-17v więc 4s im.nie straszne. Dla liion 3s mogą się cuda dziać po rozładowania w 40-50% . Ich zaletą jest niska waga i wysokie prądy rozładowania 5-30c pojemności. Niezastąpione w modelarstwie, różnej maści elektronice - tel,tablety itp

Siarq ja  już tak się mocno nie wgłębiam w te parametry :) .Jestem inż. górnik nie elektryk, ale...

W ręce mam 8kg, przy pełnym naładowaniu czarnej skrzyneczki jest 12,4 V napięcia.

Pełne naładowanie wystarcza mi na 2 pływania po bajorku 100 ha, więc czego chcieć więcej....

Jak koledzy się mnie pytają co zakupić i pływają na dętce, to bezwzględnie kieruję ich na Ciebie i wskazuję Lifepo4, bo pierwszeństwo ma bezpieczeństwo  :)  :)  :) .

• Like 1

• 0

@Jozi to co napisałem odnośnie liion nie ma na celu dyskryminacji tych ogniw. Ja sam chciałem swoje pakiety 48v zmienić na liiony... Ale producenci których znam odmówili wykonania tego. W kraju bez.problemu chcieli to złożyc...:) Teraz już założyłem na stałe aku w lodce, I noszę tylko 50ah co wazy 5kg :)

• Like 1

• 0

Tyle że to nie jest 12v a 3x3.7v =11.1v przy pełnym naladowaniu. Przynajmniej 1/3 pojemności dla 3s liion dla elektroniki zostanie nie wykorzystana -przez zbyt niskie napięcie podczas rozladowywyania... liion się sprawdza dla wyższych napięć typoszergow 18v-48v

I tu bym się nie zgodził ! Przy pełnym naładowaniu ogniwo LI-ION na 4,2 V. Przy 3 s wychodzi 12,6 V . 3,7 jest wartością średnią. Zwykle przy spadku  3 V BMS odcina ogniwo. Niektóre przy 2,9 V. czyli rozładowany akumulator 3 s ma ok 9 V.

• 0

@Jozi to co napisałem odnośnie liion nie ma na celu dyskryminacji tych ogniw. Ja sam chciałem swoje pakiety 48v zmienić na liiony... Ale producenci których znam odmówili wykonania tego. W kraju bez.problemu chcieli to złożyc... :) Teraz już założyłem na stałe aku w lodce, I noszę tylko 50ah co wazy 5kg :)

Bardzo łatwo samemu możesz sobie zrobić coś takiego. Owszem jest to pracochłonne, ale daje satysfakcję. Używając 18650 z demobilu przy większej ilości kupisz nawet po 4 zł szt. 

• 0

@cezorator policz pakiet 15s o pojemnosci 120Ah i pradzie 120A -ilość szt bateryjke, do tego prawdopodobieństwo padniecie któregoś ogniwa graniczacego z pewnoscia + robota na lutownicy nie wchodzi w grę.

toż to gigantyczna moc. 15 x 4,2 V daje 63 V a przy 120 A jest to 7, 560 kW. To chyba lepiej zabrać agregat prądotwórczy zamiast akumulatora. Będzie praktyczniej. Silnik do windy na 6 osób ma mniejszą moc. :)

Na szczęście moje sprzęty mają mniejszą moc góra 500 W

Edytowane przez cezorator

• 0

15x3.7 , tak mój silnik jest dużej mocy. Nie mniej jednak coraz więcej osób zaczyna używać silników 24v o mocach 1.5-2kw tam prądy już też się robią w granicach 60-80A. Przy pakietach dużych 100Ah/24v na liion ,lutowanie to pełna improwizacja... musi być zgrzewarka + ogniwa pewne. Bo przy ilościach 100-200szt 18650 czy 26650 itp. o trefne ogniwo nie trudno. Dobranie tego pojemnosciowo I balansowanie to jest sporo pracy w warunkach domowych.

• 0

Dzięki.

Masakra z dostępnością takich akumulatorów. W poniedziałek się dowiem czy sonar je ma.

Jak macie jakieś sprawdzone źródło to proszę info na priv. Jestem zainteresowany jak najszybszym nabyciem. Pod warunkiem że jego wymiary będą takie jak standardowego żel 7aH. Pojemność min. 14aH preferowane 20aH

• 0

Stoję przed zakupem aku do echosondy  7  takie wypatrzyłem ale mało opini , warte zachodu   https://www.mc-sklep.pl/akumulator-toyama-motive-npm-22ah-p-815.html , obecne  aku które  mam  ma  9 Ah  z echosondą 5 spisywało się nie najgorzej ,  ale do 7 nie  daje rady . Lifepo4   chęć kupna  jest  ,  ale poczekam jak ceny będą przystępne   ;) 

• 0

Przecież za taką kasę przy odrobinie wiedzy możesz sam sobie zrobić aku z LiFePo4.

