harp Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Jak w temacie. Szukam informacji na jego temat ponieważ zastanawiam się nad kupnem. Łapię na Wisełce więc potrzeba mi mocnego kołowrotka co i sumkowi da radę. Przez ostatnie trzy lata używałem kołowrotka w rozmiarze 6000 ale nie nadawał się do polowu boleni więc szukam czegoś bardziej uniwersalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Poradźcie proszę bo mam szansę kupić po niskiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Przez zeszły sezon używałem Saliny 55 w zestawie sumowym.Jeden sezon to torszkę za mało ,żeby ocenić kołowrotek, ale... Używałem ciężkich gum 30-60gr i woblerów 7-12cm typu deep runner, plecionki 40lbs i taka orka w rzece nie zrobiła na tej maszynce najmniejszego wrażenia.Nawijanie plecionki i praca hamulca jest na poziomie japońskich Daiw i Shimano, wiec super.Zero luzów, świetnie spasowany.Jedynie w kulturze pracy troszkę ustępuje japończykom, ale tu też nie ma na co narzekać. Jak narazie to uważam ,że ten kołowrotek ma świetny stosunek cena-jakość.Sam myśle o zakupie mniejszego modelu i ciekawy jestem ,czy spiszę się tak dobrze jak rozmiar 55. Przed kupnem sporo czytałem o tym kręciołku na forach amerykańskich i tam był bardzo chwalony ,sprawdzał się nawet w ciężkim morskim łowieniu a to chyba najtrudniejszy test. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Również rozważam zakup Saliny ale w rozmiarze55.Mam poprzednika Salimy ,Eclipza 40 który przeszedł niezłe katusze na paru wyprawach dorszowych.Naprawdę godny polecenia do ciężkiej roboty.Ps. Prośba do @Maciejowaty : czy nie sprawi Ci kłopotu zmierzyć ile ta 55 ma nawoju za jednym obrotem ?Pozd. Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Nie mam jej pod ręką ,ale wg. poniższej strony nawija 73,5cm: http://www.discountfishingsupplies.co.nz/shop/okuma-salina-h igh-performance-spin-reel-sa55-p-2504.html?osCsid=9a59b1e878 f01d906ee21bd06260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Ja używałem osttnio jaxona taniochę rozmiar 60 działa bez pudła 6kilowego sandacza na plecionce 30kg wyjmowałem bez cackania nawet hamulec nie popuścił :)uwielbiam łowy na mazowieckiej Wisełce. Mam nadzieję że ta okuma będzie bardziej uniwersalna.Dzięki za odpowiedzi może ktoś jeszcze mże coś dopowiedzieć na temat tego kołowrotka.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2008 Mogę kupić salinę 40 za 200zł nową z gwarancją lub dołożyć 80zł i kupić na allegro ryobi zauber 400 (280zł) co radzicie? Dodam jeszcze że chcę tym połapać troszkę w morzu trotek więc w grę wchodzi słona woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Bierz salinę, bo ryobi lubi nawinąć plecionkę pod pokrętło hamulca. Salina jest piekielnie mocna i da radę w morzu.Pamiętaj tylko, że salina jest sprzedawana bez zapasowej szpulki.BTW. Gdzie jeździsz na trotki z brzegu jeśli to nie tajemnica?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 Plan jest taki.....Gdzie śledzie tam i trocie:) Czyli wszędzie tam gdzie można z brzegu łapać śledzie na choinki trafiają się czasem podczepienia troci za bok. Więc czemu w takich miejscach ich nie łowić???!!!A jeszcze miejsca blisko ujść rzek i cieków wydają się zwiększać prawdopodobieństwo spotkania... Powiedz skąd wiesz o Salinie że taka mocna??Używałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Używam poprzedniczki saliny tzn. eclipz 40, jeszcze z grafitowym korpusem. Dwóch moich kolegów używa saliny, więc koncepcja okumy była dobra. To naprawdę piekielnie mocne maszynki. Ich praca być może nie jest jedwabista i gładka jak np. exista, ale przy ciężkich zastosowaniach nie ma to znaczenia.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supersobi Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 Jak w temacie chciałbym poznac opinie posiadaczy kołowrotka Okuma Salina 40. Planuję zakup tego kreciołka do spinningowania w morzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2009 WitajMam eclipza i salinę i są nie do zdarcia. Za tą cenę trudno będzie dostać coś równie wytrzymałego. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supersobi Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Mógłbyś mi zapodać fotkę z nawojem plecionki/żyłki na szpuli, bo coś słyszałem że kiepsko nawija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Mógłbyś mi zapodać fotkę z nawojem plecionki/żyłki na szpuli, bo coś słyszałem że kiepsko nawija? Wieczorkiem zamieszczę zdjęcie saliny z nawojem plecionki i żyłki. Moim zdaniem nawija bardzo dobrze. Nie spotkałem się z inną saliną czy eclipzem, w którym wystepowałby taki problem o jakim piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supersobi Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Będę bardzo wdzięczny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Postaram się dziś wieczorkiem wkleić zdjęcie. Przez ostatnie dni trochę imprezowałem i nie miałem głowy do robienia zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Obiecana fotka P1010199.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supersobi Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 @Mdah, dzięki wielkie za fotkę, rozwiała moje niezdecydwanie. A że tak zapytam, jak długo jesteś szczęśliwym posiadaczem tej salinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 CześćSalinę mam w sumie półtora roku, łowiłem nią kilkanaście razy i na razie jest ok. Wybierając ją kierowałem się opiniami moich kolegów łowiących nią dłużej. Miałem okazję powędkowac też eclipzem. W porównaniu do saliny ma trochę mniejszą tzw. kulturę pracy ale nawija prawidłowo i jest wytrzymały.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi