rabbit91 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Witam, Zepsuła mi się gałka do docisku szpuli, musiałem ją za mocno dokręcić bo gwint przeskakuje. Jestem ciekaw czy ktoś posiada na stanie części i jest skłonny sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Nakrętki docisku są wytwarzane z taniego aluminium (sprawdzałem spektometrem) przynajmniej w daiwie/shimano oraz abu. Bardzo łatwo przekręcić "suchy" gwint. Aby uchronić gwint przed uszkodzeniem należy posmarować bardzo małą ilością smaru lub olejem, może być nawet tłuszczem zwierzęcym. Szczególnie przy gwintach drobnozwojnych. Sprawdź czy przypadkiem nie przekręciłeś śruby dociskowej. Jeśli śrubę dociskową zajechałeś będziesz miał większy problem. Śruba zamocowana jest zazwyczaj wciskana w obudowę dość porządnie prawdopodobnie za pomocą prasy. Aby ją wyciągnąć nie uszkadzając obudowy niestety będzie trudne bez odpowiedniego sprzętu. Obejrzyj dokładnie gwinty na śrubie i na nakrętce. Na uszkodzonej części powinno widać przerwany gwint. Często można dorwać części do multiplikatorów na ebayu. Pozdrawiam,Slider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi