Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No niestety Panie Kolego, jak się ma telewizor , to trzeba elektrownię do niego. Coś za cos. Możesz ograniczyć apetyt echa poprzez zmniejszenie podświetlenia. Wyłączać na postojach itp. Albo zapewnić aku o odpowiedniej pojemnosci

No prawie telewizor. Ale taka telewizja ma tez swoje plusy. To wlaczanie i wylaczanie pewnie po trzecim razie wywolaloby u mnie zawal/udar i smierc kliniczna z wkurzenia wiec pozostaje kupic „duze” aku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Nie napisałem że telewizor to wada :) tylko musi mieć skąd czerpać siły na pokazywanie obrazu. Im większy + kilka przetwornikow + jakieś duperszmity i trzeba pojemności aby to działało. Tego się nie przeskoczy.

A te 40 Ah bedzie wystarczajace ? Czy celowac jeszcze wyzej ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Zacznij od początku. Tzn. Sprawdź ile mocy pobiera twój sprzęt na 1h pracy. Później określ minimalny czas dzialania. Będzie wiedział ile potrzebujesz. Jeśli mają to być kwasy a prąd rozładowania nie będzie duży ( zapewne ten sprzęt więcej niż 3A/h nie bierze ) to taki aku pb 40ah wystarczy na 10h ciągłej pracy. Zapas zawsze mile widziany. Jeśli nie nosisz go za.kazdym razem . A waga nie gra roli . Zazwyczaj pojemności aku są podawane dla rozładowania przy 20h. Im szybciej go rozladowujesz, tym jego pojemność spada. Ja bym dla 10" mniej niż 40ah nie brał.

• 0

Zacznij od początku. Tzn. Sprawdź ile mocy pobiera twój sprzęt na 1h pracy. Później określ minimalny czas dzialania. Będzie wiedział ile potrzebujesz. Jeśli mają to być kwasy a prąd rozładowania nie będzie duży ( zapewne ten sprzęt więcej niż 3A/h nie bierze ) to taki aku pb 40ah wystarczy na 10h ciągłej pracy. Zapas zawsze mile widziany. Jeśli nie nosisz go za.kazdym razem . A waga nie gra roli . Zazwyczaj pojemności aku są podawane dla rozładowania przy 20h. Im szybciej go rozladowujesz, tym jego pojemność spada. Ja bym dla 10" mniej niż 40ah nie brał.

Bardzo lubię takie odpowiedzi :) Konkretnie !!

Waga pewnie jakąś tam rolę odgrywa, bo nie chciałbym, żeby okazało się, że nagle łódź ze sprzętem przestała ważyć 200 tylko waży 300 kg i przestaje płynąć jak należy. Chciałem ograniczać wszelkiego rodzaju ulepszenia do minimum ale widzę, że się nie da niestety. Tu 10 tam 20 kg i łącznie robi się tego trochę za dużo.

No ale ani echo ani silnik elektryczny nie zadziałają bez ciężkich akumulatorów więc tu mogę jedynie szukać rozwiązań minimalnie lżejszych.

• 0

wage akumulatorow mozesz zmnijeszyc o polowe, jak nie wiecej, ale za tym ida $$ :)

Pytanie jakie dolary za tym idą ? Szukam teraz po necie panasoniców Agm i ich wagi są przerażające !! 120 Ah wazy prawie 40 kg i kosztuje prawie1500 pln. Masakra jakaś

• 0

11kg - 100ah  ... troche sie wydaja zbyt piekne te parametry...co do ceny i wagi.

po pierwsze: prady powyzej 1C zazwyczaj maja cylidryczne ogniwa , a za tym idzie cena

po drugie: procz headway cell, nie znalazlem innych o tak dobrych parametrach - 2-3C dla lifpo4

po trzecie: cylidry sa drozsze w wykonaniu pakietu niz ogniwa pryzmatyczne...

Na cylindrach buduje min. tesla. torqeedo, epropiulsion , ale tam ceny sa... uffff

najtaniej wychodzi na ogniwach pryzmatycznych o duzych pojemnosciach np 100ah

- Clo i vat przy tym zakupie na 100%

Edytowane przez siarq

• 0

11kg - 100ah  ... troche sie wydaja zbyt piekne te parametry...co do ceny i wagi.

po pierwsze: prady powyzej 1C zazwyczaj maja cylidryczne ogniwa , a za tym idzie cena

po drugie: procz headway cell, nie znalazlem innych o tak dobrych parametrach - 2-3C dla lifpo4

po trzecie: cylidry sa drozsze w wykonaniu pakietu niz ogniwa pryzmatyczne...

