Skocz do zawartości

Team Dragon 275 (3-14) M/F czy coś innego?

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak poszukaj czegoś używanego? Np. na blanku Batsona IST 1142F albo, jeśli wolisz bardzo lekko, IST 1141F. Tego drugiego mam i lubię, choć się kładzie w mocniejszym nurcie. Jak trafisz wędkę w dobrym stanie będziesz zadowolony a i cena nie powinna przekroczyć 500 zł. Ja swojego Batsona ukręciłem za bodaj 850 zł, w korku, alconitach + sic na topie, uchwyt fuji z drewnianym insertem i jakieś ozdobniki, wyplatanki - sranki itd. Więc można taniej. Ja bym o czymś takim pomyślał a nie kombinował chińskiego, masowego chrusta.

I tylko nie mówta mi tu że Batson też chiński, bo normalnie wyjdę z siebie! :)

No właśnie chodzi też o czas, bo jakby była okazja to bym myślał o niej ale jako że chciałbym w tym roku po rzucać na tą wędkę jeszcze bo czasu na ryby mam mało i nie chciałbym nic nie po łowić.

600+ na tą chwilę odpada. Miałem za dużo wydatków. Kołowrotek na sandacza i inne mniejsze, więc tak duży wydatek nawet nie wchodzi w grę.

Jeśli miałbym już składać wędkę za parę lat to chciałbym wiedzieć czego od niej oczekiwać . Jak pisałem nigdy nie miałem takiego kija i nie wiem jak wygląda kleniowo/jaziowy standard żeby się bawić tak drogo bez doświadczenia

a za kilka lat sam bedziesz wiedzial czego oczekiwac :) a tak sie sklada ze podrecznikowy kij na klenia, to zalezy od podrecznika czyli wody, na jedna wode bedzie to kij krotki a na inna dlugi , na jedna bedzie to 8lb a na inna 12lb, na wiosne i jesien inny a na lato inny itp.podrecznikow jest wiele :) cala biblioteka, bierz ten kij jak ci doradzaja uzytkownicy

• Like 1

dzięki za wszystkie odpowiedzi, powiedzcie mi tylko jeszcze czy ten kij kwalifikuje się do lekkich/średnich/ciężkich jeśli chodzi o łowienie kleni/jazi? (chodzi tylko o taką poglądową ocenę)

Aha i myślicie że warto pytać w sklepach internetowych o jakieś rabaty czy gratisy? Najtaniej jest za 434 zł :-\ a żadnej używki teraz nie wida, no a czas na zakup mam oograniczony

Uważam, że jest dość posdręcznikowy i określiłbym go, jako średni. Ciężej byłoby 12lb i do 3/4 oz. (np. ten mocniejszy TD). Moim zdaniem te dwa kije są naprawdę sympatyczne i za te + - 400 zł to dobry wybór. Ten mocniejszy wobkiem 3g rzuci, ale po co się katować?

• Like 1

To jest fast, bo już widziałem ofertę. Szkoda bo fajny kijek ale zbyt podobny do obecnego

A co z tego, że fast?

Ten fast to - zależnie od nomenklatury jak się ostatnio okazało - ma znaczenie przy rzucie... jest stabilniejszy - też wg. nowej nomenklatury. Szybciej gaśnie i nie majta się.

Ty potrzepujesz kija o głębszym ugięciu, a to niekoniecznie musi być MF. Szukaj szybkiej wędki o głębokim ugięciu, a nie M/F (chociaż większość opisanych M/F ma głębokie ugięcie).

Jak widzisz to nie takie proste :) W obecnej sytuacji to ani wizyta w pracowni, ale 10 wede do wyboru w sklepie Ci nie pomoże. Trza swoje na wysyłki wydać.

Mam tzn. nie ja ale w rodzinie tego TD 2-14 o akcji fast, no i on ma charakterystykę o której piszesz. Mogę na niego łowić, no chyba że z tą osobą pojadę na ryby to wtedy odpada.
To nie warto szukać innego kija?

Ten Dragon M/F jest na pewno bardziej giętki niż ten 2-14 fast, nie wiem jak wygląda ugięcie tego M/F, bo ten fast ma coś wchodzącego w parabolę przy większym obciążeniu.

Teraz to mi zamieszałeś, chciałem taki właśnie typowy kijek żeby od czegoś zacząć a teraz się okazuje że mam coś takiego?

Edytowane przez atomic

Tu nie chodzi o to.

