puszek7 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam serdecznie! Chciałem zapytać w jakich programach najczęściej obrabiacie robione przez siebie zdjęcia. Zdaję sobie sprawę, że te darmowe pozostawiają wiele do życzenia, ale czy jest jakiś warty uwagi? A jeśli już coś płatnego to co? Z góry dzięki za wszelkiego rodzaju informacje. Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Gimp - można robić naprawdę fajne rzeczy. PhotoScape - gdy nie mam za dużo czasu ,całkiem fajnie mi się z nim pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 od dłuższego czasu używam InfanView pytanie jakich opcji potrzebujesz w programie graficznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala89 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ja używam do pracy jak i hobbystycznie Adobe Photoshop CS6. Jeżeli nie chcesz ściągać programu pobaw się stroną http://pixlr.com/editor/ . Polecam również wersje "portable" photoshopa mniej zajmuje a opcje ma praktycznie te same .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Do podstawowej i szybkiej obróbki to IrfanView, oraz Photo Scape i nic wiecej do szczęścia nie potrzeba, a jak jest czas na zabawę to Gimp lub PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Dla bardziej zaawansowanych (czytaj: kupiłem lustrzankę dwa obiektywy i jestem fotografem) polecam Capture One, Lightroom, Photoshop CS5, ew od biedy Photoshop elements. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 1500zł coby sobie zdjęć kilka poobrabiać na stronę to trzeba mieć fantazje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 1500zł coby sobie zdjęć kilka poobrabiać na stronę to trzeba mieć fantazje.Nic podobnego Krzyś. To kolejne fajne hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Dobry fotograf nie potrzebuje fotoszopów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Dobry fotograf nie potrzebuje fotoszopówNie wiem, nie znam się. Ja byłem velviowy i previowy (a coby w wędkarstwie się zmieścić to i filtry łososiowe miałem). Wiem tylko, że do wróbli się z armaty strzelać nie powinno bo armata za droga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Nie wiem, nie znam się. Ja byłem velviowy i previowy (a coby w wędkarstwie się zmieścić to i filtry łososiowe miałem). Wiem tylko, że do wróbli się z armaty strzelać nie powinno bo armata za droga.Mnie nawet na velvię nie bardzo było stać. ORWO królowało i Bydgoskie Centrum Laboratorium Usług Fotograficznych FOTON.A odcienie szarości, na papierku, to już sam. Krokusem, w łazience . PS już nie ogarniam. Wolę prostackie PhotoFiltre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Fakt, drogie dziadostwo było, ale ile za to człowiek się naprzymierzał, ile nakombinował zanim migawkę zwolnił. A potem ten myk i pytanie: co wyjdzie. Ja właśnie sam nie wywoływałem. Maiłem kumpla z który do dla mnie robił i mu przy tym towarzyszyłem, więc tam miałem swojego fotoshopa. Mam jakiś teraz program, który dodali do aparatu i tam są suwaczki. Zmienia się coś, więc jest ok Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Witam Panowie Picasso 3, program prosty jak konstrukcja cepa.Lightroom,na giełdzie foto kosztuje ok 300zł, ale kupiony na spółkę z innymi fotografującymi Kolegami po kiju, wychodzi po 50-60zł. Tyle tylko, że tutaj przyda się wprowadzenie kogoś, kto pracuje na tym programie, bo możliwości tegoż były przynajmniej dla mnie....no powiedzmy za skomplikowane. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dobry fotograf nie potrzebuje fotoszopów To stwierdzenie jest tak przestarzałe jak użycie smeny do zdjęć komercyjnych w dzisiejszych czasach. Łatwo mówić ale inaczej jest w praktyce Poza tym klisze analogowe również się obrabiało w ciemni i nadal obrabia. Sam mam i dość często używam velvi i previ z Mamiya RB67. Niezastąpiony sprzęt nawet w dzisiejszych czasach ale z photoshopem. Co do cen srotoshopa....Jak stać kogoś na sprzęt za parę k to i stać na photoshopa. @platynowłosy Są fajne tutoriale na youtube gdzie dokładnie opisują gdzie co i jak trzeba zrobić W jeden wieczór da się nauczyć. Pozdrawiam,Slider 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dobry fotograf nie potrzebuje fotoszopów..no to żeś Tomasz zabłysnął w temacie .Powiedz to wszystkim profesjonalistom....Lightroom to typowa wołarka RAWów. Do podstawowej obróbki/korekty zdjęcia dla początkujacego lepszy będzie Gimp, Photofiltre, Picassa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 @Patu nie wiem jak z nowszymi wersjami LR ale wszystkich informacji z rawa nie używa. Najwięcej informacji pobiera z rawa wywoływarka Ps'a. Jakiś czas temu zrobiłem test LR i PS pod względem wywoływania rawów. Dla każdego z programów dałem takie same ustawienia. Zdjęcia z Ps'a lepiej wyszły.Jeszcze jest dedykowany soft Nikona do wywoływania rawów jest dobry tylko trzeba mieć jakiś super komputer żeby śmigał jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Miałem Nx-a,jego zaletą jest czytanie ustawień Nefa z nikonowskiej puszki, u-pointy ale za cholere nie moglem go rozgryźć. ACRa też używałem,jest najbardziej intuicyjny ale imho LR ma większe,dużo większe możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dzięki Panowie za wszelkie rady A który z tych programów nadałby się na początek do zdjęć robionych z lustrzanki ?Chodzi mi tu o podstawowe funkcje i łatwą obsługę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Na początek wystarczy Ci Photoshop elements... jest jakaś wersja darmowa ale niestety nie pamiętam jaki numer miała, musisz poszukać. W zupełności Ci wystarczy. Do tego poszukaj sobie jakiś kursów w necie na początek. Nie zrażaj się od razu do tego programu, jest to okrojony photoshop ale jego funkcje w zupełności wystarczą. Przyznam się że na początku mojej przygody z fotografią przerażał mnie kosmicznie, zacząłem oglądać wideo tutoriale jakoś samo poszło teraz używam shopa intuicyjnie. BĘDZIE GIT Pozdrawiam,Slider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Jest jeszcze Gimp w wersji polskiej i darmowy normalnie do ściągnięcia z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Nie chcę mnożyć wątków, a szukam edytora online, bo na laptopie, który najczęściej używam, nie mogę instalować appek. Używam pixlr express, ale tam nie ma (ja nie znalazłem) efektów fisheye, którym chciałem się pobawić. Jakieś inne propozycje? Najlepiej aby był i na Windows i na Androida. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 31 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 (edytowane) jest fajna apka na andka Adobe Photoshop Touch, ale czy jest fisheye? nie wiem Edytowane 31 Maja 2014 przez Popeye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedi Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witam.program prosty jak drut z podstawowymi funkcjami to darmowy - FastStone,wszystkie potrzebne suwaczki posiada prosta obsługa- cóż więcej chcieć na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Spróbuj http://www.photoshop.com/tools Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 ja używam PS5 i LR, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi