Skocz do zawartości

Zestaw na Avid'zie z Cabelas'a na początek?

a.marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Tak od paru lat chodzi za mną muchowanie i teraz mam kolejne podejście :). Tak się zastanawiam czy na początek wystarczy mi zestaw z Cabelasa oparty o kijek St. Croix Avid a dokładnie myślę o A864.4 8'6" - chcę się pobawić na mazowieckich małych rzeczkach, dlatego długość myślę OK, a myślę o suchej muszce ew. czasem mokra... może kij A865.4 byłby bardziej uniwersalny ale nie wiem czy to dobra droga. W spiningu generalnie lubię w miarę szybkie kije i delikatne.

To jest ten zestaw: St. Croix Avid®/Cabela's RLS+ Fly Combo w tym zestawie jest podkład i sznur Mastery GPX weight-forward floating fly line oraz pojemnik na ten sznur: Cabela's RLS+ Fly Reel

Myślicie że warto? czy też poszukać coś w PL i tańszego na początek?

Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam,

Marcin

Edytowane przez a.marcin

Hej.

Jak policzysz wszystkie koszty łącznie (przesyłka, cło, vat) to wydaje mi się że w Polsce kupisz też tego avida, do tego jakiś sprawdzony kołowrotek (np. Vision Koma) i dobry sznur trochę taniej. Tego kołowrotka sygnowanego przez Cabelasa nie znam wieć nie oceniam.

Oczywiście można też skompletować całkiem przyzwoity zestaw na początek za mniejsze pieniądze, wszystko zależy od tego jak dużo chcesz wydać i jak szybko to zrobić. Może najpierw poczytaj forum, pytania dotyczące zestawu dla początkującego pojawiają się regularnie.

Tomaszek

Dzięki Tomasz. 

Nie dodalem malego szczegółu - znajoma leci do USA i by mi pzywiozla - za cenę avida w PL tam  będę miał komplet.

Kołowrotek ma tam pozytywne opinie.

Czytałem trochę postów i większość poleca uniwersal: kij 275 #5 sznur pływający #6. Ja sie zastanawiam czy nie lepiej oczko delikatniej i krócej.

Marcin

Ok, już nie czekając zamówiłem ten zestawik jak Fatso sugerował #5.

Wziąłem do tego ze 100 muszek na amerykanckie ryby - ciekawe czy u nas będą działały.... [głównie odmiany jętki i chruścika + puchacze na okonia... ]

Edytowane przez a.marcin

• 3 tygodnie później...

Oki, więc sprzęcik przyleciał - ostatecznie jest to St.Croix Avid A865.4 - kijek śliczny :) [choć kolega muszkarz twierdzi że St.Croix nie robi dobrych muchówek - się nie zrażam....], młynek Cabela's RLS+ Fly Reel #5-6, sznur pływający #5 - jutro jak pogoda dopisze jadę na Wkrę przeprowadzić autonaukę... - zobaczymy co z tego wyniknie :).