Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najlepiej z jakiej firmy brać life4po coś pod 100ah? Rozstrzał cenowy jest znaczny..

Na forum sprzedają w rozsądnych cenach ,sam kupiłem i jak na razie nie żałuję ,szybkość ładowania ,waga ,przy moim pływaniu spalina plus elektryk 3 dni pływania .

• Like 1

• 0

Dokładnie masz na forum dwóch kolegów, cenowo wychodzi praktycznie tak samo jak przy zamówieniu bezpośrednio z chin przy założeniu cła i VAT. I nie trzeba czekać i martwić się o niespodzianki importowe...

Obu można śmiało polecić,na 8szt Aku rządnych problemów. Wszyscy zanjomi, którzy mogli sobie pozwolić na nie już się nawrócili.

Jak to kumpel mówi plecy trzeba szanować bo drugich nie da się kupić...

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 2

• 0

Każdy produkt może się popsuć ważne jak sprzedawca zachowa się w takiej sytuacji. 

Kupiłem 120 ah i trach awaria, telefon, krótka rozmowa, wysyłka wina sprzętu zaproponowano dwie opcje zwrot kasy lub zastępczy bo taka pojemność się skończyła. Wybrałem drugi wariant dostałem zastępczy jak dojdą kurier przywiezie i odbierze zastępczy. 

Życie było by inne gdyby wszystkie firmy tak traktowały klienta.

Wcześniej kombinowałem by ściągnąć z Aliexpress gdyby akumulator sypnął się w trakcje użytkowania kiepsko widzę reklamację.

• Like 1

• 0

Każdy produkt może się popsuć ważne jak sprzedawca zachowa się w takiej sytuacji. 

Kupiłem 120 ah i trach awaria, telefon, krótka rozmowa, wysyłka wina sprzętu zaproponowano dwie opcje zwrot kasy lub zastępczy bo taka pojemność się skończyła. Wybrałem drugi wariant dostałem zastępczy jak dojdą kurier przywiezie i odbierze zastępczy. 

Wcześniej kombinowałem by ściągnąć z Aliexpress gdyby akumulator sypnął się w trakcje użytkowania kiepsko widzę reklamację.

Nawet jak by uznali , to czas realizacji mógł by być długi... dbanie o klienta to podstawa, jedynie monopolisci I giganci mogą się wypiac na konsumenta, bo mają zaplecze A sprzedaż i tak bedzie się krecic

• Like 1

• 0

Nie dźwigam żela 12 V 120 Ah ( 32 Kg )bo jest zamontowany na stałe w mojej skorupce jak do tej pory najwięcej wybrałem jednego dnia podczas spinningu na starorzeczu 35 Ah .

Waga łódki z gratami i dwoma wypasionymi obywatelami 450 kg . łódka 390 x 180 cm szerokości . 

Zaskoczony jestem tak małym poborem mocy z akumulatora przez Protuara 65 Lb 

Myśle że u mnie starczył by akumulator 70 Ah oczywiście litowy bo z ołowiaka nie da sie do końca wyciągnąć pojemności .

Też pływam z Protuarem 65 Lb. Ostatnio przepłynąłem ok. 8km. dopłynięcie na miejscówkę, trochę trolingu, szukanie nowych miejsc w drodze powrotnej dałem mu trochę w palnik. Zużycie 26Ah. Dlatego myślę, że dla przeciętnego wędkarza 50-60 Ah w zupełności wystarczy.

Panowie, jak oceniacie swoje silniki? Jestem na etapie szukania czegoś od 65 Lbs i zastanawiałem się na Osapianem - w tym miesiącu ma być wersja bezszczotkaowa 65 lbs oraz znalazłem coś takiego: RHINO BLX 70 - BEZSZCZOTKOWY. No i zamiast jednego pewnego wyboru zrobiły się trzy.

• 0

Powiem tak. Jestem trochę zawiedziony jeśli chodzi o głośność silnika. Myślałem, że będzie trochę ciszej. Maxymizer nie startuje płynnie od zera jest małe opóźnienie.Nie wiem jak w innych silnikach ale w moim manetka jest bardzo czuła na dotyk co mi trochę przeszkadza. . Pobór prądu przy trolu jest, można powiedzieć, symboliczny. Nie pływałem przy maksymalnym odkręceniu "manetki" nie miałem takiej potrzeby. Przy odkręceniu połowy łódka ( z wypożyczalni) osiągała  osiągała prędkość ok. 5,5 km/h niestety nie zwróciłem uwagi na pobór prądu.

