Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Yuasa to BYŁA super marka! Kilka lat temu zakup aku tej marki oznaczał że do sprzedaży motocykla/samochodu mamy spokój.

Jakoś trzy lata temu kupiłem do motocykli 2 szt, obydwie zdechły, Jedna po niecałym roku i tą wymieniłem na drugą sztukę, która zdechła po trzech miesiącach i wziąłem "cokolwiek byleby nie yuase". Druga po okresie gwarancji, a była brana na firmę więc też nie tak długo pochodził :-/

Kolega który pośredniczył w zakupach (miał spory rabat), zeznawał że innemu koledze też po kilku miesiącach padł.

Ale to były aku rozruchowe, mam nadzieję że to co wziąłeś będzie lepsze. W każdym razie nie zawsze sprzedający chce Was zrobić w ciula jak ostrzega :)

W końcu okazało się, że nie ma tych akumulatorów w magazynie-sklepie. Kupiłem dwa żele SSB czerwone po 120Ah. Zrobiłem na nich w tym roku ok. 1000km. Na razie są oki.

• Like 1

• 0

Kiedyś wybieram się na ryby,z żoną załatwione, ale przychodzi mała Hania i pyta czy musze dzisiaj jechać na te rybki. Maślane oczy i wędki same się wpakowały. Kotwica rzucona. Tak mam i juz. Nieraz wole pobyć z dziećmi . Jak mówią są rzeczy ważne i ważniejsze.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Toyama "białe" wiem że klękały. O "czerwonej" nie mam żadnego info.

Wybrałem dlatego czerwoną . Przeznaczona stricte do pracy cyklicznej . O białych różnie mówią/piszą . Kolega , który ma małą wypożyczalnię sprzętu pływającego , używa chyba dwóch białych NPG 100 i 120 Ah . Jak na razie wszystko działa drugi sezon a nie mają lekko . I nikt nie mierzy napięcia pod obciążeniem i nie sprawdza , czy następny w kolejce klient nie rozładuje jej na amen podczas rajdu po zalewie z rodzinką na przykład . Ale faktem jest , że jedna klęknęła wcześniej . Zobaczymy

• 0

Firma „S.I.A.P.”

Może taki akumulator specjalnego zastosowania to akumulatory trakcyjne z dodatnimi płytami pancernymi

Parametry techniczne:

Kod akumulatora: 6PT90

Napięcie: 12 Volt

Pojemność: 120Ah/20Hr

90Ah/5Hr

Rodzaj: Płyta dodatnia pancerna - 1200cykli

Waga 29 kg cena około 700 pln

Co najciekawsze nigdzie na stronie firmy nie znalazłem okresu gwarancji na w/w akumulatory .

Się przymierzam ale do 2 szt. 6PT80. Sumarycznie będę miał więcej prądu niż w Trojanie SCS225, który dość szybko i w nie wyjaśnionych okolicznościach wyzionął ducha. Myślę, że może to być dobry wybór, ponieważ akumulatory zdefiniowane i wykonane jako trakcyjne o czym świadczy ich masa. Poza tym producent za płotem, więc nabytek nie będzie leżakiem.

• 0

No to mam zupełny mętlik. Do tej pory byłem zdecydowany na Zap Marine 100 ah. Dzisiaj znalazłem aku Yuasa Marine 80 ah z września tego roku za bardzo dobre pieniądze (ciut powyżej 300 zł). Pytanie. Czy wystarczy te 80 ah na przepływki, w sumie Max 2-3 godziny przemieszczania się po okoniowych dziurach. Dodam ze głównym silnikiem będzie spalina. Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. Bartek

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• 0

No to mam zupełny mętlik. Do tej pory byłem zdecydowany na Zap Marine 100 ah. Dzisiaj znalazłem aku Yuasa Marine 80 ah z września tego roku za bardzo dobre pieniądze (ciut powyżej 300 zł). Pytanie. Czy wystarczy te 80 ah na przepływki, w sumie Max 2-3 godziny przemieszczania się po okoniowych dziurach. Dodam ze głównym silnikiem będzie spalina. Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi. Bartek

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Jeszcze kilka opinii przeczytasz i nic już nie kupisz :lol:  :lol: :lol: . 

Ja trochę poczytałem i zdecydowałem, ważne by był świeżak, nie jakiś zleżały.

• Like 2

• 0

Ja swojego świeżaka też załatwiłem złym ładowaniem i .... pewnie złym użytkowaniem. Tak bynajmniej odpisali nie uznając gwarancji z Delphi Marine.   :huh:  :unsure:  :(

Przy każdym akumulatorze z klientem można w ch.... walić aż miło-złe użytkowanie, złe ładowanie itp.

Tu nie ma bata, musi się udać bo inaczej wtopa :D .

• Like 1

• 0

Mam złe doświadczenia z firmą ZAP... Akumulatory są kiepskiej jakości. Miałem 2 użytkowane w aucie. Żaden nie przetrwał dłużej niż 2 lata. U kolegi podobna historia. Albo padają cele albo dostaje przerwy. Teraz kupiłem do łódki Banner Energy Bull 100Ah. Jak narazie po kilku użyciach jest ok.

• Like 2

• 0

Temat wałkowany pewnie wiele razy, ale większość z Was z tego co czytam pływa na dużych akwenach. Jaki akumulator wystarczyłby do całodziennego spinningu (trolling odpada) na jeziorach max 80 ha, zwykle 50 ha? Czy aku 60 Ah da radę to opędzić? Bo waham się czy wciąż czy zakupić kwasiaka 75-80ah, czy jakąś używkę agm/żel 55-60, bo takich jest najwięcej na rynku wtórnym.

A co do kwasiaków, użytkuję ktoś aku jenox hobby? Z niewielu negatywnych opinii w necie nie znalazłem żadnej negatywnej, w przeciwieństwie do zapa marine....

Akumulator chciałbym kupić na miejscu we Wrocławiu, podzwoniłem trochę po hurtowniach i o dziwo ciężko dostać Zap Marine,ale zaproponowano mi własnie tego jenoxa, mój budżet to max. 400.

• 0

No właśnie z tym ZAPem widzę sporo negatywnych opinii. Wiec albo będę szukał używki AGM albo spróbuje tego jenoxa. Na allegro sporo jest również budżetowych  AGM nowych i 60 ah można już za 400 zł kupić  ( np. 55 ah  marki akuell z 2-letnią gwarancją za 350 zł) ale co one wartę, ciężko powiedzieć. Raczej większość tu na forum poleca markowe rozwiązania zgodnie z zasadą chytry płaci dwa razy...... A co do wioseł to dla mnie normalna sprawa, od 5 lat pływam na ruskiej ufimce więc przywykłem :) 

• 0

Ja osobiście bez wiosel się nigdzie nie wybieram.chodz bym miał totqeedo z zapasowym aku ... , to są tylko urządzenia i mogą odmówić posłuszeństwa, zostawiając nas na środku bajora. Kiedyś jak mi padł neraus 40lbs na drugim końcu kałuży, chwalilem Pana że mam wiosła. Co do tanich aku, jak już maglowane było. Nie oczekujemy od nich jakości jak

Od sprzętu klasy premium.

• Like 2