Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No i o tego typu odpowiedź mi chodziło ;) że ktoś ma aku około 500 zł, używał i jest zadowolony ;) A teraz widać w akumulatorach wyprzedaż rocznika i mozna kupić np żelowy akuell 90 ah za 400 zł na alle.

Jeden sezon bywa dobrze na ZAPach. Miałem dwa kupione jednocześnie nowe i w połowie drugiego sezonu mimo naładowania na full dawały znać, że prądu nie oddają tego samego - kończyły się zdecydowanie wcześniej niż jako nowe. Najbardziej dokuczliwy był prawie schodkowy ubytek oddawanej mocy - gdy płynąc na tym samym ustawieniu manetki (silnik z maxi) prędkość łodzi spadała o 1km/h po przepłynięciu 3km ze stałą prędkością.

• 0

Dzięki Panowie za rady. Coś tam pomyślę. Może faktycznie warto będzie jeszcze raz spróbować uzywki. Widze że na olx jest jakis handlarz z warszawy, ktory brzmi dość wiarygodnie i za 300 mozna kupić 3-let i aku, ktory nowy kosztuje coś koło 1200

• 0

najlzejsze chyba sa li ion - y. Budowanie pakietow z 18650 czy 2650 o takich pojemnosciach , to raz ze drogo wychodzia dwa wypada miec zgrzewarke do tego. mozliwosci jest wiele: grzebanie w czelusciach aliexpres badz innych prc portalach, zlecenie krajowym firmom budowy np. bto ,batimex , battery guru itp. badz lifepo4 (ciezsze od li ion) od pepikow lub poczekac do lutego jak beda u nas

• 0

Tylko musisz pamiętać, że li-ion 3s ma nom. 11,1v/max 12,6v, czyli mniej niż pełny kwas, a lifepo4 4s- 12,8v/14,6v, czyli silnik kręci wyraźnie szybciej. W teorii baterie 12v, li-ion można bezpiecznie rozładować do 7,5v (3s), a lifepo4 do 8v, choć bms są ustawione wyżej. No i z tego co słyszałem lifepo4 znosi przeładowania do 0,5v na cele pow. maxa. Li-ion można ładować do 1C, lifepo4 do 4C!

post-65110-0-85448200-1546268619_thumb.png

Teraz będę wiedział dokładnie ile mają pojemności te bateryjki????

• 0

Napięcie zależy od pakietu jaki jest złożony oraz od typu ogniw 3s, 4s,5s itd. Bms są zazwyczaj ustawione przed pkt. krytycznym danego ogniwa. Możliwości lądowania dużym prawem owszem są. Tylko sprawdź ile.kosztuje taka ładowarka np 12v50A/100A... raczej pozostańmy przy ładowaniu do max 20A gdzie ceny są znosne

• 0

Chodziło mi o to żeby mieć akumulator 12v to budując z pakietów li-ion budujesz 3s,a z lifepo4 4s stąd masz różnice w v. A zmierzałem do tego że silnik na baterii lifepo4 będzie szybciej kręcił niż na li-ion. Prędkości obrotowe silnika na li-ion mogą być nawet niższe niż na kwasie. Tak wynikało by z napięcia tych aku. Dlatego wydaje się że nie ma sensu budować aku li-ion 100-130ah, przy tak niedużej różnicy w wadze i cenie.

Edytowane przez mmedenski

• 0

Sam myślałem od roku nad tym co brać z ogniw- Li-ion-y mają największą gęstość energetyczną- upakujesz je jak chcesz, lekkie są i tańsze od lifepo4. To co mnie definitywnie odwiodło od nich, to stabilność w czasie ładowania/rozładowania. Zdarzają się pożary a to w moim wypadku sytuacja podbramkowa(ponton). Rozmawiałem z kilkoma składaczami w kraju, potwierdzili taką możliwość, robiłem wyceny......ostatecznie stanęło na lifepo4 kupionego tutaj na forum i jest spoko. Co prawda trzeba monitorować napięcie, bo zdarzył się powrót na wiosłach , ale do ołowiu nie zamierzam wracać. Osapian znosi to dzielnie póki co, więc jestem bardziej niż zadowolony.

• 0

Li ion na ogniwach cylindrycznych ,firmowych -a123/lg/samsung itp 18650 (czy wiekszych) cenowo beda sporo drozesz od lifepo4. sam chcialem sie bawic w zgrzewanie tego , ich zaleta niewatpliwie sa duze prady,waga oraz wieksze mozliwosci w gabarytach budowania. problem stanowi ich duza ilosc-rozjazdy, zgrzewanie, mniejsza stabilnosc,mniejsza ilosc cykli. cos za cos . zlotego srodka nie ma. osobiscie musze postudiowac o LTO - litowo tytanowe. coraz wiecej sie tego zaczyna pojawiac

a ladowareczka bardzo fajna , bedziesz widzial na bierzaco stan baterii :) sam uzywam podobnej modelarskiej , jak bys jeszcze wyciagnal przewody pod balacer na niej to bedziesz mial wglad w kazda z cel

Edytowane przez siarq

• 0

Panowie a tak łopatologicznie rozgryzając temat. Teraz użytkuję Traxxisa 55lb z AGM 160Ah. Akumulatora nie wyciągam z łodzi cały rok, jest w nim zamontowany na stałe, więc wagi nie odczuwam w czasie noszenia. Nie zdarzyło mi się rozładować baterii od 7 lat.

Zastanawiałem się nad przejściem na 24v ale mocowanie w łodzi zostało wykonane specjalnie pod ten akumulator: https://www.akumulatory24.pl/acumax-aml-160-12-agm-160ah-12v-p-983.html

Na wysokość nic mnie nie ogranicza, na długości mam jeszcze zapas około 5-6cm a na szerokość do 1cm. 

Czyli jakie Waszym zdaniem zmieszczę ogniwa w mocowanie - 180mm x 540mm ? Jaki będzie koszt przejścia na 24V przy zastosowaniu lżejszych niż AGM baterii - polecany przez Was silnik + baterie + zapewne prostownik? Jakie pojemności powinienem kupić, żeby mieć zapas mocy odpowiadający baterii 160Ah? Gdybym miał pozostać przy AGM, następną baterię kupiłbym 120Ah ze względu na redukcję wagi.

• 0

a ladowareczka bardzo fajna , bedziesz widzial na bierzaco stan baterii :) sam uzywam podobnej modelarskiej , jak bys jeszcze wyciagnal przewody pod balacer na niej to bedziesz mial wglad w kazda z cel

O ile gdzieś dostanę złączkę balancera to pewnie kiedyś tak podłącze. Chciałem sprawdzić pojemność swojego 3 letniego kwasa, ale przy rozładowywaniu ładowarka bardzo się grzeje, no i prąd rozładowania mały więc odpuscilem

• 0

Pisze się o odejściu od ołowiu. Zastanawia mnie czy to możliwe. Dla takich zastosowań jak nasze to nie ma większego problemu. Ale wyobraźcie sobie ceny baterii w przemyśle nowych generacji względem ołowiu gdzie mają one potężne pojemności. Tak się składa, że pracuje w firmie, która produkuje baterie trakcyjne. Nie chcę przedstawiać skrajnych produktów ale przeciętne baterie to 48/620, 80/775. Kosztują czasami tyle co samochód wysokiej klasy. I nie wyobrażam sobie by klient zapłacił co najmniej 2 razy tyle za baterię lifepro czy li-ion. W przemyśle to słabo widzę by nowoczesna technologia wyparła ołów a co za tym idzie nie widzę większych szans na dużą obniżkę cen

• 0

Wiesz dobrze, że żywotność i wydajność zależy od użytkowania. A prawda jest taka, że większość baterii wózków widłowych itp. pracujących na 3 zmiany nie jest w stanie nigdy dobrze się ładować stąd też i żywotność i wydajność są słabe. Przy czym obecne technologie jakie się sosuje są w stanie wszystko kontrolować. Montuje się coś jakby komputer pokładowy dla baterii, który monitoruje wszystko. Czas pracy, temperaturę, czas i prąd ładowania. W 90% przypadków baterie kończą się przez zlą obsługę i eksploatację a nie ilość cykli

• 0

Witam

Na wiosnę zamawiam Li ion 102ah 3s

Cena 960zl

Ogniwa 18650 Panasonic te lepsze

Waga około 4600g

Mam ładowarkę modelarska

Dodatkowo monitoring napięcia

Wtyki xt60

Zobaczymy

Przeżyłem sporo akumulatorów różnych Agm żel kwas i jeszcze nie było li ion

Cena wydaje się ok

• 0

PANASONIC NCR18650B 3400MAH

Ogniwa z demontażu dużych pakietów nieużywane.

Każde ogniwo jest przetestowane

Rezystancja wewnętrzna zgodna z notą katalogową, pojemność zgodna z charakterystykami rozładowania i obciążalności dla danego typu ogniwa.

Tyle dostałem potwierdzenia a jak będzie zobaczymy.