• 0

Powiem tak. Jestem trochę zawiedziony jeśli chodzi o głośność silnika. Myślałem, że będzie trochę ciszej. Maxymizer nie startuje płynnie od zera jest małe opóźnienie.Nie wiem jak w innych silnikach ale w moim manetka jest bardzo czuła na dotyk co mi trochę przeszkadza. . Pobór prądu przy trolu jest, można powiedzieć, symboliczny. Nie pływałem przy maksymalnym odkręceniu "manetki" nie miałem takiej potrzeby. Przy odkręceniu połowy łódka ( z wypożyczalni) osiągała  osiągała prędkość ok. 5,5 km/h niestety nie zwróciłem uwagi na pobór prądu.

Z cichych MK Traxxis, maksymizer startuje od zera i działa płynnie, brak wibracji i świetna śruba. Jedyny minus to cena.

• 0

Co prawda to nie wątek o silnikach ale jeszcze dopowiem. Wibracji nie odczułem ale nie pływałem na full jego możliwości uważam, że śrubę ma nie najgorszą. Najmniejszą prędkość jaką udało mi się osiągnąć to 1,5 km/h (odczyt z echa). Czy jest wart zakupu ? Gdybym pływał b. dużo to zainwestowałbym więcej w coś innego. Przy mojej częstotliwości pływania to górna granica jeśli chodzi o kasę.

Dlatego twierdzę, że z takim silnikiem (tu mam na myśli zużycie energii) i przeciętnym wędkarzu ( za jakiego się uważam) w zupełności wystarczy bateryjka lifepo4 50 max 60Ah.

• 0

Pewne modele regulatora obrotów silnika mają tzw "płynny start". Możliwe, że jest nastawione 10 lub więcej sekund na rozbieg. W niektórych modelach zewnętrznych jest możliwość jego regulacji.

• 0

No to Ci się udało, znajomy mówił że będą po 15 wrzesnia 120Ah  :)

• 0

Nie mogę znaleźć lepszego wątku na to pytanie. Jakimi przewodami przedłużyć zasilanie silnika, aby przerzucić akumulatory na dziób?

Mam gdzieś tabele przekrój vs. A dla zasilania budynków, ale nie mam pojęcia jak to wygląda dla prądu stałego. Teraz używam zwykłego 36 lbs, więc przyjmuję 30-40A, ale gdy padnie, planuję zmienić  na 70 lbs @ 12V czyli wg filmów na YT jakieś 70 A.

No więc jakich miękkich przewodów użyć do w miarę bezstratnego przedłużenia tego o 4 metry, tak, aby uciągnęły 70A? I jakich akcesoriów użyć, jakaś wodoszczelna mini-skrzynka ze złączami? Może ktoś poleci jakiegoś sprzedawcę na Allegro? Mam gdzieś drut YDYP 3x4 mm2 750V, ale nie wiem czy średnica wystarczy no i wolałbym użyć czegoś dedykowanego.

Marzy mi się też szybki wyłącznik, który się nie upali. Płynę w trollu, siada szczupak, a ja pstryk - rozłączam napęd na dowolnym "biegu", który jest używany. Taki "killswitch" na przycisk :)

• 0

@siarq

Jak zwykle dzięki za odp. :) No więc wymyśliłem tak:

Linka 16 mm2 w dwóch kolorach, zaciśnięte i przylutowane końcówki nakręcane na aku. Do tego jakaś bryzgoszczelna skrzynka, a w niej złącza do końcówek z silnika (przewody 16 kwadrat przylutowane na stałe), hebel i ew. woltomierz :)

• 0

Ty chcesz 16mm2 wlutowac w silnik- elektronike? Ogólnie pisałem już nie raz. Bardziej niż o kable , to martwił bym się o silnik. Prąd rzędu 70A to nie w kij dmuchal. Ciekaw jestem czy te silniki 12v daly by radę wytrzymać non stop 60A przez 2h... Coś czuję że by dym.poszedl :)

Edytowane przez siarq

• 0

@siarq

Jak zwykle dzięki za odp. :) No więc wymyśliłem tak:

Linka 16 mm2 w dwóch kolorach, zaciśnięte i przylutowane końcówki nakręcane na aku. Do tego jakaś bryzgoszczelna skrzynka, a w niej złącza do końcówek z silnika (przewody 16 kwadrat przylutowane na stałe), hebel i ew. woltomierz :)

Po heblu wsadziłbym bezpiecznik.

• Like 1

• 0

Ty chcesz 16mm2 wlutowac w silnik- elektronike? Ogólnie pisałem już nie raz. Bardziej niż o kable , to martwił bym się o silnik. Prąd rzędu 70A to nie w kij dmuchal. Ciekaw jestem czy te silniki 12v daly by radę wytrzymać non stop 60A przez 2h... Coś czuję że by dym.poszedl :)

Nie nie, żadnej ingerencji w silnik. W skrzynkę ze złączami. Zaciski od silnika będą tam przykręcone złączami śrubowymi, a wychodzące dalej do aku "wąsy" wlutowane :)

Edytowane przez skrzyp