Skocz do zawartości
  • 0

Klin do śruby napędowej.

spy

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, pewnie i jedno i drugie. Zakup w sklepie firmowym , albo dorobienie w zakładzie znajomego ślusarza ;) za tzw 0,5l. Szkoda tylko że nie zrobiłeś tego wcześniej jak miałeś zapasowe nie zniszczone - na wzór. Pewnie było by lepiej odwzorować .

• Like 1

• 0

a moze mi ktos powiedziec jak zabezpieczona jest yamaha 9.9 fhms przed uszkodzeniem na skutek uderzenia w kamien, z tego co pamietak zadnego klina tam nie było przy ś

http://www.boats.net/parts/search/Yamaha/Outboard/2005/9.9FMHS/LOWER%20CASING%20DRIVE%202/parts.html

• 0

Tylko pamiętaj że jak będziesz dorabiał żeby nie były z twardszego (czyt. mocniejszego) materiału bo zamiast zerwać się klin, uszkodzi się śruba lub wał.

Nie bardzo rozumie... ten klin zwykle zabespiecza jedynie nakretke na wale sruby, wiec nie ma mowy o tym, zeby jakosc materialu, z ktorego jest wykonany, mogla uchronic przed szkoda w razie uderzenia/zablokowania sruby o przeszkode... No, chyba ze mowa tu o silniczku o mocy 2 KM, gdzie sama sruba trzyma sie klinem na walku...

• 0

Nie bardzo rozumie... ten klin zwykle zabespiecza jedynie nakretke na wale sruby, wiec nie ma mowy o tym, zeby jakosc materialu, z ktorego jest wykonany, mogla uchronic przed szkoda w razie uderzenia/zablokowania sruby o przeszkode... No, chyba ze mowa tu o silniczku o mocy 2 KM, gdzie sama sruba trzyma sie klinem na walku...

Doczytaj troszkę, a zobaczysz/przekonasz sie że w starszych modelach(i nie tylko) zabezpieczenie niektórych silników przed uszkodzeniem przekładni jest realizowane za pomocą właśnie klina. Dlatego właśnie klin owy ;)  powinien być wykonany ze stopu dużo miększego niż przekładnia bo w razie uderzenia śruby w twardy przedmiot powinno nastąpić jego obcięcie. To  tak pokrótce nie zagłębiając się w szczegóły. ;)

Edytowane przez miramar69

• 0

Doczytaj troszkę, a zobaczysz/przekonasz sie że w starszych modelach(i nie tylko) zabezpieczenie niektórych silników przed uszkodzeniem przekładni jest realizowane za pomocą właśnie klina. Dlatego właśnie klin owy ;)  powinien być wykonany ze stopu dużo miększego niż przekładnia bo w razie uderzenia śruby w twardy przedmiot powinno nastąpić jego obcięcie. To  tak pokrótce nie zagłębiając się w szczegóły. ;)

Właśnie. AMEN.

Reszta niech doczyta co to jest klin w mechanice i jakie jest jego zastosowanie.

A wg opisu części ze strony podanej wyżej temat powinien brzmieć  - "Kołek śruby napędowej"

Ale to już offtopic taki mały :D

• 0

Dziekuje za wyjasnienie. Tak to zrozumialem, nie mialem generalnie watpliwosci co do funkcji takiego rozwiazania (klinem czy kolkiem), nie spotkalem sie tylko z tym w kontekscie sruby napedowej, z tad chcialem sie upewnic, czy mamy to samo na mysli...

• 0

Mi potrzeba taki kołek do yamahy 4 z 99 roku, dwusów. Miałem dorobione z aluminium ale są zbyt miękkie. Mam jeszcze jednego oryginalnego ale przydało by się na zapas. Z jakiego to jest metalu? ewentualnie gdzie to można kupić? Wie ktoś?

• 0

Jeżeli chodzi o zamienniki klinów to kiedyś do Wietieroka  używałem rdzeni z elektrod spawalniczych (trzeba delikatnie obtłuc otulinę, a średnice dobrac empirycznie), ale to było dawno i może coś się zmieniło w technologii.

Edytowane przez slawek_2348

• 0

Zaraz Ci pewnie pęknie.Powinieneś mieć zapas pod silnikiem. W sklepie raksa.pl są, lepiej sobie dokup. Przerabiałem temat nie raz.Czasem trzeba było doraźnie zastosować hak z główki, potem już pamiętałem o zapasie????.Pływałem Hondą 2,3. A najlepiej mi się sprawdzały kliny zrobione z drutów do wełny,tylko średnicę musisz dobrać, dłużej wytrzymują zanim pękną.

Edytowane przez kogut

• 0

Super dzięki wielkie zamawiam żeby mieć na zapas i zmieniam :)

a jak pęknie to da się to jakoś zauważyć, odczuć, często pękają tzn. jak często warto tam zaglądnąć?

Ogólnie to mój pierwszy silnik wiec stad taka dociekliwość.

Edytowane przez mrc142