Skocz do zawartości

Okuma Salina rozmiar 4000 Czy ktoś zna ten kołowrotek??

harp

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Szukam informacji na jego temat ponieważ zastanawiam się nad kupnem. Łapię na Wisełce więc potrzeba mi mocnego kołowrotka co i sumkowi da radę. Przez ostatnie trzy lata używałem kołowrotka w rozmiarze 6000 ale nie nadawał się do polowu boleni więc szukam czegoś bardziej uniwersalnego.

Przez zeszły sezon używałem Saliny 55 w zestawie sumowym.

Jeden sezon to torszkę za mało ,żeby ocenić kołowrotek, ale...

Używałem ciężkich gum 30-60gr i woblerów 7-12cm typu deep runner, plecionki 40lbs i taka orka w rzece nie zrobiła na tej maszynce najmniejszego wrażenia.

Nawijanie plecionki i praca hamulca jest na poziomie japońskich Daiw i Shimano, wiec super.

Zero luzów, świetnie spasowany.

Jedynie w kulturze pracy troszkę ustępuje japończykom, ale tu też nie ma na co narzekać.

Jak narazie to uważam ,że ten kołowrotek ma świetny stosunek cena-jakość.Sam myśle o zakupie mniejszego modelu i ciekawy jestem ,czy spiszę się tak dobrze jak rozmiar 55.

Przed kupnem sporo czytałem o tym kręciołku na forach amerykańskich i tam był bardzo chwalony ,sprawdzał się nawet w ciężkim morskim łowieniu a to chyba najtrudniejszy test.

pozdrawiam :D

Również rozważam zakup Saliny ale w rozmiarze55.Mam poprzednika Salimy ,Eclipza 40 który przeszedł niezłe katusze na paru wyprawach dorszowych.Naprawdę godny polecenia do ciężkiej roboty.

Ps. Prośba do @Maciejowaty : czy nie sprawi Ci kłopotu zmierzyć ile ta 55 ma nawoju za jednym obrotem ?

Pozd. Jans

Ja używałem osttnio jaxona taniochę rozmiar 60 działa bez pudła 6kilowego sandacza na plecionce 30kg wyjmowałem bez cackania nawet hamulec nie popuścił :)uwielbiam łowy na mazowieckiej Wisełce. Mam nadzieję że ta okuma będzie bardziej uniwersalna.

Dzięki za odpowiedzi może ktoś jeszcze mże coś dopowiedzieć na temat tego kołowrotka.?

Plan jest taki.....

Gdzie śledzie tam i trocie:) Czyli wszędzie tam gdzie można z brzegu łapać śledzie na choinki trafiają się czasem podczepienia troci za bok. Więc czemu w takich miejscach ich nie łowić???!!!

A jeszcze miejsca blisko ujść rzek i cieków wydają się zwiększać prawdopodobieństwo spotkania...

Powiedz skąd wiesz o Salinie że taka mocna??

Używałeś?

Używam poprzedniczki saliny tzn. eclipz 40, jeszcze z grafitowym korpusem. Dwóch moich kolegów używa saliny, więc koncepcja okumy była dobra. To naprawdę piekielnie mocne maszynki. Ich praca być może nie jest jedwabista i gładka jak np. exista, ale przy ciężkich zastosowaniach nie ma to znaczenia.

Pzdr

• 1 rok później...

Mógłbyś mi zapodać fotkę z nawojem plecionki/żyłki na szpuli, bo coś słyszałem że kiepsko nawija?

Wieczorkiem zamieszczę zdjęcie saliny z nawojem plecionki i żyłki. Moim zdaniem nawija bardzo dobrze.

Nie spotkałem się z inną saliną czy eclipzem, w którym wystepowałby taki problem o jakim piszesz.

Cześć

Salinę mam w sumie półtora roku, łowiłem nią kilkanaście razy i na razie jest ok. Wybierając ją kierowałem się opiniami moich kolegów łowiących nią dłużej. Miałem okazję powędkowac też eclipzem. W porównaniu do saliny ma trochę mniejszą tzw. kulturę pracy :mellow: ale nawija prawidłowo i jest wytrzymały.

Pzdr