Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

24 KG.

Przed chwilą sprawdziłem. Spoczynkowe 13,05 V. Tuż po rozpoczęciu spadło do 12,75 V. W ciągu kilku minut zjechało do 12,48V i zaczęło powoli iść w górę. Normalny efekt dla wszystkich aku.

Dzięki za info. Aku w Twoim teście wypada fajnie, zastanawia mnie tylko ta (w sumie nieduża) waga jak na taką pojemność i budowę AGM. Mniej więcej tyle, czasem nawet trochę więcej, ważą zwykłe 100 Ah kwasiaki.  Przy dźwiganiu jest to plus :).

• 0

Zanim zaczniesz testować aku to go naładuj na full ( lub jeszcze więcej :) ).

Pobór prądu obliczasz jako średnia. Przy żarówce 100W i 12.65V na początku (zmierzone pod obciążeniem) testu bierze 7.90A  Gdy zjedziesz z napięciem do wartości która jest wg Ciebie bezpieczna 11.00 (10.50) V prąd wzrośnie do 9.09 (przy 11.0V) 

Dodajesz, dzielisz na dwa i wychodzi średnia (8.50A). Nie jest to pomiar profesjonalny bo od tego są specjalne urządzenia ale coś tam wiesz. Chyba nie chodzi o to abyś wiedział ile co do Amperogodziny masz w aku a jedynie orientacyjnie.

Aku był naładowany na full. Tuż po ładowaniu miał 13,37 V. Test przeprowadziłem 24 godz. później ( w spoczynku przed testem 12,7 V).

Robione przeze mnie pomiary natężenia były dosyć krótkie i pokazywały powolny spadek poboru prądu, mimo braku zmian napięcia na biegunach akumulatora :).  

• 0

Zanim zaczniesz testować aku to go naładuj na full ( lub jeszcze więcej :) ).

Pobór prądu obliczasz jako średnia. Przy żarówce 100W i 12.65V na początku (zmierzone pod obciążeniem) testu bierze 7.90A  Gdy zjedziesz z napięciem do wartości która jest wg Ciebie bezpieczna 11.00 (10.50) V prąd wzrośnie do 9.09 (przy 11.0V) 

Dodajesz, dzielisz na dwa i wychodzi średnia (8.50A). Nie jest to pomiar profesjonalny bo od tego są specjalne urządzenia ale coś tam wiesz. Chyba nie chodzi o to abyś wiedział ile co do Amperogodziny masz w aku a jedynie orientacyjnie.

#trout master - troszkę błędnie założyłeś że żarówka wciąż będzie "świeciła mocą" 100W nawet gdy na aku napięcie spadnie o 2V.  Wraz ze spadkiem napięcia na klemach będzie malał prąd pobierany przez żarówkę a tym samym moc pobierana z akumulatora a tym samym ilość lumenów :) .

• 0

Masz tu Panasonica w tej samej cenie.

Ja mam "PG" ale to raczej żadna różnica. Sprawdzone, śmigają, można pływać prawidłowo ładując i eksploatując.

http://www.ebaterie.pl/akumulator-zelowy-b12100p-100ah-100ah-panasonic-p-3131.html

Patrząc na stosunek pojemności do wagi, akumulator wart jest rozważenia zakupu.

• 0

?????

Co się nie zgadza? sprzedawcy nie zawsze wiedzą co sprzedają.   ;)

Wszystko się nie zgadza. Przeczytaj opis i będziesz oświecony :)

Sprzedaje akumulator 100Ah, a zamieszcza opis od akumulatora 7Ah. Niewielka różnica :).

Dane techniczne w pierwszej części oki.

Ja mówię o opisie. Pod danymi technicznymi.

Edytowane przez Janusszr

• 0

Szczegół? To doczytaj do końca opis, a zmienisz zdanie. Do trzech razy sztuka. Niech stracę. Naprowadzę Cię na właściwe zrozumienie opisu.  Do czego są przeznaczone akumulatory w opisie? Na pewno nie do zasilania silników zaburtowych. O ile pamiętam, to do małych centralek telefonicznych. Poza tym jest to akumulator typowo kwasowy, ten 7Ah. Ale to taki mały przecież szczegół, nieprawdaż :) Bez urazy :)

• 0

Janusz.

A AGM to nie kwasowy akumulator?

Ma kupić 100Ah z oznaczeniem LCX 12100P

Ja mam LC-X1265PG (15szt) kupione kilka lat temu jako używane i śmigają.

Może sobie kupić nowe, takie jak ja i za dwa zapłaci ok 1600PLN a będzie miał 130Ah i 21kg do noszenia.

Nie wiem dokładnie co znaczy oznaczenie "B" i "P" ale nie mam czasu grzebać w specyfikacjach i kodach baterii Panasonic bo składam MK na która kumpel nawinął plecionę pod śmigło i robiłem przegląd uszczelniaczy i jej bebechow w środku.

post-58042-0-42824700-1494434646_thumb.jpg

• 0

Janusz.

A AGM to nie kwasowy akumulator?

Wiedziałem, że o to zapytasz :) Wiedziałem !!! :)

Dlatego podstępnie (sorki) użyłem określenia-"typowo kwasowy". Jednocześnie chodziło mi o uwypuklenie bzdur, które zamieścił sprzedawca. Piszę bzdur, gdyż opis nijak się ma do oferowanego towaru.

• 0

Sprzedawcy (sprzedający) nie zawsze sa fachowcami.

Dlatego czasami można kupić coś taniej mając swoje argumenty a czasami trzeba takich olać gdy ... twierdzą że nie da się zmierzyć suwmiarką średnicy wew. rurki przelotki szczytowej jak to dzisiaj stwierdzili niemieccy fachowcy ze sklepu Tackle24.de i wysłali mi kolejny raz inna która ma być 1.8mm a jest 1.6mm (wcześniejsza miała 2.2mm). I jak tu u takich kupować indyskutowac skoro ich rada na za "dużą średnice" jest dać więcej kleju. :(

Nie wiem tylko po co stopniowanie co 0.2mm skoro można co 0.5mm i ... tubka kleju gratis. Ehhhhhh. :( :( :(

• 0

No cóż, pewien znajomy zapewne słysząc historie o voltomierzu, napięciach itp. u mnie, postanowił zasięgnąć języka u "fachowców" w branży akumulatorów, żeby coś dobrać do zasilania gratów w kampingu. Goście zajmują się akumulatorami jakieś już pewnie 20 lat bo pamiętam o nich kopę czasu i co? Powiedzieli mu, że  mogą mu przywieźć aku, co można go rozładowywać do zera i potem się normalnie ładuje bo to są specjalne do tego, a nie robić laboratorium i cudować  :lol:

• 0

No cóż, pewien znajomy zapewne słysząc historie o voltomierzu, napięciach itp. u mnie, postanowił zasięgnąć języka u "fachowców" w branży akumulatorów, żeby coś dobrać do zasilania gratów w kampingu. Goście zajmują się akumulatorami jakieś już pewnie 20 lat bo pamiętam o nich kopę czasu i co? Powiedzieli mu, że  mogą mu przywieźć aku, co można go rozładowywać do zera i potem się normalnie ładuje bo to są specjalne do tego, a nie robić laboratorium i cudować  :lol:

Dawaj nazwę tego cudownego akumulatora.