Skocz do zawartości

SHIMANO EXSENCE CI4+ 4000S

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki, od początku maja używam głównie pod wszelkiego rodzaju jigi tak w granicach 1 uncji i nic się nie dzieje ale to zdecydowanie za krótko żeby coś więcej powiedzieć. Tu masz ciekawy test
http://www.daily-fishing.ru/snasti/reels/shimano_exsence_ci4/

aha ten mój to ten deczko starszy bez tego +. No i z tp 4000 sw nie ma co porównywać (też mam), tp jest półtora raza większy i bardziej mocarny
pozdrawiam
kamil

Edytowane przez kotwitz

Hej,

Mam 4000S od Mefisto. Pierwszy jaki był do PL sprowadzony. I jakiś taki drogi, bo dałem ponad dwa tysie. Potem pojawily sie jakieś tańsze odmiany. Ale wydanej kasy nie żałuję. Katuję go na morskich trociach 3 sezony (chyba?, bo nie pamiętam kiedy dokładnie kupiłem, tyle kolowrotkow od tego czasu upłynęło ;-)).

Z racji tego, ze nie należę do szczególnie dbających o sprzęt, to mogę z cała pewnością wystawić swoją opinie. Pozytywna. Mimo soli, fal, piasku i wszystkiego co kojarzy się z morskim lowieniem, a co może mieć zły wpływ na krecioła, exsence spisuje się bez zarzutu. Kręci jak kręcił za nowości - maslano, jak każde dobre Shimano. Nie puka, nie stuka, nie ząbkuje. Dużo lepszy od Daiwy Certate 2500R tej juz mag sealed czy jakoś tam ;-). Do tego stopnia, ze Daiwa została przehandlowana. Powodem była zbyt głęboka szpula w Daiwie, bo innych aspektow nie idzie ocenic po zaledwie kilku wyjsciach nad wodę. Z Exsenca lepiej leci. Szpula jest płytka i szeroka, a to na morzu przy brodzeniu ma swoje znaczenie.

Krzysztof

Dzięki! Czy możesz napisać jaki masz dokładnie model? Ewentualnie wstawić fotkę tego młynka?

Wejdź na link podany przez kolegę Kotwitz. Mój to ten prawy na pierwszym zdjęciu 4000S z "płaskim knobem". Wydanie 09 jak się okazuje :). Ruski świetnie rozpracowują poszczególne maszynki, a dziw bierze.

• 3 tygodnie później...

U mnie Norton nie wychwytuje wirusa, wiec pewnie go nie ma. A do tej wersji 4000S sie przymierzam. Ułozyskowana tam gdzie trzeba 8+1 , super design i cena 800-900 zł jest do przyjęcia. Ale czy jest Japan made?

Śliczny kołowrotek, sto razy ładniejszy niż te nowe Daiwy :P  Ale pewnie to nie Japan made...

To jest malezja Panowie. Do lekkiego łowienia to się nada, do średnio ciężkiego na pewno nie na dłuższą metę,  dlatego sprzedałem bo bym szybko zatyrał. Mnie weszło max 100 metrów 10lb power strike. szpulka na prawdę płytka. Sprzedałem i kupiłem turka, lepiej się czuję, jakoś pewniej choć kolega, który ode mnie kupił jest zadowolony ale jak ktoś lubi lekkie i będzie łowił średnio-lekko to na pewno posłuży.

Podałem z doświadczenia. Chciałem nawinąć całą szpulkę power strike 10 lb 150 yardów, nie był szans więc na oko to co wejdzie to +/- 100 metrów. Może @Grunwald nawinął jakąś dżapańską 8x pletkę np Duel lub Varivas , która przy tej wytrzymałości jest około połowę cieńsza i lepiej się układa na szpulce niż klasyczne hamerykańskie sznurki.

Aha model też 4000s

Edytowane przez kotwitz

Jak ja brałem (trudne okoliczności zakupu) to były same xg i dlatego wziąłem wtedy exsence ale tp c3000 też zawitał  :) .

Jak przyjdzie Ci ten młynek to od razu smaruj jak zostawiasz sobie, mój c3000 był prawie suchy.

Norma, ostatnio nawet stellek nie smarują :D .

No właśnie nie bardzo to rozumiem. Przecież taki kołowrotek zaczyna po ciężkim sezonie rzęzić po prostu. Przykładem jest mojego kolegi steez 2506. Kupił w tym roku i suchy był od nowości, zaczął mocno ząbkować po 3 miesiącach użytkowania. Jak mu serwisowałem kilka dni temu to w środku było czarno i sucho. Po smarowaniu dużo lepiej ale to już nie to. Ciekaw jestem czy by się tego ustrzegł jakby posmarował soczyście zaraz po zakupie.