Skocz do zawartości

Hot shot na sandacza

Zulus

Rekomendowane odpowiedzi

Kup hot shota batsona. Mam do 28gr i jest naprawde super.Uzywke ciężko znaleźć. Łapie nim w takim zakresie jak podales, sum 22kg.w tamtym roku wyjechał bez problemu.polecam!Mój jedyny kij na bezludną wyspę!

Edytowane przez David77

O masz. Spojrzałem na giełdę i portale aukcyjne i jej ze 3 elitki do 21 gr. Jak to poradzi sobie z 3 calowa gumka i glowka min. 8 gr a jak z 15-17 gr? Jak z czułością? To jest to o co mi chodzi czy raczej uniwersal. Jestem zwolennikiem ściślej specjalizacji.

Wszystko zależny od miejsca/wody w której łowisz. Na stojącej wodzie z gumą 3" będzie już pracował komfortowo już od 5 gr do może 20 gr. Natomiast w rzekach gdzie jest uciąg, komfort kończy się na 15gr, powyżej tego zaczyna klękać szczytówka. Mają swoją moc ,ale ona drzemie w dolniku a nie w szczytówce jeśli chodzi o ten model.

To ma być kij pod klatkowe dlubanie. Na warkoczowo-rynnowe walenie o dno kij juz mam. Zalezy mi głównie na przekazywaniu informacji do lapy i oczu od niewielkich ciezarowo gumek i możliwości wyholowania w miare bezproblemowo 3-kg szczupaczka lub sandaczyka. Z naciskiem na czulosc.Tak sobie mysle ze 15-18 gr to będzie maks.. Plus gumka oczywiście. Elitka czy jednak któryś Hs?

• 11 miesięcy temu...

Witam, skorzystam i podepnę się pod temat :D Planuje na ten sezon nabyć wędkę z pracowni i chciałbym się was zapytać jaki blank proponujecie. Budżet całego wędziska to 1500 zł. Łowię tylko z brzegu na zaporówkach praktycznie wyłącznie nocą. Moim głównym celem są sandacze i właśnie pod tą rybę chciałbym nabyć wędkę. Łowię głównie z opadu ale jak sytuacja wymaga to również w toni. Gramatura główek nie przekracza 20g, zazwyczaj łowie między 7-15g. Głównie zależy mi na bardzo dobrej wyczuwalności brań i na dalekich rzutach. Myślałem o phenix karabela ale nie wiem czy jest to dobry wybór. Zaznaczam, że moja wiedza na ten temat nie jest zbyt duża i byłbym bardzo wdzięczny jak ktoś podzieliłby się swoją opinią.

pozdro

Jeżeli lubisz długie kije to mogę polecić karabelę FX966-2 łowię nim od paru lat, komfortowo łowi się dół od 7g góra  35g + gumiś, wyrzut 7 gramami nie jest zbyt komfortowy ale już 10 lat fajnie. Blank smukły nie widać na pierwszy rzut oka jaka moc w nim drzemie ubranego mam w uchwyt delfina i przelotki w deltę,  kupiłem go z myślą o sandaczach z brzegu w Wiśle i sprawdził się doskonale. Może wydawać się że górny zakres taki niepotrzebny ale czasem może być potrzebny i wtedy drugiego kupować nie trzeba. Ale to jest tylko moje zdanie,  może ktoś coś innego zaproponuje, podpowie.

Pozdrawiam Karol

• 10 miesięcy temu...

Rzucałem 25gr.z gumą ale to już w pełnym skupieniu, to już maks na ten kijek jeśli chodzi o komfort łowienia, rzucałem też 30 gr.ale to już w kategorii czy da radę. 10-15 gr. plus guma to komfort, 20gr. już ciut za dożo. Główka + guma powiedzmy kopyto relaxa 4l. To moje zdanie jeśli chodzi o ten świetny kijek.