Skocz do zawartości

Multik średnio-lekki, sandaczowanie

Steril

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam przerzucić się ze spinningu na casting. Chodzi o łowienie sandaczy. Ryby są 40-60cm, łowię je na gumki do 10cm na główkach 10-15g. Zastanawiam się nad abu revo3 s - kiedyś miałem revo ale używałem do cięższych przynęt (dzerki, duże obrotówki), gumkami nie rzucałem. Obecnie mam też okrąglaka abu, ale to za duży i ciężki kołowrotek. Czy wspomniany multik poradzi sobie z rzucaniem przynętami w tej gramaturze? Jako-takie doświadczenie w rzucaniu mam;)

Multik ma być przykręcony do wędki okuma black rock do 25g.

Pozdrawiam, Szymek

Edytowane przez Steril

Dziękuję za odpowiedź - zamawiam.

Jeszcze kwestia plecionki - mam luźną szpulkę sufix 13lb - jakiej mocy plecionek używa się do mniejszych przynęt, czy ta się nada? Chodzi o wygodę w łowieniu i minimalne problemy przy rzucaniu. Dodam, że przy klasycznym spinningu\opadzie wolę cienkie plecionki, max 15lb.

To jestem sobie w stanie wyobrazić;) Chodzi mi bardziej o dostosowanie grubości\mocy linki do przynęt, które wymieniłem, do tego w kontekście wygodnego castingu. To będzie mój pierwszy lekki zestaw, stąd może głupie dla Was pytania;) Do tej pory tylko revo (ciężkie łowienie),  Abu okrąglak i betoniarki przy trollingu łososiowym.

rozumiem ze chodzi olowienie przynetami z 1 postu kija w reku nie mialem wiec nie mowie nic. z swojej strony moge polecic abu veritasa do 18 gram wymienione przynety pociagnie pewnie cos znajdzie sie z stajni team dragon ( uzywane ). Tylko z veritasem trzeba uwazac poniewaz jest dosyc szybki aby nie rozrywac okoniom ich pyszczka. Na pewno inni koledzy uzytkujacy black rocka tez napisza o nim pare milych slow podobno bardzo dobry kijek :)

Łowiłem sezon okumą black rock w cascie, blank jest niezły, dobry kontakt z przynętą na 2-3m wodzie, guma 3" + główka 10-15gr, dobrze wyczuwalne brania sandacza. Wykonanie nie powala na kolana ale niczego innego nie można się spodziewać za takie pieniądze. Jest nieco ciężka jak na długość 2,13 i moc którą oferuje, dokręcany fore nieco delikatny i po kilku wypadach nad wodę raczył się odkleić aluminiowy pierścień.

p82300441.jpg

Z wędek budżetowych mogę polecić Insygnia Max Cast do 18gr, 198cm, wędka cięta, bardzo lekka i pociągnie każdego sandała. Moc wystarczająca do łowienia sandaczy na gumy 2-3" na główkach do 20gr.

fkzx.jpg

havu.jpg

bzwy.jpg

ndzv.jpg

phkv.jpg

0mup.jpg

zander782small.jpg

Dzięki za odpowiedzi - zacny sandałek, z takimi nie miałem się jeszcze okazji zetknąć;)

Wygląda na to, że będę musiał kupić którąś z tych wędek i po prostu wypróbować. A coś więcej o veritas tej do 18g? Wygląda ładnie (bieluśka jak multik i gumki, które lubię najbardziej;)),  jest lżejsza od blackrocka no i monoblank - obecnie łowię sandaczowym triumphem st.croix w monoblanku i bardzo mi odpowiada. A, że samochód mam duży więc problemy w transporcie odpadają. Kwestia rozrywania pyszczków - okonie są  przyłowem, trafiają się raczej większe - wcinam mocno i jeszcze nie rozerwałem pyska.

18 macałem tylko w sklepie - niestety, mam do 1 oz i 20 lb mocy lata z tego od 10 -  30 - 35 i jest pelen komfort  lowieniu max rzucalem 60 ale to byl jerk wiec prowadzenie go nie powodowalo jakis wielkich oporow. chcesz moge porobic Ci fotki ugiecia kija - tylko nie wiem czy cos one Ci dadza 

• 2 tygodnie później...

przemek zalezy co masz na mysli pod pojeciem rzuci... dla mnie rzut to "pizn*****" ile pary w lapie i kij ma wytrzymac. Jerkiem 60 gram mozna rzucac ale spokojniej i plyniej bo nigdy nic nie wiadomo. ile warzy gnom 3 ? :D 18 powinna pociagnac wedlug mnie 25 gram ale to tylko spekulacje z ogladania na sucho...

Ostatnio do sandałowania używam Shimano Cu207 po lekkim tunningu + Shimano Forcemaster Ax do 50gr, 180cm w "łan pisie" zestaw poręczny, pod multikiem blank exposed, ładnie rzuca od 10 do 40gr, wystarczająco czuły i miły w dotyku :D 

vhz8.jpg

abtl.jpg

ttg2.jpg

koj.JPG