Ostatnio sobie siedziałem na łódce i przypomniałem sobie że "gdzieś kiedyś" chyba odnośnie szczupaka czytałem o doborze wielkości przynęt w zależności od pory roku. Szło to chyba tak:
wiosna - przynęty średniej wielkości
lato - przynęty małe
jesień - przynęty duże
Czy Waszym zadaniem jest w tym tzw. ziarno prawdy, czy to się jakoś sprawdza w praktyce? Przyznam że osobiście do tej pory nie zwracałem szczególnej uwagi na tego typu zależność, no może poza tym że wiosną, zwłaszcza jeśli następuje ona późno i tuż po zimie, faktycznie w wodzie nie ma małego wylęgu więc łowienie na "sieczke" w tym czasie jakoś nie leżało mi szczególnie.
Jak sytuacja wygląda w przypadku innych niż szczupak drapieżników.
Pytanie
Friko
Ostatnio sobie siedziałem na łódce i przypomniałem sobie że "gdzieś kiedyś" chyba odnośnie szczupaka czytałem o doborze wielkości przynęt w zależności od pory roku. Szło to chyba tak:
wiosna - przynęty średniej wielkości
lato - przynęty małe
jesień - przynęty duże
Czy Waszym zadaniem jest w tym tzw. ziarno prawdy, czy to się jakoś sprawdza w praktyce? Przyznam że osobiście do tej pory nie zwracałem szczególnej uwagi na tego typu zależność, no może poza tym że wiosną, zwłaszcza jeśli następuje ona późno i tuż po zimie, faktycznie w wodzie nie ma małego wylęgu więc łowienie na "sieczke" w tym czasie jakoś nie leżało mi szczególnie.
Jak sytuacja wygląda w przypadku innych niż szczupak drapieżników.
Zapraszam do dyskusji
Top użytkownicy dla tego pytania
5
4
4
4
Popularne dni
23 Sie
10
24 Sie
7
9 Lut
6
13 Wrz
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Qowax001 5 odpowiedzi
kardi 4 odpowiedzi
Dienekes 4 odpowiedzi
kostom63 4 odpowiedzi
Popularne dni
23 Sie 2013
10 odpowiedzi
24 Sie 2013
7 odpowiedzi
9 Lut 2015
6 odpowiedzi
13 Wrz 2013
6 odpowiedzi
Popularne posty
Majo
Jedyna reguła to brak reguł. Zmieniać, rzucać, kombinować. Każdego dnia co innego, bo i pózną jesienią na paproszka można złowić dużego szczupaka i w lato na 15cm gumę może siąść nie mniejszy szczupak
Qowax001
Ciężko chyba wprowadzić jakąś regułę. Nie łowie na wielu akwenach ale te które odwiedzam znam doskonale, wszędzie wygląda to nieco inaczej, odrazu przestrzegam że piszę tylko o gumach, nie używam inny
thymalus
Zależność wielkości przynęt od pory roku trudno jest jednoznacznie zdefiniować. Zależy to od tak wielu czynników, że trudno jest podać jednoznaczną regułę. Osobiście dostrzegam to u siebie przede wszy
Opublikowane grafiki
61 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi