Skocz do zawartości

Program do obróbki zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Chciałem zapytać w jakich programach najczęściej obrabiacie robione przez siebie zdjęcia. Zdaję sobie sprawę, że te darmowe pozostawiają wiele do życzenia, ale czy jest jakiś warty uwagi? 

A jeśli już coś płatnego to co? 

Z góry dzięki za wszelkiego rodzaju informacje.

Pozdrawiam 

Przemek

Ja używam do pracy jak i hobbystycznie Adobe Photoshop CS6. Jeżeli nie chcesz ściągać programu pobaw się stroną http://pixlr.com/editor/ :). Polecam również wersje "portable" photoshopa mniej zajmuje a opcje ma praktycznie te same :).

pozdrawiam

Dobry fotograf nie potrzebuje fotoszopów

Nie wiem, nie znam się. Ja byłem velviowy i previowy (a coby w wędkarstwie się zmieścić to i filtry łososiowe miałem). Wiem tylko, że do wróbli się z armaty strzelać nie powinno bo armata za droga.

• Like 1

Nie wiem, nie znam się. Ja byłem velviowy i previowy (a coby w wędkarstwie się zmieścić to i filtry łososiowe miałem). Wiem tylko, że do wróbli się z armaty strzelać nie powinno bo armata za droga.

Mnie nawet na velvię nie bardzo było stać. ORWO królowało i Bydgoskie Centrum Laboratorium Usług Fotograficznych FOTON.

A odcienie szarości, na papierku, to już sam.  Krokusem, w łazience :lol: . PS już nie ogarniam. Wolę prostackie PhotoFiltre ;)

• Like 1

Fakt, drogie dziadostwo było, ale ile za to człowiek się naprzymierzał, ile nakombinował zanim migawkę zwolnił. A potem ten myk i pytanie: co wyjdzie. :)

Ja właśnie sam nie wywoływałem. Maiłem kumpla z który do dla mnie robił i mu przy tym towarzyszyłem, więc tam miałem swojego fotoshopa.

Mam jakiś teraz program, który dodali do aparatu i tam są suwaczki. Zmienia się coś, więc jest ok :)

Edytowane przez krzychun

Witam Panowie

Picasso 3, program prosty jak konstrukcja cepa.

Lightroom,na giełdzie foto kosztuje ok 300zł, ale kupiony na spółkę z innymi fotografującymi Kolegami po kiju, wychodzi po 50-60zł. Tyle tylko, że tutaj przyda się wprowadzenie kogoś, kto pracuje na tym programie, bo możliwości tegoż były przynajmniej dla mnie....no powiedzmy za skomplikowane.

Pozdrawiam

Alek 

To stwierdzenie jest tak przestarzałe jak użycie smeny do zdjęć komercyjnych w dzisiejszych czasach. Łatwo mówić ale inaczej jest w praktyce :)

Poza tym klisze analogowe również się obrabiało w ciemni i nadal obrabia. Sam mam i dość często używam velvi i previ z Mamiya RB67. Niezastąpiony sprzęt nawet w dzisiejszych czasach ale z photoshopem.

Co do cen srotoshopa....

Jak stać kogoś na sprzęt za parę k to i stać na photoshopa.

@platynowłosy

Są fajne tutoriale na youtube gdzie dokładnie opisują gdzie co i jak trzeba zrobić :)

W jeden wieczór da się nauczyć.

Pozdrawiam,

Slider

• Like 1

..no to żeś Tomasz zabłysnął w temacie :lol: .

Powiedz to wszystkim profesjonalistom....

Lightroom to typowa wołarka RAWów. Do podstawowej obróbki/korekty zdjęcia dla początkujacego lepszy będzie Gimp, Photofiltre, Picassa

• Like 1

@Patu nie wiem jak z nowszymi wersjami LR ale wszystkich informacji z rawa nie używa. Najwięcej informacji pobiera z rawa wywoływarka Ps'a. Jakiś czas temu zrobiłem test LR i PS pod względem wywoływania rawów. Dla każdego z programów dałem takie same ustawienia. Zdjęcia z Ps'a lepiej wyszły.

Jeszcze jest dedykowany soft Nikona do wywoływania rawów jest dobry tylko trzeba mieć jakiś super komputer żeby śmigał jak należy :D

Na początek wystarczy Ci Photoshop elements... jest jakaś wersja darmowa ale niestety nie pamiętam jaki numer miała, musisz poszukać. W zupełności Ci wystarczy. Do tego poszukaj sobie jakiś kursów w necie na początek.

Nie zrażaj się od razu do tego programu, jest to okrojony photoshop ale jego funkcje w zupełności wystarczą. Przyznam się że na początku mojej przygody z fotografią przerażał mnie kosmicznie, zacząłem oglądać  wideo tutoriale  jakoś samo poszło teraz używam shopa intuicyjnie.

BĘDZIE GIT B)

Pozdrawiam,

Slider

• 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Nie chcę mnożyć wątków, a szukam edytora online, bo na laptopie, który najczęściej używam, nie mogę instalować appek. Używam pixlr express, ale tam nie ma (ja nie znalazłem) efektów fisheye, którym chciałem się pobawić. Jakieś inne propozycje? Najlepiej aby był i na Windows i na Androida. Z góry dzięki za pomoc.