Skocz do zawartości
  • 0

Honda 5hp -problem z szarpanką

sucks_one

Pytanie

Witajcie

Otrzymałem silnik Honda 5hp z 1998 roku, który generalnie jest w stanie bardzo dobrym poza szarpanką.

Plastikowy trybik czasami zawiesza się na kole zamachowym powyżej zębów.

Poprzedni właściciel powiedział że wymieniał szarpankę kilkakrotnie ale problem pojawiał się zdecydowanie za szybko.

Generalnie można zakładać linkę na koło i w ten sposób można uruchamiać ale może ktoś z Was ogarnął ten temat i można w jakiś sposób naprawić szarpaka w tym silniku tak by cieszył sposobem odpalania?

Tomek

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cos mi sie zdaje, ze ktos grzebal w tym silniku, akurat tej hondy nie uzywalem ale uzywalem sporo innych - byly rozne problemy ale o takim nie slyszalem.

Poza 1 przypadkiem, kiedy udalo mi sie wyrwac sznurek podczas odpalania :D ..no ale silnik byl prehistoryczny...

Gumo

• 0

Sam system szarpaki tj. plastikowy trybik, sprężyna i docisk jest na metalowej szufladzie przykręcanej na 2 śruby a od strony chwytu na jednej. 

Jeden raz na dziesiec szarpniec plastkowy trybik wpada na koło zamachowe i wtedy tylko młotek żeby go zbić. Może ktoś miał taki problem? HELP :)

• 0

Miałem nadzieję, że silnik popularny, używany to i znajdą się właściciele a już jakby problem był tyż dosć czesty to łzami szczęścia bym się zalał bo pewnie coś by się zaradziło ..... fotki w załączeniu.

Tomek

post-49430-0-44258100-1377272430_thumb.jpg

post-49430-0-02966600-1377272440_thumb.jpg

post-49430-0-37747400-1377272447_thumb.jpg

post-49430-0-17605700-1377272457_thumb.jpg

post-49430-0-46460700-1377272464_thumb.jpg

• 0

Na bank to masz źle poskładane, blacha ma wchodzić we wcięcie w pręcie.

http://i.imgur.com/GsZ51SD.jpg

http://i.imgur.com/z2aew3i.jpg

Dzięki spy. Cenna uwaga. A odnośnie osiowości to można ją regulować czy w przypadku jej braku znaczy to ni mniej ni więcej, że ośka jest krzywa i należy wymienić? Może śrubą od strony chwytu szarpaka da rade to zrobić?