Skocz do zawartości

Kijek na suma - czyli choroba atakuje mnie

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam pytanie do wedkarzy polujacych na suma czy moze znacie kij cormoran bull fighter 2.70 - 40-150 gram - łowisko niestety na razie tylko z brzegu to Wisła. Chciałbym zacząć polować na króla polskich rzek typowo po spiningowemu - czyli woblery , guma , blachy. Na początku myślałem o zestawie castingowym ( castingiem lowie od okonia po szczuple ) ale na suma wole zostawić korbe. kijek ma współpracować z salina 55 + pp / jaxon 0.3-0.35. Trochę się boje ze poprzez ta dziwna szczytówke to kijek nie będzie nadawał sie do przynęt twardych.

Może jakieś inne sugestie co do kija ?  ( wolabym nie inwestować więcej niż 200 - 300 zł na start)

pozdrawiam meme

Spokojnie Kolego da radę ale mam lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o kijek do łowienia z brzegu za niewielką kasę, Shimano Vegnance shad 3,0m 50-100 g gdzies na forach sumowych pokazywali co ten kijek potrafi :) moich 3 kolegów łowi tymi kijami i powiem Ci że chwala sobie

Michał wziął bym Shimano Vegnance shad 3,0m 50-100 g waży tylko 288gr.

Cormoran Bull Fighter to ciężki kij prawie 400 gr  raczej nie polecał bym do łowienia z ręki .

Black Bull fajny kijek ale poza budżetem :(

Edytowane przez Pszemo

Hmm no i ołki dołki tego cormorana chciałem na początku ale nie ma go nigdzie ;/ Znalazłem to Shimano w długości 2.70  waga 247 gram i dobrej cenie :)

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/shimano-vengeance-spinning-shad-g5-a3-p208-k9306.html

chyba że blackbull lrc

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-black-bull-lrc-g5-a3-p580-k10654.html

i tez się mieści w budżecie...

Chyba jednak zdecyduje sie na shimano przez troche nizsza cene no i test byl niezly 10 kg w powietrzu  :)

A krecioł wytrzyma ? Niby słyszałem o nim dobre opinie ale wiadomo jak to jest z opiniami :D

no tak znalazlem najtaniej za 260 zl :) A może ktos napisze cos wiecej o cormoranie ?

Przynety jakie zamierzam uzywac to cały przekroj sumowych wobkow ( alsaki, invadery, rapala DT, hornet 9 i inne barylki ) gumy dlugosci 10-15 cm + obciazenie zapewne okolo 50 gram, podwojne blachy typu 2 x gnom 3 polaczony kolkiem lacznikowym :)

wczoraj bylem w leclercu to mowili ze wszystkie poszly ;/ Shimano podaje ze 247 wiec chyba tez nie jest zle.... No ale dobra widze wiekszosc za cormoranem to bedzie cormoran - teraz tylko znalesc sklep w wawie z tymi wedkami troszke podotykac i mozna kupowac :)

dziekuje bardzo za pomoc i przepraszam za swoje marudzenie :)

kreciolek Salina 55 wytrzyma ? Czy moze zainwestowac w pena sportfischer ? Zastanawiam sie równierz nad materialem na przypony .. Czy brac gruby fluocarbon czy moze plecionke na przyponny z black cata ?

Edytowane przez meme174

Z cormorana jest tez ciekawy kij seacor red pilk 2.40 lub 2.70 do 150g. miałem go w ręku i naprawdę przyjemny ma nie za gruby blank jak na swoja moc i przyjemny w ręku nie jest pałowaty  kij waży około 215g. i cena w twoim przedziale 200 pare złoty sam się nad nim zastanawiam.Chodzi mi o kija z katalogu 2012 czerwonego bo na ten rok wyszła całkiem nowa seria.

Edytowane przez Przemek N.

Tlok w sumie kazdy kij mozna lamac widzialem zlamane mocne kije do polowu z brzegu wisly - taka jesiena ciezka orka - pod naprawde nie duzymi rybami wystarczy ze zrbisz duzy kat i kij nie pracuje calym blankiem a samym szczytem - sytuacja podbierania - i wedka strzela w szczycie :). w jakiej sytuacjinzlamales tego shimano ?