bilox Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Witam forumowiczów. Oczywiście jak w temacie poszukuję kręciołka do spiningu (gramatura wędziska 4-21g) kwota jaką mogę przeznaczyć to 300-350zł. Rozdarty jestem między Zauberem 2000 a Exage 2500 z tym, że wyczytałem jakoby Ryobi były produkowane pod plecionkę czy to prawda? Proszę o opinię na temat tych młynków no i oczywiście własne propozycję na kołowrotek do ww wędziska. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Mogę Ci spokojnie polecić kolego też Ryobi ale model Arctica 1000 ew 2000, sam od 3 sezonów (teraz już w rezerwie) używałem go do takiego lekko-średniego łowienia przynętami do 15gr na małym uciągu rzeki, no i niedawno znowu nim kręciłem, wrażenia niezmiennie pozytywne, układanie żyłki 0,16-0,18 bardzo dobre w walec, hamulec płynny, nic nie stuka, praca lekka, na pewno będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Arctica to dobry wybór ale ja proponuję Ryobi Applause. Mam obydwa i Applause jest moim zdaniem trochę lepszy, solidniejszy. Arctica ma jedną wadę : ażurowy kołnierz szpuli - jest możliwość, że nawali Ci się tam piach i błoto. Poza tym to świetny kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Bierz Zaubera, technologicznie jest 100 razy lepszy od Exage, czy Applause. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Daruj sobie Shimano z niskiej/średniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Jest jeszcze SPRO Red Arc praca jak Zaubera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Team dragon serii fd, ryobi zauber, spro red. Dobre shimano to kapke wiecej trzeba dac, chociaż.. niekoniecznie. Dobre są te: super gt gtm ra rb rc -jakoś chyba tak. Maja różne przełozenia sa szybsze wolniejsze i mają fajna prace. Polecam jak masz mozliwość skoczyć do wedkarskiego i pokrecic ,bedziesz wiedzial co Ci leży. Są tez nowe spro tez ciekawa opcja oczywiście za te pieniązki. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Kolego i tu się mylisz - pewnie nie miałeś tych kręciołów i się wypowiadasz .Ja polecam catanę czerwoną z przednim hamulcem a mam ich kilka w swoim arsenale od bodajże trzech lat (różne wielkości) i moim zdaniem nie ma sensu więcej wydawać na kołowrotek a mam też i drogie sprzęty.Naprawdę za tą cenę rewela a wydaje mi się że jak pochodzi kilka lat przy spinie to i tak go nieżal bo kosztują około 100 pln .Niema sensu kupowania ,,bóg wie czego'' chyba że masz ze 2000+ Jeśli jest zatani to spro red arc Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez radek gliwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Miałem Catanę i porównywanie jej do Ryobi (Applause czy Articy albo Zaubera) to nieporozumienie, piszę to z autopsji, Catana to plastikowa zabawka, która po sezonie pracy z lekkimi przynętami dawała już wyraźne oznaki zużycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Kolego i tu się mylisz - pewnie nie miałeś tych kręciołów i się wypowiadasz .Ja polecam catanę czerwoną z przednim hamulcem a mam ich kilka w swoim arsenale od bodajże trzech lat (różne wielkości) i moim zdaniem nie ma sensu więcej wydawać na kołowrotek a mam też i drogie sprzęty.Naprawdę za tą cenę rewela a wydaje mi się że jak pochodzi kilka lat przy spinie to i tak go nieżal bo kosztują około 100 pln .Niema sensu kupowania ,,bóg wie czego'' chyba że masz ze 2000+ Jeśli jest zatani to spro red arcFakt, Catany nie miałem i dobrze. Znajomi posiadali, juz nie mają.. Ten młynek to dla mnie zabawka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilox Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam widzę temat wrze i dobrze o to mi chodzilo dziękuję za pomoc tak sobie poczytałem i przeglądnałem kręciołki i mimo wszystko jestem zdecydowany na Zaubera 2000. Dużo pozytywnych opini na temat tego młynka wyczytałem i myślę, że spełni moje oczekiwania. Czekam teraz tylko na wypłatę i za 2 tygodnie śmigam nad Odrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Bardzo dobre są też