Skocz do zawartości

Team Dragon 275 (3-14) M/F czy coś innego?

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie z góry przepraszam, bo wiem że tematów o klaniach jest sporo. Jednak przeczytałem i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, bo wędka dragona jest tylko wymieniana od czasu do czasu. 

Poszukuje kija kleń-jaź. Tego dragona mogę mieć za 450 zł nówkę tylko że wiele osób pisze że jest przegrubiony i że jest za sztywny.

Rzeka na jakiej będe łowic to Wisła w okolicach Krakowa, ew. Dunajec i inne takie mniejsze (ale czasem wartkie).

Przynęty chciałbym stosowac już o tych najmniejszych jaziowych.

Długość jaka mniej interesuje to właśnie coś w okolicach 270 cm.

Nigdy nie miałem kija o akjci jak na klenia, więc nie wiem jaki on na prawdę powinien być.

Widziałem tez posty o tym, że moża zrobić kija na blanku MHX, no ale za taką cenę wędki nie zrobię, no a kupic coś ze słabych materiałów to tez bez sensu.

Stąd moja pytanie czy ten TD 3-14 nie jest zbyt gruby i sztywny jak na klenia-jazia? Co z tymi najmniejszymi woblerkami?

Proszę o rady co do TD jak i innych patyków.

Czytałem, ale mało mi to mówi, bo nigdzie nie dotknę takiego kija a niewiele osób go ma. dodatkowo odstrasza mnie deklarowana akcja F.

Jeśli ktoś ma opinie na temat dragona ale innych w moim przedziale to bardzo proszę. Nie mogę założyc tematu w dziale "kupię", bo jestem tutaj za "młody"

ja mam tego dragona - c.w. realne to do 10 gram z 14 rzucalem z reka na ramieniu. Ki jsie gleboko ładuje i nie mozna nim machac po spiningowemu ( czyt. silowo ) tylko delikatnie naladowac i wyrzucic - a kij odda energie i wabik sam leci. ja uzywalem go z wobkami od 2.5 cm - 6 i z tymi wspolpracwal idealnie - obrotowki do numeru 2 algi / gnomy rekodzilea w rozmiarze 0. Jezeli ktos mowi ze kij jest za sztywny to chyba nim nie lowil - mnie na poczatku przerazala jego kluchowatosc lecz po 1 rybce przekonalem sie do niego na 100% Moze wyszla laurka ale mi ten kij bardzo pasuje i po lowieniu na niego nie szukalem czegos lepszego.

• Like 1

Moją przygodę z klenio-jaziami zacząłem w tym roku. Na początek kupiłem  TD 2,75/3-14g M/F. Znajomi namawiali mnie na kijek z pracowni, lecz kupiłem "masówkę" i jestem z niego bardzo zadowolony, szkoda tylko że nie robią go dłuższego, ideałem byłby 3,05m. Łowię nim głównie na woblery w przedziale 2-5 cm, używałem go też do paproszków. Bez problemu wyjmowałem nim ryby zapięte za skórkę. Mój kolega przyłowił takim kijem spore bolenie, trafił też tołpygę 80cm i wymiarowego sumka, moje największe ryby to dedykowane mu jazie 38, 45 i 48 cm oraz kleń 40 cm. Jeżeli chodzi o mnie, to szczerze polecam, jeśli trafisz używkę w rozsądnej cenie, bierz bez zastanowienia ;)   

Edytowane przez Norbert 78
  • Like 1

Zazwyczaj odradzaja go ludzie ktorzy maja wyspecjalizowane kije z pracowni z ktorymi team dragon badzmy szczerzy rownac sie nie moze - do polowu klenia i jazia sie nadaje na 100% i nie bedziesz zawiedzony - według mnie oczywiscie :)

Bo są (były) 2 TD do 14g. Jeden opisany jako MF drugi XF (chyba był od 2g) Dwa różne kijki. Miałem XF  i to jakieś nieporozumienie a nie wedka było (ale nie pamiętam dlaczego :) ) Tego MF ludzie chwalili.

Tomek mnie ubiegł.

