Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Panowie pomocy. Silnik wybrany padło na Osaspian 45 max. Jaki akumulatora do niego wybrać? Chciałbym zmieścić się w kwocie max 800 może 1000 pln z ładowarką /prostownikiem - chyba że coś tańszego z wymianą co 3/4 lata. Głównie pływanie od miejscówki do miejscówki, karpiowe wywózki,i sporadycznie troling na bajorkach do 50-70 hektarów. Aku musi być nowe.

Pozdrawiam.

• 0

Ok, jeśli mam zwiększyć budżet o 1200 -1400 pln to proszę o polecenie jaki konkretnie zestaw nabyć ( aku+ ładowarka). Szukać czegoś na allegro , jakiś sklep czy Kolega z forum i jego oferta będzie ok?

Pozdrawiam Eryk.

Weź od @Siaq 100ah z ładowarka i będziesz zadowolony .

• 0

Ok, jeśli mam zwiększyć budżet o 1200 -1400 pln to proszę o polecenie jaki konkretnie zestaw nabyć ( aku+ ładowarka). Szukać czegoś na allegro , jakiś sklep czy Kolega z forum i jego oferta będzie ok?

Pozdrawiam Eryk.

Ten spełnia twoje wymagania, sprawdzony firmowy sprzęt.

https://allegro.pl/oferta/aku-litowy-lifepo4-volt-polska-12-8v-60ah-lad-13306926880

• 0

Nie ma potrzeby na 100Ah. Wystarczy 60-80Ah jeśli to ma być lifepo4. Przecież przy takim pontonie na najwyższej prędkości nie weźmie więcej niż 30A a raczej nie będzie pływał 5-6 km/h gdy przez 3km/h będzie brał mu 10A. Trolling 8h na jeziorku 50h to jak na karuzeli bo zrobi z 80 okrążeń w tym czasie

• Like 3

• 0

Witam , wiem że temat wałkowany mnóstwo razy ale cóż... Szukam Aku pod silnik 55lbs do pontonu 330 z płaską podłoga.

Chce kupić 100ah lub 120ah AGM lecz jest wiele firm i nie wiem w którą zainwestować. Tylko spinningowanie raczej bez trollingu, częste zmiany miejscówek.... No zależy mi aby wiadomo popływać jak najdłużej na jednym Aku.

Macie coś co uzytkujecir już długo i możecie polecić ?

I czy ktoś kojarzy firmę enerblock? Bo 120 ah wypada dość dobrze kasowo i jest deep cycle czy może inne firmy ?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka