Steril Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Zamierzam przerzucić się ze spinningu na casting. Chodzi o łowienie sandaczy. Ryby są 40-60cm, łowię je na gumki do 10cm na główkach 10-15g. Zastanawiam się nad abu revo3 s - kiedyś miałem revo ale używałem do cięższych przynęt (dzerki, duże obrotówki), gumkami nie rzucałem. Obecnie mam też okrąglaka abu, ale to za duży i ciężki kołowrotek. Czy wspomniany multik poradzi sobie z rzucaniem przynętami w tej gramaturze? Jako-takie doświadczenie w rzucaniu mam;) Multik ma być przykręcony do wędki okuma black rock do 25g. Pozdrawiam, Szymek Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez Steril Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 10cm silikonu + 10 g olowiu to juz tak dobrze miedzy 15-20g rzeczywistego obciazenia... revo spokojnie sobie poradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Dziękuję za odpowiedź - zamawiam. Jeszcze kwestia plecionki - mam luźną szpulkę sufix 13lb - jakiej mocy plecionek używa się do mniejszych przynęt, czy ta się nada? Chodzi o wygodę w łowieniu i minimalne problemy przy rzucaniu. Dodam, że przy klasycznym spinningu\opadzie wolę cienkie plecionki, max 15lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 moc (grubosc) linki nie zalezy od rodzaju uzywanego kolowrotka ... bynajmniej ja nic o tym nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 To jestem sobie w stanie wyobrazić Chodzi mi bardziej o dostosowanie grubości\mocy linki do przynęt, które wymieniłem, do tego w kontekście wygodnego castingu. To będzie mój pierwszy lekki zestaw, stąd może głupie dla Was pytania;) Do tej pory tylko revo (ciężkie łowienie), Abu okrąglak i betoniarki przy trollingu łososiowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 wybor pletki raczej do mocy calego zestawu jak 13 lb wsytarczylo Ci do teraz to i na multi nie bedzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Dzięki. Już się nie mogę doczekać sprawdzenia zestawu:) Macie może jeszcze sugestię co do wędki sandaczowo - okoniowej do abu revo3 s- nie chcę wydawać majątku. Macie jakieś propozycje wędek do 250pln? Myślałem o wspomnianej black rock do 25g. Łowię z łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 rozumiem ze chodzi olowienie przynetami z 1 postu kija w reku nie mialem wiec nie mowie nic. z swojej strony moge polecic abu veritasa do 18 gram wymienione przynety pociagnie pewnie cos znajdzie sie z stajni team dragon ( uzywane ). Tylko z veritasem trzeba uwazac poniewaz jest dosyc szybki aby nie rozrywac okoniom ich pyszczka. Na pewno inni koledzy uzytkujacy black rocka tez napisza o nim pare milych slow podobno bardzo dobry kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Łowiłem sezon okumą black rock w cascie, blank jest niezły, dobry kontakt z przynętą na 2-3m wodzie, guma 3" + główka 10-15gr, dobrze wyczuwalne brania sandacza. Wykonanie nie powala na kolana ale niczego innego nie można się spodziewać za takie pieniądze. Jest nieco ciężka jak na długość 2,13 i moc którą oferuje, dokręcany fore nieco delikatny i po kilku wypadach nad wodę raczył się odkleić aluminiowy pierścień. Z wędek budżetowych mogę polecić Insygnia Max Cast do 18gr, 198cm, wędka cięta, bardzo lekka i pociągnie każdego sandała. Moc wystarczająca do łowienia sandaczy na gumy 2-3" na główkach do 20gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 jezu jaki mezalians zpi, alphas i max 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 To tylko optymalizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi - zacny sandałek, z takimi nie miałem się jeszcze okazji zetknąć Wygląda na to, że będę musiał kupić którąś z tych wędek i po prostu wypróbować. A coś więcej o veritas tej do 18g? Wygląda ładnie (bieluśka jak multik i gumki, które lubię najbardziej;)), jest lżejsza od blackrocka no i monoblank - obecnie łowię sandaczowym triumphem st.croix w monoblanku i bardzo mi odpowiada. A, że samochód mam duży więc problemy w transporcie odpadają. Kwestia rozrywania pyszczków - okonie są przyłowem, trafiają się raczej większe - wcinam mocno i jeszcze nie rozerwałem pyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 18 macałem tylko w sklepie - niestety, mam do 1 oz i 20 lb mocy lata z tego od 10 - 30 - 35 i jest pelen komfort lowieniu max rzucalem 60 ale to byl jerk wiec prowadzenie go nie powodowalo jakis wielkich oporow. chcesz moge porobic Ci fotki ugiecia kija - tylko nie wiem czy cos one Ci dadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Meme174 jakbyś mógł byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 prosze bardzo - wybaczcie za drzwi ale maly remont i zmiana wystroju trwa ^^ ostatnie zdjecie to podniesiona woda zywiec 1.75 litra Mam nadzieje ze cos pomogłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie. Wygląda na sztywną? To jest ta mocniejsza wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 nie jest wersja mocniejsza chyba 1 1/2 oz. Tak kij jest szybki i sztywny a pod obciazeniem ugina sie coraz bardziej i bardziej Najlepiej jakbys wział do reki i pomachał nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Michale a ten do 18gram, to ile twoim zdaniem pciągnie...np czy podoła przy wyrzucie algą i gnomem 3....skoro model do 1oz dał radę jerkowi 60gr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 przemek zalezy co masz na mysli pod pojeciem rzuci... dla mnie rzut to "pizn*****" ile pary w lapie i kij ma wytrzymac. Jerkiem 60 gram mozna rzucac ale spokojniej i plyniej bo nigdy nic nie wiadomo. ile warzy gnom 3 ? 18 powinna pociagnac wedlug mnie 25 gram ale to tylko spekulacje z ogladania na sucho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Alga/gnom 3 ok 30gram, ale do żelastwa chyba za szyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Ostatnio do sandałowania używam Shimano Cu207 po lekkim tunningu + Shimano Forcemaster Ax do 50gr, 180cm w "łan pisie" zestaw poręczny, pod multikiem blank exposed, ładnie rzuca od 10 do 40gr, wystarczająco czuły i miły w dotyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Sławek, kupiłeś drugiego z pazurem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Tak, tego w wersji do 50gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi