Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator - co wybrać?

n15

Pytanie

Witam!

Mój "stary" akumulator do silnika dość nieoczekiwanie odmówił współpracy. Z racji, że środek sezonu, urlop itd. muszę szybko coś kupić by mieć możliwość pływania. W miejscu gdzie jestem nie ma zbyt wielkiego wyboru. Zainteresowały mnie dwie propozycje:

1. ZAP Energy  100Ah   kwasowy    480zł

2. Megalight     100Ah       AGM      560zł   lub 115Ah   590zł.

Do tej pory nie korzystałem z produktów żadnej z w/w firm. ZAP jako producent akumulatorów jest w  Polsce znany, o drugiej firmie niewiele wiem. Proszę Kolegów o pomoc w podjęciu decyzji co do kupna. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A co myslicie o ladowaniu  12V LiFePo4 prosto z silnika z regulatorem.

Zastanawiam sie nad tym, aby pozwolic podczas dzialania silnika, ktory nie daje wiecej niz 14.4V a to  na ladowanie mojego ACCU z LiFePo4 z BMS,  ktory wylaczy ladowanie przy przekroczeniu napiecia na celach czy wejsciowego.

Czy taki prad moze byc niekorzystny dla zestawu LiFePO4 ?

• 0

Witam.

Mam garmina strikera 9.

Czy akumulator samochodowy 45ah nada się do podłączenia tego urządzenia? Ktoś może używał i jest w stanie coś podpowiedzieć?

Tak, nada się ale to mocno przewymiarowana bateria w sensie pojemności, chyba że jeździsz na długie wypady lub po prostu nie chcesz zbyt często ładować go. Generalnie 18/20ah wystarcza na dwa wyjazdy. Strikery nie biorą zbyt wiele prądu. Także śmiało podpinaj ekran i działaj. 

• 0

Pat92, to z tym nowym aku było coś nie tak. Osobiście używam żelowej 18ah i nie widać wyczerpania po całym 8 godzinnym dniu na wodzie. Spokojnie wytrzymuje 2 do 3 dni. Tak jak pisał Maciek, ta 45 to na tydzien wystarczy. W domu używam aku 7ah do zabawy w usatawieniach i kilka godzin wytrzymuje spokojnie.

• 0

Zestaw jeździ na przyczepce, a akumulator mam za darmo, ostatnio podłączyłem nowy aku 9ah nie zmieniając ustawień jasności i w godzinę się rozładował.

Więc jak można korzystać z takiego aku to chyba warto go podłączyć i działać

To coś z nim jest nie tak . Mi 9 Agm starczała ma dzień łowienia z przerwą na obiad . Teraz mam 40 - stkę i wystarcza na trzy dni z dużym zapasem .

• 0

• 0

Hejunka, mam mały dylemat odnośnie wyboru aku.

Jeden mam 100ah litowo jonowy do elektryka, nabyłem dziobówkę terrove 55 12V

Rozmawiałem z ziomalem ze sklepu, podał mi trzy propozycje które będą według niego okej do tego silniczka, poniżej linki

https://www.sonarsklep.pl/akumulator-litowy-130ah-12v-bms-3000-cykli-gwarancja-do-8-lat-nmc-p-2511.html

https://www.sonarsklep.pl/akumulator-litowy-li-ion-3s-130ah-12v-bms-slupki-wzmacniane-m08-p-2280.html

https://www.sonarsklep.pl/akumulator-litowy-toyama-lfp-135-lifepo4-135ah-12v-z-bms-p-2448.html

coś nie coś wiem o aku, wiem, że różnica między Lifepo4 a resztą jest taka, że ma stałe napięcie, ale może się " skończyć " w niespodziewanym momencie jeżeli tego nie kontrolujemy, bardzo polecano mi tego ncm, gwarancja

8 lat, bardzo niska waga, opcja obserwowania poziomu baterii na aplikacji co uważam, że jest spoko, mniej więcej dowiedziałem się ile będzie ciągnał, odpowiedź : 2h ciągłej pracy na max obrotach, 4-6h na średnich i do 12h przy spokojnym pływaniu, oczywiście wszystko jest uwarunkowane od warunków panujących w danej chwili, ale coś tam zawsze można " zaokrąglić "

Generalnie posłucham więcej rad użytkowników, będę bardzo wdzięczny za plusy i minusy

T/

• 0

2h ciągłej pracy? Silnik będzie Ci ciągnął max 35A, czyli ten akumulator powinien wytrzymać 4 godziny, a nie 2. Robiłem testy terrovy z Lifepo4 z bluetooth jeśli chodzi o pobór energii i takie miałem wyniki. Po dniu na wodzie w zależności od warunków i typu wody zostawało mi 30-80% pojemności ze 100 Ah. Akumulator od kolegi siarq.

• Like 1

• 0

NCM bym nie brnal , to sa ogniwa wysokopradowe o krotszej zywotnosci ,  ogolnie sa tansze od Lifepo4 , specyficzne zastosowanie przy duzych pradach , Liion daruj zupelnie.... Poprostu w pakietach 3s masz napiecie pracy 9-12V , a w polowie pojemnosci napiecie spadnie do 10V i sie skonczy plywanie , badz uzytkowanie elektroniki. Liiony sa ok dla wyzszych napiec - 24/48v badz elektronarzedzia ,hulajnogi  itp. male pojemnosci + duze prady, Najlepszym stosunkiem wydajnosci  do ceny i masy jest lfp w wedkarstwie czy kamperach. Cena 3100zl 130ah ...mozna taniej kupic

• Like 2