spro blue arc siódemki i dziewiątki. W tej cenie to zauberopodobne są chyba najlepsze (jeśli mowa o nowym). Zastanów się jeszcze nad używanym emblemowatym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Pamiętaj tylko jedno ,że to opinie ludzi którzy mieli te kręcioły jako pierwsze młynki lub widzieli je tylko na półkach .Co kupisz to i tak będziesz pewnie zadowolony.A co do wypowiedzi Piotreq to kolego nie wiem skąd masz takie informację że catana jest z plastiku bo z tego co widziałem jak rozbierałem te młynki to są ze stopów aluminium i mosiądzu , a pojęcie masz pewnie tylko teoretyczne i nie powinneś się wypowiadać w ten sposób bo wprowadzasz ludzi w błąd .Jeśli chcecie płacić za marketing to proszę bardzo , ale ja już drogich młynków nie zakupie bo nie warto a szpan nikomu nad wodą nie potrzebny ----- KDobrego wędkarza nie tworzy sprzęt tylko wiedza i praktyka . Wybór należy do ciebie , ale z czasem dojdziesz do takiego samego zdania co ja . A odnośnie catany np 3000fb wycholowałem na nią suma 176cm sandała 11kg i dużo szczupłych i śmiga dalej więc za ponad 100zł to rewelacja i jak padnie kupię znów to samo .pozdr i połamania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilox Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Aaa zapomniałem spytać czy jest możliwość zakupu tegoż Zaubera z rączka taką jak ma Spro? Chodzi mi żeby nie była składana jak w zauberze bo to predysponuje go do luzów po jakimś czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Daruj sobie Shimano z niskiej/średniej półki.Święte słowa Zdecydowanie zauber! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Aaa zapomniałem spytać czy jest możliwość zakupu tegoż Zaubera z rączka taką jak ma Spro? Chodzi mi żeby nie była składana jak w zauberze bo to predysponuje go do luzów po jakimś czasie?Znam kogoś kto się może zamieni uchwytami jak chcesz kupiony spro tydzień temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A jaki masz kij? Ja do mojej Okumy Black Rock 2.13m 4-21g najchętniej podpinam Spro RedArc 10300 lub Spro Zalt Arc 730 oba mają w granicach 300g i świetnie wyważają kijek. Leży mi ten zestaw w łapie bardzo dobrze. Z ciekawości podpiąłem Shimano Rarenium 2500 (200g) i zdecydowanie lepiej mi się łowi kijem z cięższym kołowrotkiem. Chociaż jak wiadomo każdemu leży inaczej Jak będziesz śmigał przynętami od 4g do 20g to już wcale nie taki lekki spin, bez względu czy weźmiesz Zaubera, Red Arca czy Arcticę brałbym model większy nie 2000 tylko 3000. Szersza szpula, dalsze rzuty, wątpię żeby patyk do 21g zaczynał się od jakiejś małej przelotki pod którą bardziej pasowałby mały rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.wolek17 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Koledzy mnie tez dziwi jedna rzecz ze gadacie na tanie shimano Kolega ma Exage 3000 Z podwójną korbą MAtchowego z hamulcem walki przełozenie 6.2.1 I śmiga nim ponad rok do boleni/kleni/jazii i jest bez zarzutów cicho pracuje nawet go nie smarowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilox Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A jaki masz kij? Ja do mojej Okumy Black Rock 2.13m 4-21g najchętniej podpinam Spro RedArc 10300 lub Spro Zalt Arc 730 oba mają w granicach 300g i świetnie wyważają kijek. Leży mi ten zestaw w łapie bardzo dobrze. Z ciekawości podpiąłem Shimano Rarenium 2500 (200g) i zdecydowanie lepiej mi się łowi kijem z cięższym kołowrotkiem. Chociaż jak wiadomo każdemu leży inaczej Jak będziesz śmigał przynętami od 4g do 20g to już wcale nie taki lekki spin, bez względu czy weźmiesz Zaubera, Red Arca czy Arcticę brałbym model większy nie 2000 tylko 3000. Szersza szpula, dalsze rzuty, wątpię żeby patyk do 21g zaczynał się od jakiejś małej przelotki pod którą bardziej pasowałby mały rozmiar.No mam Team Dragona 3.00m 4-21g a czemu uważasz, że wersja 2000 będzie za słaba do tego kijka? Widziałem jak ludziki applausa używają do ryb które i ja zamierzam łowić (kleń,boleń,jaź). