Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ile ah ??

Bardziej myślałem czy te 16,8V nie uszkodzi silnika.

Spokojna głowa ! Nie uszkodzi. W tym roku używam LiIon 4s do napędzania silnika. Ma właśnie 16,8 V. Pomiędzy silnik i akumulator wstawiłem regulator obrotów PWM DC (tzw maksymizer)  z watomierzem. Jeśli nie przekroczysz maksymalnej mocy silnika to jet OK.

Przy 40 A poborze  napięcie spada do 15,5 V i  pobór mocy jest wtedy 15,5 x 40 620 wat. Akurat tej mocy mam silnik. Nic się nie dzieje. Ale nie pływałem nigdy dłużej niż  10 minut z taka mocą. Przy 20 A można pływac do rozładowania akumulatora. :) 

Przy zewnętrznym maksymizerze dostosowanym do takiego napięcia spoko możesz pływać na aku. 16,8 v i silniku na 12 V.

a

• 0

Używam aku 16,8V do zasilania echa ( w specyfikacji podane jest Max 20,5 V H998) oraz do silnika. Zwiększenie napięcia spowodowało zwiększenie prędkości o ok 0,7 Km/h. Sprawdziłem dwa silniki pierwszy testowałem Minn Kota Traxxis 55lbs drugi to Haibo M150 żadnemu z nich nic się nie stało.

• 0

To wasze pieniądze i sprzęty... sa różne pakiety i różne odbiorniki. Nie bez przyczyny producenci np w elektronarzędziach robia silniki 12 v 14.4v 18v , 24 itd.

W dzisiejszych czasach są różne urządzenia, które podnoszą lub też obniżają napięcie. Dlatego też można poeksperymentować :)

• 0

Czytałem już rózne opinie, napiszcie jakie są wasze doświadczenia z ładowaniem akumulatorów AGM z silnika zaburtowego.
Mam solara 360 sport z mercurym 15 HP - rozruch silnika, gniazdo USB i echo Garmin striker 5 cali narazie na aku 60 ah zwykły kwas.
Chce założyc Motorguide xi3 i zastanawiam sie czy jest opcja zeby spiąc wszystko jakims AGM 100-120 ah i ładowac z ze spaliny, czy to bedzie działo ?

• 0

Witam,

rozglądam się za akumulatorem lifepo4, przejrzałem ofertę naszych sklepów i tanio nie jest... Zastanawiam się czy ma ktoś doświadczeni z zakupem/ użytkowanie akumulatorów kupionych u naszych skośnookich braci. Jest znaczna różnica w cenie pytanie co z jakością. Jeśli ktoś ma wiedze na ten temat proszę o podpowiedz

pozdrawiam

• 0

Witam,

rozglądam się za akumulatorem lifepo4, przejrzałem ofertę naszych sklepów i tanio nie jest... Zastanawiam się czy ma ktoś doświadczeni z zakupem/ użytkowanie akumulatorów kupionych u naszych skośnookich braci. Jest znaczna różnica w cenie pytanie co z jakością. Jeśli ktoś ma wiedze na ten temat proszę o podpowiedz

pozdrawiam

Weź pod uwagę cło i VAT, nie liczyłbym że celnicy odpuszczą, razem bodajże 30% dolicz do wartości.

Do tego ryzyko co kupisz, jak z gwarancją?

Czy warto ryzykować?

• 0

Weź pod uwagę cło i VAT, nie liczyłbym że celnicy odpuszczą, razem bodajże 30% dolicz do wartości.

Do tego ryzyko co kupisz, jak z gwarancją?

Czy warto ryzykować?

Racja, jak dodamy cło i VAT  to już się robi mniej atrakcyjnie. Po dodani opłat około 1500 wyjdzie. Gwarancję niby jest ale jakoś nie mam do niej zaufania. Rozejrzę się jeszcze może coś tańszego znajdę u nas.

• 0

Gotowego akumulatora lifepo4 u skośnych braci raczej bym nie zaryzykował kupić... Natomiast samemu złożyć to inna historia. Właśnie będę składał aku kolejnemu koledze... W sumie 4 w mojej karierze. Kwestia pozyskania odpowiednich komponentów i przede wszystkim wiedzy.

