Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0
  • 0

Zbyt płaska krzywa rozładowania/ładowania aby się odnosić do napięcia względem pojemności. Jak chcesz miernik zewnętrzny ,to jest na forum kolega @pajczi. Ma w zanadrzu watomierz szczelny , który ci prawdę powie o stanie twojej baterii .

Edytowane przez siarq

• 0

Być może w tym wątku padło już takie pytanie, ale nie szukałem dokładnie a nie chce mi się wertować 107 stron. Z uwagi na moje plecy chcę zamienić jeden aku agm 90ah waga ponad 30kg na dwa aku agm 45ah. Zyskuję wagę pojedyńczego, waży około 15kg, ale co tracę na zasilaniu, podłączając oba jednocześnie do silniczka elektrycznego. Z sumy pojemności wychodzi 90ah, do silnika bedzie szedł minus z jednego, plus z drugiego. Co a charakterystyką pracy takiego układu. Nie analizuję tu zakupu lifepo4.