Skocz do zawartości
  • 0

problem z wiazaniem plecionki

vitacola

Pytanie

witam! jestem nowym użytkownikiem forum,i dopiero zaczynam przygodę z castingiem i jerkami wiec proszę doświadczonych kolegów o kilka rad. wczoraj z kolega zrobiliśmy testy plecionek barkley whiplash pro wytrzymałość linki 21,4 wg. producenta wytrzymało tylko 12kg i jaxon new concept 0,18 niby do 20kg pękało przy 5 kg za każdym razem w obu przypadkach na węźle przy agrafce lub haczyku,wiązaliśmy palomar 3konce i kocia łapka. mam pytanie czy jest to nasza wina,jakiś błąd w wiązaniu czy tak po prostu ma być? pozdrawiam i z góry dziękuje

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj vitacola na forum !

Miłego korzystania :D

Odnośnie Twojego pytania: nie używałem nigdy wskazanych przez Ciebie plecionek, ale w/g mnie to raczej wina samych linek, a dokładniej producenta, który na opakowaniu umieścił informacje czysto reklamowe, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

Spróbuj kupić oryginalną PP 20lb, ją zawiązać i taki zestaw przetestować. Na pewno nie pęknie przy obciążeniu 1/4 wskazanej wytrzymałości (kiedyś z kolegą z forum testowaliśmy rzeczywistą wytrzymałość właśnie PP20lb).

PS -

jaxon new concept 0,18 niby do 20kg

- to chyba będzie 40lb, do czego chcesz stosować taką plecionkę ?

• 0

Witaj na forum. W Polsce plecionki są nieprawidłowo (kłamliwie) opisane. Jeśli zrobisz test PowerPro zza oceanu to 20 funtowa plecionka wytrzyma powieszenie ciężarka o wadze .... 20 funtów, a może i lepiej. Temat był już wielokrotnie przerabiany. Papier zniesie wszystko.

@SzymuS przecież testy wykazały, że Jaxon jest co najwyżej 10 funtowy, więc o jakich 40 funtach myślisz ?

• 0

witaj na forum :D dobrej zabawy

pekajace przy najmniejszym 'pierdzie' pelcionki obydwoch firm nie sa niczym nadzwyczajnym, jak juz koledzy napisali, wiaze sie to z klamliwie opisanymi parametrami produktow, tak to juz czasami bywa, ja osobiscie uzywam tylko zylek z logo berkleya, plecionki omijam duzym lukiem, nawet te na rynek amerykanski

na produkty firmy jaxon panuje (na tej stronie i tym forum) rozlegla i nieuleczalna alergia

proponuje lekture tego artykulu http://www.jerkbait.pl/?p=56 :D

• 0

weedkuje od kilkunastu lat,na spining i tylko spining przestawilem sie jakies 3 lata temu,a jerki pokazal mi w tamtym roku pewnien pan którego spotkalem na lowisku, ja zlowilem tylko jednego zebatego a on tego dnia wyjal 7 i mi szczeka opadla :huh:. podpytalem go troche i postanowilem sprobowac,lowil wtedy ciezkimi jerkami 60 110 gr.

Temu wtbralem gróba plecionke zeby nie bylo kuku na lowisku ze zaczepie o jakis trawy w wodzie i wabik tam zostanie. Mozecie mi podpowiedziec gdzie kupic orginalne PP,lub poradzic dobra plecionke ??

PS. Dziekuje za mile powitanie.

• 0

Witam,

Osobiscie uzywam 30 lbs PP i nie narzekam. Dziwne tylko ze tej samej srednicy plecionka zakupiona awaryjnie w kraju ma juz wytrzymalosc ponad 20 kg :D :D :D

Na poczatek mozesz sprobowac 40 lbs. Zaleta jest jedynie taka ze nie bedziesz odstrzeliwal przynet.

Pozdrawiam,

Bujo

P.S. W kraju gdzie mieszkam wszyscy do duzych jerkow polecaja minimum 65 lbs :D :D :D :D :D Szczupaki za to lowia duze :( :( :(

• 0

Wiele osób narzekało na plecionki Dragona Invisible braid a ja mimo to cały poprzedni sezon przełowiłem na taką plecionkę i nie narzekam, nad PP ma jedną przewagę - na kołowrotku znacznie rzadziej się plącze.

Jeśli chodzi o o plecionki do grubszych łowów to z powodzeniem używałem Dragona Electra.

Więc jeśli zależy ci na tym żeby kupić coś w dobrej cenie i jakości to nie powinienneś się zawieść.

• 0

wlasnie przetestowalem domowym sposobem tego jaxona i jest roche lepiej przty tym ewzle od kolegi Wluczykija.

plecionka ta pujdzie na lekkie polowy do spiningu,a do jesrka kupie cos drozszego i wytrzymalszego,nie bede oszczedzal. tylko co?? a mam pytanie co to jest ten sterm?? bo niemoge nigdzie znalesc.

• 0

przepraszam za pomylke w nicku Wlóczykiju Embarassed

Nie ma za co :D sam robie mnóstwo błędów :unsure:

I przy okazji...

Czy ktoś z was używa plecionek Dragon Electra?

Ja kupiłem ją po tym jak znajomy z nad wisły powiedział mi że w niczym nie ustępuje PP.

No i sam też na nią złego słowa powiedzieć nie mogę.