Skocz do zawartości
  • 0

Silnik zaburtowy Zipp-Marine 13,5 KM

jacavip

Pytanie

Witam kolegów,

dziś podczas przeglądania forum natknąłem się na baner reklamowy Zipp-Marine.

Miał ktoś może styczność z ich silnikami? konkretnie interesuje mnie ten:

Zipp-Marine 13,5 KM

Wiecie może jakie ceny i jak się sprawują.

Pozdrawiam,

Jacek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Posiadam 13,5km od zeszłego roku,nigdy nie zawiódł,zero problemów.Z tego co się dowiadywałem części pasują od YAMAHY.Śruba na pewno i wirnik pompy wodnej. Jak jest zimny pali za 4-6razem,później już zawsze za pierwszym.Na wolnych obrotach cichutki. Mnie za tą kasę w zupełności wystarcza.

Na starej ROMANIE szedł 27-29km (dopóki mi wody nie zaczęła brać wiadrami :) ).Teraz pływam F420 od Krzyśka Kacprzaka i leci 32-34km.

Nic nie wycieka,nie narzekam,zachwalam i polecam.

• 0

A wracając do mojego pytania o plamę na wodzie (benzyny jak mi się wydaje, albo oleju): czy możliwy jest taki efekt w wyniku nagłego zdławienia przepustnicy? Szedłem ostro i nagle, dość efekciarsko (taka słabość :)) zdusiłem silnik i wynurzyłem się ze ślizgu. Silnik sobie pomrukiwał, ale plama (nieduża jak sądzę) powstała. Jeśli chodzi o poprzednie sugestie Kolegów o "przepompowaniu" to jednak chyba nie to - to była 8-a godzina pływania......

Straszą mnie jakimiś awariami, a silnik pracował poprawnie i jest suchy pod czapą. Następne pływanie w niedzielę, ale się denerwuję :)

• 0

Nie denerwuj się, może po prostu nie przepalił. Jaki to jest silnik 2-suw?

Nie, 4 suw. Nowy, pierwszy raz na wodzie. Chińczyk. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z silnikami spalinowymi. Ten jest moim drugim. Hidea 15 = Zipp 13,5/15. Kopia którejś tam ze starszych Yamah. Muszę ufać w jego niezawodność, chcąc pływać po Odrze. Pracuje pięknie od pierwszego, prawidłowego szarpnięcia - nigdy wcześniej nie odpalany!!!!! Wcześniej tylko męczyłem go ze źle założoną zrywką, więc się nie liczy.

• 0

Podczas gwałtownego odpuszczenia gazu następuję równie gwałtowne wzbogacenie mieszanki z powodu dużej wartości podciśnienia w gardzieli gaźnika, przy jednoczesnym odcięciu dopływu powietrza. Silnik nie jest w stanie w pełni spalić takiej mieszanki i wylatuje ona wydechem. Jeżeli gaźnik nie ma układu redukującego takie zjawisko to może tak być. W sumie przyjrzę się następnym razem u siebie jak to wygląda, bo nie zwracałem na to uwagi. Jeżeli przy normalnym (powolnym) odpuszczaniu manetki problem nie występuje, ani nie ma go przy normalnym płynięciu, to bym się nie martwił. 

Edytowane przez psulek

• 0

Podczas gwałtownego odpuszczenia gazu następuję równie gwałtowne wzbogacenie mieszanki z powodu dużej wartości podciśnienia w gardzieli gaźnika przy jednoczesnym odcięciu dopływu powietrza. Silnik nie jest w stanie w pełni spalić takiej mieszanki i wylatuje ona wydechem. Jeżeli gaźnik nie ma układu redukującego takie zjawisko to może tak być. W sumie przyjrzę się następnym razem u siebie jak to wygląda, bo nie zwracałem na to uwagi. Jeżeli przy normalnym (powolnym) odpuszczaniu manetki problem nie występuje, ani nie ma go przy normalnym płynięciu, to bym się nie martwił. 

Dziękuję bardzo,. Wlałeś miód na moje serce. Chwilę wcześniej to zjawisko nie wystąpiło przy normalnym odpuszczeniu gazu. Czy nie występuje nadal sprawdzę w niedzielę. Silnik ma dopiero 8h wypływanych.

• 0

Witam

Jeśli mogę coś doradzić.Nie forsuj za mocno tego silnika.Do przebiegu 20 godz. trwa docieranie.Następnie wymiana oleju w silniku i stopie.

W tym roku docierałem nową hondę 30hp i uważam , że przy 70-80 godz zaczęła poprawnie chodzić.

Pozdrawiam

• 0

Witam

Jeśli mogę coś doradzić.Nie forsuj za mocno tego silnika.Do przebiegu 20 godz. trwa docieranie.Następnie wymiana oleju w silniku i stopie.

W tym roku docierałem nową hondę 30hp i uważam , że przy 70-80 godz zaczęła poprawnie chodzić.

Pozdrawiam

Tak, tak. Nie katuję. Staram się zadbać. Jak wspomniałem po 7-8-ej godzinie rozkręciłem do połowy obrotów. I tylko głupio zdusiłem nagle...tak sądzę.

• 0

Zmień z filtrem. Na dotarciu będą opiłki. I zmień na filtr Filtronu (będzie taniej)

Dzięki. Nie mogę tylko znaleźć specyfikacji filtra. Kierowałem się gwintem (suwmiarka) i +/- objętością. Oryginalnie dostałem dwa chińskie filtry - zero przełożenia. Z Yamahy powinienem już jednak przejść na dowolny filtr. Chyba, że któryś z Kolegów potrafi wyszukać filtr do Hidei/Zippa/Parsuna/Seakinga 15 - myślę, że to te same filtry.

• 0

Z tego co mi się udało ustalić, pasuje Filtron OP595. Tani jak barszcz i jak dla mnie lepszy od oryginału (pasuje też do mojej tośki 20), bo ma lekko ściętą obudowę nq górze i łatwiej włożyć klucz.

Wielkie dzięki. Zamawiam...ze 2 na próbę :)

Edytowane przez Dziekon
  • Like 1

• 0

Najlepiej podejdź do lokalnego sklepu moto i poproś o sztukę na porównanie - nieomylny nie jestem, ale tak wychodzi po referencjach. Pewnie wyjdzie tyle samo co z przesyłką z Alle.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• 0

Filtr o tej samej średnicy: 65 mm. Gwint M20 - chiński różni się o 0,2mm. To też M20 zapewne. Chiński klucz nasadowy idealnie pasuje do Filtrona (jak i Yamahy) natomiast na chiński (oryginalny) trzeba go wbijać. W efekcie po chińskim filtrze klucz się ślizga. Filtron jest niższy (czy jak kto woli krótszy) o ok 1 cm. Czy robi to różnicę? Moja skromna wiedza mówi, że  Filtron  spokojnie da radę. Czyż nie?

• 0

Sądzę, że tak. Ale w takim razie lepiej by pasował Hiflo HF303. Jest 8mm wyższy. U mnie pasowało idealnie. Oryginalny był jakiś Denso.

Edytowane przez psulek

• 0

Byłem dzisiaj na drugi raz na wodzie ze swoją Hideą 15. Olej, filtr wymienione. Popłynąłem kilka kilometrów w ślizgu. Później odpaliłem na wolnym biegu : https://www.youtube.com/watch?v=xcvj3vtjAYA&feature=youtu.be

No i nie wiem: czy to są "zwyczajne" spaliny czy też awaria/zapowiedź awarii?  Patrzcie, proszę, zwłaszcza od 13 sekundy. Wcześniej już o tym pisałem, kilka postów wyżej - szare smugi na wodzie. Nie mam doświadczenia z silnikami. To mój drugi, a pierwszego tak nie obserwowałem. Pracuje jak słychać na filmie, ale gdy stałem 2 godziny na wodzie z wyłączonym silnikiem to cały czas towarzyszyła nam szara smużka. Co to jest? Wydech? Po podniesieniu z wody na białej śrubie są małe ślady czarnego, mazistego nalotu - normalne przy wydechu?

Pomóżcie proszę, bo nie chcę biec z 50 - o kilogramowym silnikiem do serwisu i się wygłupić.

• 0

Raczej nie wygląda to normalnie. Jak możesz, to wykręć świecę i zobacz, jak kolor mają elektrody. Możesz się wspomóc:

http://www.iskra-kielce.pl/eksploatacja-swiec-,3434.html

Stawiam na gaźnik do regulacji, za bogata mieszanka.

• 0

Raczej nie wygląda to normalnie. Jak możesz, to wykręć świecę i zobacz, jak kolor mają elektrody. Możesz się wspomóc:

http://www.iskra-kielce.pl/eksploatacja-swiec-,3434.html

Stawiam na gaźnik do regulacji, za bogata mieszanka.

Dzięki za opinię. Sam sobie raczej nie wyreguluję?