Skocz do zawartości
  • 0

Drapieżniki z zarośniętego stawu :) Jak się nich dobrać ???

edgar

Pytanie

Witam serdecznie brać spiningową :) 

Jako, żę macham głównie nad stawem, który rok rocznie coraz bardziej zarasta zastanawiam się nad tym jak dobrać się do cętkowanych i "paskowanych" rybek :)

W spina bawię się od kilku sezonów - właściwie tylko opadem - bardzo lubię wklejaneczki itp. Jadnak uważam, żę czas na zmiany..... myślę nad wobkami - z racji specyfiki zarastającego stawu.....

Będzie to dla mnie całkiem nowa przygoda i liczę na waszą pomoc w zabawie kawałkami "patyków".

Co radzicie standardowy spin czy może cast.....pozdro i życzę Wam jeszcze w tym sezonie nowych PB :) 

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zależy jak bardzo zarośnięty, na granicy roślin lubię łowić SDR'ami (Hornet, Butcher), dwa obroty korbką i pozwolić się wynuszyć na powierzchnię. Właśnie w momencie wynurzania miałem najwięcej brań. 

Można też spróbować bezzaczepowej żaby, kluczem do sukcesu jest tutaj zatrzymanie jej na sekundę w każdym większym oczku wolnym od roślinności. Aczkolwiek na żabę nie miałem jak do tej pory znaczących rezultatów, może dlatego że nie ma u nas bassów  :D

Edytowane przez trinited

• 0

Ciekawa, może sprawdziłaby się nad podwodnymi łąkami :) Są w ofercie Jaxona - warte uwagi jak widać. 

Myślałem jednak o jakiś pływających wobkach - typu skinner, frisky czy minnow...ta opcja dobra byłaby na zwykłym spinie -  chyba, że postawić na bezsterowce...

• 0

Ja łowię czasami na takim mocno zarośniętym, płytkim kanałku. Sama grążel i rożne podwodne wywłóczniki. Łowię tam tylko na gumy, na lekkich główkach, szukam "przecinek" w roślinach, żeby było co najmniej 1,5 metra korytarza, rzucam precyzyjnie 2-3 razy i idę dalej. Łowisko jest płytkie. Max 1,5m, większość 0,7-1m, woda bardzo czysta, 80% zbiornika to grążel więc nie pastwię się nad jednym miejscem. Woblerów nie używam, bo nie ma ich jak poprowadzić i trudniej dokłądnie rzucić.