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Koledzy mnie tez dziwi jedna rzecz ze gadacie na tanie shimano Kolega ma Exage 3000 Z podwójną korbą MAtchowego z hamulcem walki przełozenie 6.2.1 I śmiga nim ponad rok do boleni/kleni/jazii i jest bez zarzutów cicho pracuje nawet go nie smarowal Kolego czymże jest rok... dobry kołowrotek dopiero zaczyna się docierać w tym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Koledzy mnie tez dziwi jedna rzecz ze gadacie na tanie shimano Kolega ma Exage 3000 Z podwójną korbą MAtchowego z hamulcem walki przełozenie 6.2.1 I śmiga nim ponad rok do boleni/kleni/jazii i jest bez zarzutów cicho pracuje nawet go nie smarowalkurcze pewnie jak sie trafi.. ja swojego kupiłem do bolonki, pierwsze wypusty exage. Był lekki 2 szpulki fajnie krecił. Po roku padł.. 300 stówy w błoto. Natomiast za te same pieniązki kupiłem super gt-ra Używałem lekkiego spiningu, bolonki i matchówki. Młynek kręcił jak twin power, świetny hamulec, mocna spreżyna zbijał bajka. Do lekkiego spiningu super jak nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Pamiętaj tylko jedno ,że to opinie ludzi którzy mieli te kręcioły jako pierwsze młynki lub widzieli je tylko na półkach .Co kupisz to i tak będziesz pewnie zadowolony.A co do wypowiedzi Piotreq to kolego nie wiem skąd masz takie informację że catana jest z plastiku bo z tego co widziałem jak rozbierałem te młynki to są ze stopów aluminium i mosiądzu , a pojęcie masz pewnie tylko teoretyczne i nie powinneś się wypowiadać w ten sposób bo wprowadzasz ludzi w błąd .Jeśli chcecie płacić za marketing to proszę bardzo , ale ja już drogich młynków nie zakupie bo nie warto a szpan nikomu nad wodą nie potrzebny ----- KDobrego wędkarza nie tworzy sprzęt tylko wiedza i praktyka . Wybór należy do ciebie , ale z czasem dojdziesz do takiego samego zdania co ja . A odnośnie catany np 3000fb wycholowałem na nią suma 176cm sandała 11kg i dużo szczupłych i śmiga dalej więc za ponad 100zł to rewelacja i jak padnie kupię znów to samo .pozdr i połamania Kolego obudowa tego kołowrotka jest plastikowa i nikogo w błąd nie wprowadzam, a polecanie go to właśnie jest samobój, nikt tu nie pisze o szpanie tylko o swoich doświadczeniach, natomiast moje są jak pisałem marne z tym kołowrotkiem i nie zachwalam go tak jak Ty na zasadzie extra sprzęt bo go mam, ważny jest pkt odniesienia, w tym przedziale Spro Passion bije go na głowę i też piszę z własnych doświadczeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Za te pieniążki to na Twoim miejscu kupiłbym Team Dragona serii FD. Kołowrotek fajnie miekko kręci i ma moc, pod cięzarem przynety pracuje wzorowo i co ważne ma 2 szpulki. Ryobi niby ta sama konstrukcja, ale TD pracuje lepiej - mowa o moim. W ryobi podoba mi sie rączka jest gumowa i dobrze sie trzyma, w TD plastik. W spro red co mi sie nie podoba to to ze ma metalową raczkę do krecenia. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez tibhar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek gliwice Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak jest plastikowa to nie mam co z Tobą dyskutować widać że go masz I nie wprowadzaj nadal ludzi w błąd tylko rozbierz kręcioł i sam sprawdz co jest wart pozdr. i tym zakańczam z Tobą dyskusje na ten temat bo wydaje mi się , że nie jesteś osobą kompetentną do dyskusji ze względu na to ,że nie sprawdzisz , a wprowadzasz w błąd forumowiczów ( może masz stary model catany i stąd twoje zdanie ) A i nie porównywałem spro do catany ylko pisałem o catanie więc nie przeinaczaj ( nie porównójmy kołowrotków za 100 a 350 zł ) . Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez radek gliwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Radek za stówke to ten młynek może i dobry może i mocy. Wyglada niezle dość solidnie, Pamietam kumpel miał.. ogladałem go i kreciłem nim.. stradic to to nie jest.. ale za stówke.. jakbym nie miał 300 to bym go kupił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi