Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, jeszcze jedno pytanie, zrodziło się zupełnie przypadkiem po rozmowie z dystrybutorem SSB i sprzedawcą od którego kupiłem regulator napięcia. Firma 4sun - u nich kupiłem regulator napięcia do panelu słonecznego i oni mają swoje akumulatory Maxx, które podobno mają nie mieć dosypywanego szkła lub innych obciążników które "zwiększają" pojemność akumulatora, mają dwuletnią gwarancję - SSB rok no i przy odbiorze osobistym a mam kilka tylko kilometrów do nich, dadzą jeszcze jakiś mały rabat, i jeszcze teoretycznie jeśli regulator ładowania uszkodzi akumulator - to wszystko od jednego producenta. Czy ktoś się spotkał lub używał akumulatorów MAXX?

• 0

Panowie, jeszcze jedno pytanie, zrodziło się zupełnie przypadkiem po rozmowie z dystrybutorem SSB i sprzedawcą od którego kupiłem regulator napięcia. Firma 4sun - u nich kupiłem regulator napięcia do panelu słonecznego i oni mają swoje akumulatory Maxx, które podobno mają nie mieć dosypywanego szkła lub innych obciążników które "zwiększają" pojemność akumulatora, mają dwuletnią gwarancję - SSB rok no i przy odbiorze osobistym a mam kilka tylko kilometrów do nich, dadzą jeszcze jakiś mały rabat, i jeszcze teoretycznie jeśli regulator ładowania uszkodzi akumulator - to wszystko od jednego producenta. Czy ktoś się spotkał lub używał akumulatorów MAXX?

Czemu kombinujesz? Który dystrybutor nie chwali swojego towaru? Bierz tego Maxa i powiesz nam jak za 4-8 lat będzie się miał.

• 0

Każdy aku który posiadam staram się co dwa/trzy miesiące podłączyć pod ładowarkę. W sezonie wiadomo jak najszybciej.

Parę dni temu okazało się ,że mój BANNER-ek oznajmił koniec swojego życia a jeszcze w październiku był w dobrej kondycji. Można tylko powiedzieć jak się dba to się ma :)

banner.thumb.jpg.2e78a88faa80d6b6f5ae5c4

Chciałbym aby następne aku tak długo mi służyły jak ten Banner. Ile miał lat ?

baf.thumb.jpg.8f015df313eefb8b10b36e287d

• 0

Witam proszę o poradę w łodzi zamontowałem silnik dziobowy Xi5,oraz echo 7" silnik zaburtowy posiada alternator 12V-12A 138W .Chcem użytkować jeden akumulator pod który podłączony będzie dziobówka i echo.Akumulator ma być doładowywany że spaliny .Moje pytanie jakiej mocy akumulator

można zamontować i jaki : zwykły kwasowy ,agm dual ? Dziękuję z góry za poradę.

• 0

Nie kwasowy, bo nie wytrzyma poboru prądu przez dziobowke. Kwasiaki nie sa gotowe na rozładowania rzędu 50A, wiec aby nie skracac żywotności aku nie bierz kwasa. Druga rzecz to pojemność, twój alternator da maksymalnie 12A wiec nie szukałbym niczego mniejszego niż 100Ah ale i tak musisz ten aku ładować normalnie z sieci chyba ze będziesz po weskowaniu wracał 6-10h na spalinie. Trzecia sprawa to echosonda podłączona pod ten sam akumulator. Może ze sie zdarzać, że podczas używania silnika napięcie w akumulatorze spadnie ponizej 11V, co pod obciążeniem nie będzie niczym dziwnym i wtedy echo może się wyłączać, bo mie kazde potrafi działać z napięciem poniżej 11V.

• Like 1

• 0

Witam moje pytanie w jakiej technologii ma być akumulator i mocy ,który na przelatach z łowiska na łowisko będzie doładowywany ze spaliny alternator 12V-12A138W podłączony jest silnik elektryczny dziobówka i echo na jednym akumulatorze. Czy kwasowy głębokiego rozładowania,AGM,Dual AGM co będzie dobrym wyborem. Proszę o poradę.

• 0

Spokojnie, starczy ci kwas do głębokiego rozładowania. Miałem 115Ah Exide Dual i dwa lata spokojnie dawał radę z dziobówką 55lb, w tym drugi rok echo było wpięte razem z dziobowym. Gdybym miał brać jeszcze raz, to poszedłbym w 90Ah, zawsze to lżeh. Przy przelotach i kręceniu się po miejscówkach spokojnie silnik ci to doładuje. 12A to jest maksymalny wydatek tego alternatora, przy normalnym pływaniu będzie mniej. Nigdy nie miałem sytuacji, że echo nie działało, bo dziobówka zjadła aku. 50A raczej ten aku nigdy nie zobaczy. Musiałbyś używać dziobówki na najwyższym biegu, a w takiej sytuacji to po prostu lepiej rzucić kotwicę.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Ktoś doradzi o jakiej pojemności lifePo4 do dmuchanego kajaka ja poniżej na zdjęciu? 390cm długi i metr szeroki. Tak żeby było jak najbardziej mobilnie i lekko ale też żeby prądu wystarczyło na cały dzień pływania po jeziorze. Myślałem o 50Ah, silnik który będzie to napędzał to haswing Protruar 12V 65lb