Edytowane przez krzychun
  • Like 1

Chodzi o ten M/F czyli ten bardziej kluchowaty

Jeszcze w opiniach sprzed paru lat panuje pogląd, że te blanki są strasznie kruche i nie wiem czy to kwestia tego że rzeczywiście tak było a te nowe już ok czy może to ściema.

Czy praca tych mikro woblerów jest również wyczuwalna na kiju?

Myślałem o kiju z pracowni tylko że za mhx to musze z 600 zł dać, no a używany to sam się waham bo ktoś z jakiegoś powodu go sprzedaje. No i kwestia że trzeba trafić w okazję. Ja obecnie poszukuje kija do 12 września (śmieszne ale studia mam jakie mam i w ciągu tego roku ani razu nie byłem na rybach no a jeszcze egzamin został i ostatnie czego bym chciał to uczyć się całe wakacje i nie pojsc na ryby choć na parę dni)

Wydaje mi się że któraś pracownia oferowała ostatnio blanki Phenixa w mega korzystnej cenie.

Coś mi się roi że FX 801-2 widziałem wystawiony za jakieś nieco ponad 200zł.

Może mi się tylko wydawało ale poszperaj trochę - a nuż znajdziesz.

W takim wypadku za te 600 zł miałbyś doskonałą wędkę , choć w budżetowym uzbrojeniu.

Za TD zapłacisz ze 400zł i też będzie w budżetowym uzbrojeniu.

Zerknij jeszcze na Fenwicki - nie są drogie a ludzie je chwalą. Ponadto są wspomagane solidnym serwisem gwarancyjnym.

--------------------------------------------------------

Chyba się jednak przestrzeliłem z ceną za te blanki Phenixa. Przejrzałem oferty pracowni i niestety ich cena jest nie jest aż tak atrakcyjna.

Chociaż Phenix np. od Kawalca ( szybka realizacja zamówienia + legendarne wykonanie )

Za jakieś 800zł to moim zdaniem dobra opcja , nawet dla studenta.

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 1

No właśnie chodzi o tą cenę bo 600 to już dużo a ta moja jest już mocno naciągnięta.

Jaki jest koszt pełnego uzbrojenia wędki gdy już mam blank? Chodzi o jakaś średnią sumę bo nigdzie tego nie ma podanego a jestem zielony w tym?

Dalej liczę na opinie na temat TD co do pracy i wyrzutu malutkich woblerków.

O TD nie jestem w stanie nic ci powiedzieć , nigdy nie miałem tej wędki. Generalnie nikt na nie nie narzeka ale każdy po pewnym czasie zmienia na coś lepszego.

Natomiast jeśli chodzi o cenę wykonania wędki w pracowni to jej wysokość jest generalnie wypadkową ceny użytych komponentów + jakieś 200-400 zł za pracę i wiedzę rodbuildera.

Ceny komponentów są bardzo zróżnicowane .

Za komplet przelotek , w zależności od marki rodzaju i jakości można zapłacić 100 lub 600 zł.

Za blank 150 do 2000 . Do tego uchwyt kołowrotka - 70zł , rękojeść - najtańsza z pianki Eva , najdroższa z drewna stabilizowanego ( chyba ) .

Generalnie za wędkę robioną na zamówienie można zapłacić minimum 500 a maxum może z 20000 ( jak zamówisz wędkę tokinową z bajerami ). Wędki klasy UL i XUL wychodzą dość drogo bo warto je uzbroić w lekkie ( tytanowe ) mikroprzelotki a te nie należą do najtańszych ; jednak za te 800 zł mógłbyś już liczyć na sprzęt dobrej klasy i z bezterminową gwarancją.

Podobnie zresztą w wypadku wędek zbrojnych fabrycznie.