• 0

Spokojna głowa ! Nie uszkodzi. W tym roku używam LiIon 4s do napędzania silnika. Ma właśnie 16,8 V. Pomiędzy silnik i akumulator wstawiłem regulator obrotów PWM DC (tzw maksymizer)  z watomierzem. Jeśli nie przekroczysz maksymalnej mocy silnika to jet OK.

Przy 40 A poborze  napięcie spada do 15,5 V i  pobór mocy jest wtedy 15,5 x 40 620 wat. Akurat tej mocy mam silnik. Nic się nie dzieje. Ale nie pływałem nigdy dłużej niż  10 minut z taka mocą. Przy 20 A można pływac do rozładowania akumulatora. :)

Przy zewnętrznym maksymizerze dostosowanym do takiego napięcia spoko możesz pływać na aku. 16,8 v i silniku na 12 V.

Warto zaznaczyć że ten zewnętrzny maksymizer to faktycznie przetwornica DC/DC, której zadaniem jest obniżanie napięcia. Czyli mimo zwiększonego napięcia na baterii, na silnik podawane jest nie więcej niż 12V.

Tak jak to napisał kolega Domator, istotne jest by nie przekroczyć mocy maksymalnej silnika.

Miedź ma taką właściwość że podgrzana i powoli schłodzona utwardza się, przegrzane uzwojenie silnika robi się kruche. Polecam eksperyment z kawałkiem miedzi i palnikiem w domowej kuchence.

W przypadku silnika bez przystosowanego maksymizera należy zasilić go z krótszej baterii czyli napięcia poniżej 12V

• 0

Jako, że silnik został nabyty, poszukuję jeszcze jakiejś baterii. Po przeszukaniu zasobów światowej wiedzy, zrodziło się pytanie, czy ktoś używał akumulatorów Koyosonic serie NPC lub NPCG (Deep-cycle) czerwone i szare, czy nie ma sensu dopłacać niemalże dwukrotnie do tych serii i kupić zwykłego AGMa o podobnej pojemności? Na wadze aż tak mocno m i nie zależy, bo akumulator będzie cały czas na łódce i ładowany z panelu słonecznego. 

• 0

Używałem NPCG-100Ah przez dobre 2 sezony z silnikiem max. 50A. Zawsze z miernikiem. Po tym okresie nie było widać utraty pojemności. Z dystrybucji Tokarex, w kwocie ~1000,00 PLN.

Też myślałem,że waga nie będzie miała dla mnie znaczenia - na chwilę obecną mam inne zdanie. Waga spora.

• 0

Za tą cenę masz markowy żelowy SSB SBCG z dłuższą żywotnością. Bez sensu ten Koyosonic.

Jeśli o tych akumulatorach piszemy, to znalazłem coś poniżej tej kwoty nawet. https://www.akumulatory24.pl/ssb-sbcg-100-12ish-12v-100ah-gel-ups-p-2347.html

Używałem NPCG-100Ah przez dobre 2 sezony z silnikiem max. 50A. Zawsze z miernikiem. Po tym okresie nie było widać utraty pojemności. Z dystrybucji Tokarex, w kwocie ~1000,00 PLN.

Też myślałem,że waga nie będzie miała dla mnie znaczenia - na chwilę obecną mam inne zdanie. Waga spora.

Na tym etapie przygotowuję, że wszystko będzie na łódce i akumulator zostaje tam do zimy. Regulator napięcia mam pod zwykły akumulator i nie chciałbym już kombinować. Także dźwigane jak na razie nie będzie.

• 0

Jeśli o tych akumulatorach piszemy, to znalazłem coś poniżej tej kwoty nawet. https://www.akumulatory24.pl/ssb-sbcg-100-12ish-12v-100ah-gel-ups-p-2347.html

Na tym etapie przygotowuję, że wszystko będzie na łódce i akumulator zostaje tam do zimy. Regulator napięcia mam pod zwykły akumulator i nie chciałbym już kombinować. Także dźwigane jak na razie nie będzie.

Tak, firma jest topowa i gdybym wybierał to brałbym SSB.