post-48797-0-61870600-1613752477_thumb.png

• 0

Jakie odległości bedziesz pokonywał tym kajakiem? Jak będziesz łowił, tzn troling czy z ręki? Im dłuższe odległości tym wieksza pojemność, ale przy trolingu juz niekoniecznie bo trolingujeaz z prędkością 2-3 km/h a to moze być nie więcej niz 10A na godzinę. Wtedy wychodzi że i 20 km można zrobic. Dolicz do tego zapas 20% i masz pojemność. Jak potrzebujesz plywac szybciej to i pojemniac większą bo pobór moze być i 40-50A. Jak masz daleko na miejscowke (6-10km) i chcesz szybko doplynac to i 100Ah moze byc mało. Inna sprawa, że na stronie mcsklepu jest zakaz używania lifepo4 do tego protuara

Edytowane przez wuran
  • Like 1

• 0

Ciężko powiedzieć jakie odległości, zwykłe wypady 5-6 godzinne, głównie spining z ręki a troling tylko przy zmianie miejscówek. Liczyłem że 50Ah wystarczy patrząc na masę jak kształt tego kajaka to wielkich oporów to w wodzie nie stawia. Cały zestaw ze mną osprzętem to będzie jakieś 150-200kg. Myślałem o tej baterii

post-48797-0-96517800-1613755200.jpeg

post-48797-0-64681400-1613755210.jpeg

• 0

To.ma.prady 1c , w piku 100, będzie oscylowac przy.max obciazeniu silnika 50-60A. Może sie okazać ,iz bms wyłączy baterie i fun z plywania się skończy. Jak pisałem wcześniej, albo pakiet wysoko pradowy np 50ah z prądem ciaglym do 100A , albo wieksza pojemnosc i 1c

• Like 2

• 0

Jakie odległości bedziesz pokonywał tym kajakiem? Jak będziesz łowił, tzn troling czy z ręki? Im dłuższe odległości tym wieksza pojemność, ale przy trolingu juz niekoniecznie bo trolingujeaz z prędkością 2-3 km/h a to moze być nie więcej niz 10A na godzinę. Wtedy wychodzi że i 20 km można zrobic. Dolicz do tego zapas 20% i masz pojemność. Jak potrzebujesz plywac szybciej to i pojemniac większą bo pobór moze być i 40-50A. Jak masz daleko na miejscowke (6-10km) i chcesz szybko doplynac to i 100Ah moze byc mało. Inna sprawa, że na stronie mcsklepu jest zakaz używania lifepo4 do tego protuara

Wuran...zakazywać to on sobie może, ma bubla.na stronie. Tam chodziło na 100% o zapis 4s liion a nie lifepo4. Lifepo4 4s jest odpowiednikiem.kwasa i koniec tematu

• Like 1

• 0

Ok, zdecydowałem się na to,jak ktoś zauważył coś nie tak w parametrach to proszę o wskazanie.

Pojemność: 100 Ah / 1280 Wh

Waga: 10,8 kg

Zakres napięcia roboczego 11,0 ... 14,6 V Napięcie

znamionowe 12,8 V Żywotność ≥2000 przy 100% DoD

Cykl życia ≥3000 przy 90% DoD

Cykl życia ≥ 5000 przy 80% DoD

BMS:

Ogniwa JBD : 3,2 V, typ A

Charakterystyka ładowania CCCV / IU

Napięcie końca ładowania 14,4 - 14,6 V Ładowanie

konserwacyjne 13,5 - 13,8 V

Maks. Prąd ładowania : 80A.

Ciągły prąd rozładowania 100A.

Maksymalny prąd rozładowania (≤20 sek.) 150A

System zarządzania akumulatorem BMS zintegrowany

monitoring Bluetooth 4.0 za pośrednictwem aplikacji na smartfona

Podłączenie 12V Instalacja: możliwe połączenie równoległe (niemożliwe połączenie szeregowe do np. 24V)

Stopień ochrony IP65

Zakres temperatur (rozładowanie) -20 ° C .. + 60 ° C

zakres temperatur (ładowanie) * -10 ° C .. + 45 ° C

zakres temperatur (przechowywanie) -20 ° C .. + 60 ° C

Podłączenie M8

Ułożenie biegunów biegun dodatni lewy

Gwarancja 5 lat gwarancji producenta

Automatyczna redukcja pojemności ładowania przy temperaturach poniżej 0 ° C wewnątrz akumulatora.

post-48797-0-07018900-1613849822_thumb.jpeg

Edytowane przez mepps

• 0

Wszystko się zgadza z tym że ja mam 40km do sklepu, za odbiór osobisty dostałem 50€ rabatu, a potrzebowałem fakturę w € gdyż zakup jest na firmę i trochę zostanie w kieszeni po odliczeniu podatku. W innym wypadku raczej na pewno kupiłbym w kraju i wiedziałbym do kogo się zgłosić :) Bardziej chodziło mi o parametry baterii żeby nie było wtopy.