Na cylindrach buduje min. tesla. torqeedo, epropiulsion , ale tam ceny sa... uffff

najtaniej wychodzi na ogniwach pryzmatycznych o duzych pojemnosciach np 100ah

- Clo i vat przy tym zakupie na 100%

jak będzie cięższy 2-3 kg płakał nie będę, ale zawsze jest jakieś ryzyko mam nadzieje że do mojego pływania na silniku z maxi wystarczy

• 0

nie chcem , abys mnie mnie zle zrozumial @qmichalq. Ani nie mam zamiaru negowac Twojego zakupu. Jednak troche popisalem z chinczykami odnosnie aku lifepo4, I absolutnie nikt , zadna duza fabryka nie daje takich parametrow...wszyscy oscyluja w pradach do 1C. BMS  o pradach 200A...:) to koszt gruuubo ponad 100$++ jak nie 200+. Nawet Topowi producenci silnikow i dedykowanych akumulatorow. Do duzych mocy ,pisza ze musza byc np 2 aku. Gdzie teoretycznie jeden powinnien wystarczyc na mniej czasu plywania. W chinach jest taniej , tu nie ma dyskusji. Moim zdaniem ten opis , to poryw czyjejs fantazji. Tym bardziej ze aliexpres to rynek detaliczny, gdzie ten sam produkt mozna kupic duzo taniej na portalach dal firm...(oczywiscie juz nie 1 szt a  minimu 10 czy 100)

• 0

nie chcem , abys mnie mnie zle zrozumial @qmichalq. Ani nie mam zamiaru negowac Twojego zakupu. Jednak troche popisalem z chinczykami odnosnie aku lifepo4, I absolutnie nikt , zadna duza fabryka nie daje takich parametrow...wszyscy oscyluja w pradach do 1C. BMS  o pradach 200A... :) to koszt gruuubo ponad 100$++ jak nie 200+. Nawet Topowi producenci silnikow i dedykowanych akumulatorow. Do duzych mocy ,pisza ze musza byc np 2 aku. Gdzie teoretycznie jeden powinnien wystarczyc na mniej czasu plywania. W chinach jest taniej , tu nie ma dyskusji. Moim zdaniem ten opis , to poryw czyjejs fantazji. Tym bardziej ze aliexpres to rynek detaliczny, gdzie ten sam produkt mozna kupic duzo taniej na portalach dal firm...(oczywiscie juz nie 1 szt a  minimu 10 czy 100)

wiem że parametry raczej są przesadzone, ale ja pewnie będę pływał na prądach około 20A także nawet jak są przesadzone o 50% to aku powinien dać rade,  ryzykuje ale u nas nic w sensownej cenie raczej nie kupie a tu mam już z BMS i ładowarką zestaw. Jak przyjdzie na pewno napisze co to warte...

• 0

Napewno będzie lepiej niż przy kwasach :)Jeśli będziesz miał możliwość. To spróbuj sprawdzic jaką ma rzeczywista pojemność .

Przeglądałem kiedyś komentarze na Aliexpres podobnych zestawów. Ludzie chwalili . Czasami akcje były o pojemnościach typu że 120ah miało faktycznie 100 . 100ah mialo 80.

• 0

Cło i vat dojdą, ale targać kwasa nie mam już zamiaru tym bardziej że mieszkam na 4 pietrze a ładować mogłem tylko w mieszkaniu :)

I bardzo dobrze , trzeba przecierać nowe technologie . Trochę cię zmartwię na 20 dni nie masz co liczyć, chyba że przegną i wyślą pocztą lotniczą ( ogólnie zakaz ).

Swoje zabaweczki mam dostać w przyszłym tygodniu i będą ostre testy. :)

• 0

No i wszystko wiesz. Teraz zaszalej z LifePo4 i :

- gabaryty będziesz miał takie że go nie znajdziesz,

- kajak nie poczuje dodatkowego pasażera na gapę,

- ładowanie błyskawiczne,

- na lata ci wystarczy.

Czy np taki jest ok do tego o czym pisałem wyżej?

http://eskutr.cz/cs/lifepo4-bateriove-packy-12v-bez-pcm/272-baterie-lifeypo-12v-40ah-wb-lp12v40ah.html

• 0

jak najbardziej , tylko on nie ma zabezpieczenia bms. musial bys dokupic jakis watomierz badz straznika aku, aby go nie ubic

a tu chyba taniej:

https://www.ev-power.eu/LiFeYPO4-batteries-12V-1-1/Lithium-Battery-12V-40Ah-WB-LP12V40AH.html?cur=2

Edytowane przez siarq
  • Like 1