Skocz do zawartości

Wróble

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

A u mnie ci tego mnogo.Swego czasu żona powiedziała "grube te nasze wróble"

Jak wykradają psu z miski to i mają się dobrze.

Jak przerabiałem taras na pokój to zostawiłem takie miejsce przy dachu, a może jakiś ptaszek się zagnieździ .No i jeszcze nie zdążyłem wykończyć w środku, a wróbelki już zamieszkały..

Wyrzucam też resztki chleba, niech jedzą na zdrowie.

Generalnie w miastach tym ptakom tak naprawdę są potrzebne trzy rzeczy. Pokarm, a tego coraz mniej. Są miejsca, gdzie domesticus znajdzie jakiś ale niewiele. Druga rzecz to krzewy. Wróble z reguły lubią plątaninę gałęzi, jakiś żywopłot, drzewo iglaste, głóg... Tam przesiadują w dzień, pod osłoną gałęzi. Nie lubią drzew otwartych. Trzecia rzecz to miejsca noclegowe i tym samym gniazdowe. Te elementy topnieją (w miastach)... Wystarczy jednak, ze ktoś w mieście hoduje gołębie, sypie ziarno i już tam wróbli więcej. 

Właśnie złapałem odpowiedzialnego za brak wróbli w moim ogródku.  :angry:

Czym tu by mu można strzelić w tyłek   z wiatrówki , tak żeby nie zabić...?  :rolleyes:

attachicon.gifP1080908.JPG

Daj mu waleriany lub kocio- miętki :D . Jak będzie na haju to wróbelka nie złapie :P .

• Like 1

A u mnie ci tego mnogo.Swego czasu żona powiedziała "grube te nasze wróble"

Jak wykradają psu z miski to i mają się dobrze.

Jak przerabiałem taras na pokój to zostawiłem takie miejsce przy dachu, a może jakiś ptaszek się zagnieździ .No i jeszcze nie zdążyłem wykończyć w środku, a wróbelki już zamieszkały..

Wyrzucam też resztki chleba, niech jedzą na zdrowie.

Jak już sypiesz karmę dla ptaków, to syp suche ziarna (słonecznik, dynia, konopie, rzepak, zboża, nawet len lub proso) lub suche kasze. Chleb pleśnieje i później ptaki chorują.

• Like 1