Mój ma 12,5 Ah waga niecałe 1,5 kg. przy 7" echo mam ok. 10 godz. świecenia na full. koszt razem z ładowarką to ok. 150 PLNów

Edytowane przez mirkor

• 0

Przecież za taką kasę przy odrobinie wiedzy możesz sam sobie zrobić aku z LiFePo4.

Mój ma 12,5 Ah waga niecałe 1,5 kg. przy 7" echo mam ok. 10 godz. świecenia na full. koszt razem z ładowarką to ok. 150 PLNów

Samemu złożyłeś zestaw czy kupiłeś , bo ja aż takiego zacięcia nie mam do budowy  , raczej jestem użytkownikiem gotowców  , choć jestem krótkofalowcem i totalnym laikiem nie jestem jeśli chodzi o tą dziedzinę 

• 0

Pawlo, mam do echo 7 cali taki aku.

Toyama /czy cos podobnego/ 22ah.

Kupilem kiedys razem z echo.

Jasność ekranu mam prawie na maxa.

Praktycznie caly dzień bez problemu.

Czasem jak wiem że dłużej będę stać w miejscu to włączam opcję "w gotowości", więc cos tam oszczędza się baterie.

Do echo 7 w zupełności wystarczy.

Zamówiłem niedawno na ali aku 21ah lifepo4. Jakieś mega tanie, parametry pewnie kiszka, bo prąd ładowania do 2a. Pojemność rzeczywista pewnie mniejsza, ale za to waga piórkowa, cena 280 zl, ładowarka ok 20.

Nawet jeśli pojemność wyjdzie 15ah to bedzie wystarczająco, a będzie lekkie aku za 300 zl razem z ładowarką ktore trzyma do konca napięcie.

A! Obecne aku ma conajmniej 3 lata, jest to AGM.

Edytowane przez Drac
  • Like 1

• 0

Pawlo, mam do echo 7 cali taki aku.

Toyama /czy cos podobnego/ 22ah.

Kupilem kiedys razem z echo.

Jasność ekranu mam prawie na maxa.

Praktycznie caly dzień bez problemu.

Czasem jak wiem że dłużej będę stać w miejscu to włączam opcję "w gotowości", więc cos tam oszczędza się baterie.

Do echo 7 w zupełności wystarczy.

Zamówiłem niedawno na ali aku 21ah lifepo4. Jakieś mega tanie, parametry pewnie kiszka, bo prąd ładowania do 2a. Pojemność rzeczywista pewnie mniejsza, ale za to waga piórkowa, cena 280 zl, ładowarka ok 20.

Nawet jeśli pojemność wyjdzie 15ah to bedzie wystarczająco, a będzie lekkie aku za 300 zl razem z ładowarką ktore trzyma do konca napięcie.

A! Obecne aku ma conajmniej 3 lata, jest to AGM.

Dzięki  Michał  , tą  Toyamę czerwoną  kiedyś widziałem na filmie jak reklamowali echosondę  , ale cenowo była droga dla tego tak mało popularna . Chyba tą czerwoną  Toyamę kupię , kilka razy w roku mogę ją  ponosić . Mam kiepską lokalizację  , żeby popływać na ryby to minimum  200  km mam drogi   cała wyprawa .  lifepo4  pokibicuję Wam jak będą się sprawować w puziniejszej eksploatacji 

• Like 1

• 0

Ładuje ją ładowarką Paco 7-etapową.

Byc może to wydłuża jej żywot...??

Na tak sporadyczne użytkowanie ja również nie pakowalbym się w większe wydatki.

Lifepo4 - dolar lekko spada, może i ceny choć delikatnie spadną.

Gdyby 100ah dalo się wyrwać za 2 tyś.... pewnie bym wyskrobał kasę i się szarpnął.

Biję się z myślami cały czas :/

• 0

Koszt aku który chcesz kupić to ponad 220 PLN + przesyłka, bez ładowarki, wydoisz z niego max 15Ah ( moim zdaniem bardzo optymistyczny wariant) o wadze nie wspomnę.

Koszt mojego ok. 150 PLN razem z ładowarką, dostępny prąd to 12,5 Ah, różnica dla mnie pomijalna. Niestety potrzeba trochę cierpliwości jeśli chodzi o przesyłkę. Obsługa dziecinnie prosta. No i waga. Jak trzeba przenieść parę rzeczy do łódki to każdy kilogram się liczy.

Aku przetestowałem na różne możliwe sposoby. Jak na razie parametry trzyma jak drut.

• Like 1