• Like 1

jak z innej beczki, jesli kolega nie smierdzi groszem to i tak nie musi pchac sie w kij za 400zl, niech kupi na sezon dwa cos tanszego i zbiera na kij  z pracowni, za roznice w kasie kupi troche przynet, badz cos innego (oczywiscie to tylko propozycja)

http://allegro.pl/cormoran-black-bull-lrc-jig-2-70m-2-15g-od-smok24-i3467962275.html

http://allegro.pl/shimano-catana-cx-spinning-2-70c-w-1-11gscatcx27ul-i3494049850.html

http://allegro.pl/daiwa-exceler-jigger-2-7m-3-18g-okuma-bcm-i3489622236.html

http://allegro.pl/konger-world-champion-iri-lucky-275-jaz-klen-i3434260784.html

• Like 1

Kilka lat temu miałem tego MF'a i byłem z niego zadowolony, choć trochę przeszkadzał ciut za długi "zadni korek". Kij ładnie pracował pod obrotówkami takimi, jak Mepps Aglia 1. Małe wobki też zgrabnie obsługiwał. Dobrze pracował pod rybą (jazie ok. 35 cm) i pozwolił wytarabanić zębaty przyłów 70+. Nic mi nie wiadomo o uzbrojeniu budżetowym: mial normalne Alconity w czarnych ramkach i uchwyt Fuji DPS. Mialem po nim Batsona IST1082F i trochę żałowałem zamiany. :wub:

• Like 1

jak z innej beczki, jesli kolega nie smierdzi groszem to i tak nie musi pchac sie w kij za 400zl, niech kupi na sezon dwa cos tanszego i zbiera na kij  z pracowni, za roznice w kasie kupi troche przynet, badz cos innego (oczywiscie to tylko propozycja)

http://allegro.pl/cormoran-black-bull-lrc-jig-2-70m-2-15g-od-smok24-i3467962275.html

http://allegro.pl/shimano-catana-cx-spinning-2-70c-w-1-11gscatcx27ul-i3494049850.html

http://allegro.pl/daiwa-exceler-jigger-2-7m-3-18g-okuma-bcm-i3489622236.html

http://allegro.pl/konger-world-champion-iri-lucky-275-jaz-klen-i3434260784.html

Myślę o tym cały czas. Tylko dużo czasu upłynie zanim odłoże kasę na kij z pracowni a jeśli już to nastąpi to chciałbym aby to był świadomy wybór a nigdy nie łowiłem wędką kluchowatą.

No a właśnie jak piszesz że jak kupię coś tańszego to resztę kasy i tak wydam :-\

Jak ten TD pracuje pod przynętami? Tzn. małe wobki delikatnie pracujące na lekkim uciągu wody, a jak przy sporym nurcie?

To nie jest klucha. On ma nieco pełniejsze ugięcie, ale kluchą absolutnie nie jest. Ja z niego byłem zadowolony i gdybym nie wpadł w czarną dziurę kijów z pracowni i wlasnoręcznie zbrojonych, to bym pewnie przy nim został i dokupił sobie jego mocniejszą (do 21g) wersję. Czy potem tego bym żałował (bo okazałoby się, że blanki kruche, albo mają jakieś inne niedoróbki) - nie wiem. Kiedy go miałem, to chwaliłem, aczkolwiek prawdą jest, że już parę lat od tego czasu upłynęło i wrażenia trochę mi się zamazały.

• Like 1

Jeszcze ostatnie pytanie do osób co widzieli tego kija i wiedzą jak powinien wyglądać kij na klenia/jazia na średniej wielkości rzekę (chodzi mi o tą słabsza wersje 3-14)

Czy to jest taki "podręcznikowy" kij na klenia/jazia? Pod względem akcji, ugięcia, ciężaru wyrzutowego?

Czy może taki "podręcznikowy" kij jest trochę inny?

Może jednak poszukaj czegoś używanego? Np. na blanku Batsona IST 1142F albo, jeśli wolisz bardzo lekko, IST 1141F. Tego drugiego mam i lubię, choć się kładzie w mocniejszym nurcie. Jak trafisz wędkę w dobrym stanie będziesz zadowolony a i cena nie powinna przekroczyć 500 zł. Ja swojego Batsona ukręciłem za bodaj 850 zł, w korku, alconitach + sic na topie, uchwyt fuji z drewnianym insertem i jakieś ozdobniki, wyplatanki - sranki itd. Więc można taniej. Ja bym o czymś takim pomyślał a nie kombinował chińskiego, masowego chrusta.

I tylko nie mówta mi tu że Batson też chiński, bo normalnie wyjdę z siebie! :)

• Like 1