Skocz do zawartości

Piórnik spiningowy do przechowywania woblerów- czyli co i gdzie kupić :)?

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Poszukuję porządnie wykonanych piórników/etui do przechowywania woblerów ;)

Mam na myśli konstrukcje podobną do oferowanych przez Salix Albę/Cormorana pokrowców na błystki wahadłowe i obrotowe. Nie interesują mnie modele oferujące do wpinania przynęt piankę :) "Opakowanie" powinno zmieścić 15-20 woblerów, długości nie przekraczającej 10cm.

Nie lubię grzechotania woblerów i rozplątywania ich po zmroku w pudełku na opasce :wacko: . Dodatkowo dochodzi kwestia tępienia się kotwiczek.

Macie jakieś sprawdzone modele? Pomysły?

Pozdrawiam i czekam na wskazówki,

Wojtek :rolleyes:

Edytowane przez Wojtek B.

Na forum masz ogłoszenie:

http://jerkbait.pl/topic/21272-pi%C3%B3rniki-spinnigowe-reaktywacja-nowo%C5%9Bci/?hl=pi%C3%B3rniki

Ja sobie zrobiłem sam, kupiłem piórnik z 3 kieszeniami w Tesco i wyprułem gumki, wkleiłem wyściółkę z karimaty i działa ;)

Hmmm. Miałem piórniki powyklejane pianką. W zasadzie nie było tragedii, nie mniej jednak lepiej i bardziej ergonomicznie sprawdzały mi się właśnie wcześniej wspomnie (Salix Alba/Cormoran). Mam na myśli przechowywanie wahadłówek. Z przechowywaniem w nich woblerów jest problem- niedostosowana do ich rozmiarów przestrzeń i rozmieszczenie miejsc do wpinania kotwic.

I to jest OK. Pianka. Miałem takie dziwadła z metalowymi "oczkami" przez które przetykałem jeden grot. Reszta się majtała luzem. Po zapięciu nie grzechotało. Nosiłem i wirówki i wahadełka i woblerki.

Niestety to, że nic się nie będzie plątało, było bardzo złudne. Szybko się wyleczyłem. Wolę pudełka :)

Albo to co pokazał Piotrek :P

• Like 1

I to jest OK. Pianka. Miałem takie dziwadła z metalowymi "oczkami" przez które przetykałem jeden grot. Reszta się majtała luzem. Po zapięciu nie grzechotało. Nosiłem i wirówki i wahadełka i woblerki.

Niestety to, że nic się nie będzie plątało, było bardzo złudne. Szybko się wyleczyłem. Wolę pudełka :)

Albo to co pokazał Piotrek :P

Też takie coś miałem ale odesłałem do sklepu. Kupiłem SalixAlba, choć można zrobić lepszy samemu ale działa jak należy i nic nie grzechocze http://www.salix-alba.com/shop.php?product_id=23

• 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

Stary temat, to trzeba odświeżyć bliżej rocznicy ostatniego posta ;)

Ostatnia dużo łowie na gumy i szukałem sposobu do przetrzymywania paproszków i nieco większych gum. Piórniki sklepowe nie spełniają moich oczekiwań. Z reguły są z materiału który się łatwo brudzi i gąbki w nich ciężko wymienić. Potrzeba matką wynalazku, więc powiem jak wykonałem swój piórnik i zachęcam do zrobienia sobie takiego. Wychodzi taniutko a robi się go ekspresem :)

Kupujemy tanie etui na tableta lub nawigację. W moim wypadku wybór padł na HAMA Navi dots 7' . Jest to koszt około 26zł + dwie duże gąbki do naczyń, które kosztowały aż 2zł 50groszy ;)

Gąbkę przycinamy na grubość cienkim nożykiem do tapet i przyklejamy obie równo koło siebie, najlepiej na kawałku tekturki. To wszystko w sumie, bo taki wkład umieszczamy sobie pod gumkami w tym etui. Z boku można jeszcze zostawić lub przyciąć miejsce na małe nożyczki do plecionki.

post-50649-0-58258500-1458074803_thumb.jpgpost-50649-0-83906400-1458074815_thumb.jpgpost-50649-0-06166600-1458074830_thumb.jpgpost-50649-0-80524500-1458074844_thumb.jpgpost-50649-0-63961200-1458074853_thumb.jpgpost-50649-0-80903900-1458074864_thumb.jpgpost-50649-0-69747600-1458074870_thumb.jpg

• Like 6

• 10 miesięcy temu...

Jaki piórnik polecicie, aby władować do niego 40-50szt woblerow pstragowych 3-6cm? Wymiary nie moga byc wieksze niz 20x12cm, grubość ok 6-8cm (wymiary kieszeni kamizelki), tak wiec mogą byc 2 piórniki po 4cm grubości.

Taki, ale do tej ilości wabików to dwa piórniki tej wielkości będą potrzebne.

Pospinaj kotwice recepturkami w tych wobkach co mają po 2, na pojedyncze załóż kapturki. Powinno w dużym stopniu ograniczyć chaos w pudełku ;)

Przy małych woblerkach 3-4cm gumki recepturki nie zdają egzaminu wg mnie, bo kotwiczki są i tak zbyt małe, dużo czasu poświęca się na zdejmowanie i zakładanie recepturki, a wobki i tak spinają się ze sobą. Przy dużych woblerach to dobre rozwiązanie. Kapturki mam ale większe modele. Muszę poszukać takich na kotwiczki 10, 12. Choć zajmują trochę więcej miejsca w przegródce i wchodzi mniej wobków.

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest piórnik z pianką do wpinania. Fakt, wejdzie tam pewnie z 25szt, nie więcej, więc trzeba by mieć 2szt.

Daiwa kosztuje worek pieniędzy. Znalazłem coś takiego http://www.woblery-jr.pl/pioacuterniki.html. Cena przystępna - 35zł za wersję 19x14x3cm. Testował je ktoś?