Generalnie, patrząc na opisy wędkę "oficjalnie" dostejmy informacje o jej szybkości (F, XF, MF), ale mając już jakieś doświadczenia i trochę wiedzy wiemy, że blanki blanki z "niższych" grafitów, długościach - powiedzmy - 2,4m w górę i mocy z niższych zakresów w 99% przypadków nie będą miały szczytowego ugięcia a właśnie bardziej środkowe. Blanki z wyższych grafitów będą zazwyczaj szybsze z ugięciem bardziej szczytowy, ale równie dobrze mogą mieć ugięcie środkowe - ot założenie projektanta (któremu niższe grafity takich możliwości nie dają).

I teraz to, że wędka jest Fast nie znaczy, że ma ugięcie szczytowe. Dobrym przykładem są oba TD do 14g. XF jesr szybki o ugięciu środkowym, ale fatalnym, bez płynności z mocno kołkowatą szczytówką, która nijak nie ładuje od opisanych 2g. Bardzo kładzie się na niewielkich woblerach w nurcie. Miałem i jest do dupy.

Ten MF - pomimo średnio szybkiej akcji - też ma ugięcie bliżej środkowemu o sympatycznej pracy (opisy np. Fatso).

No  co z tą szybkości. Ano wędka szybciej lub wolniej wraca do położenia wyjściowego po wymachu.

Moja rada. Nie sugeruj się opisami za bardzo. Nie licz też, że teraz jak kupisz coś tańszego to później będzie Ci łatwiej sprecyzować co zamówić w pracowni. Machanie na sucho wędką czy blankiem mało daje.

Edytowane przez krzychun

Tu nie chodzi o to.

Generalnie, patrząc na opisy wędkę "oficjalnie" dostejmy informacje o jej szybkości (F, XF, MF), ale mając już jakieś doświadczenia i trochę wiedzy wiemy, że blanki blanki z "niższych" grafitów, długościach - powiedzmy - 2,4m w górę i mocy z niższych zakresów w 99% przypadków nie będą miały szczytowego ugięcia a właśnie bardziej środkowe. Blanki z wyższych grafitów będą zazwyczaj szybsze z ugięciem bardziej szczytowy, ale równie dobrze mogą mieć ugięcie środkowe - ot założenie projektanta (któremu niższe grafity takich możliwości nie dają).

I teraz to, że wędka jest Fast nie znaczy, że ma ugięcie szczytowe. Dobrym przykładem są oba TD do 14g. XF jesr szybki o ugięciu środkowym, ale fatalnym, bez płynności z mocno kołkowatą szczytówką, która nijak nie ładuje od opisanych 2g. Bardzo kładzie się na niewielkich woblerach w nurcie. Miałem i jest do dupy.

Ten MF - pomimo średnio szybkiej akcji - też ma ugięcie bliżej środkowemu o sympatycznej pracy (opisy np. Fatso).

No  co z tą szybkości. Ano wędka szybciej lub wolniej wraca do położenia wyjściowego po wymachu.

Moja rada. Nie sugeruj się opisami za bardzo. Nie licz też, że teraz jak kupisz coś tańszego to później będzie Ci łatwiej sprecyzować co zamówić w pracowni. Machanie na sucho wędką czy blankiem mało daje.

Mi chodzi o ten fast, jego znam xfast nie mam pojęcia jak działa.

Teraz pozostaje kwestia czy jest różnica pomiędzy tym M/F a fast żeby kupić tego kija. Ten fast ładnie się kładzie pod obciążeniem ale jego łładowanie wynika bardziej z rozciagliwości żyłki niż ugięcia kija

czyli z Twoich doświadczeń wynika że ten kij z kleniem zbytnio się nie zgrywa? Wiem że jest sztywny i rzut to masakra jest ale wydawało mi się że praca jest ok. Co do wykładania się w nurcie to jak łowiłem nim raz to problemu nie było na moim łowisku no ale tutaj już zależy od specyfikacji łowiska

Teraz to mam taki mętlik że masakra. Gdybym miał opcje założenia tematu na giełdzie to może ktoś miałby jeszcze jakaś inną propozycje bo dział sprzedaży przeglądam co chwile ale jak na razie nic ma tam nic dla mnie

Jestem z Krakowa

Jeszcze próbowałem pisać do moderatorów o przyznanie praw na giełdzie (jako wyjątek, bo jestem tutaj za młody stażem) no ale się nie udało.

Muszę przemyśleć, bo albo wezmę tego TD 3-14 albo się wstrzymam i będę łowić na starego kija ew. pożyczanego od ojca TD 2-14 i czekać aż cos pojawi się na forum do sprzedania

Edytowane przez atomic

Czekam na odpowiedź ale nawet nie mogę rezerwacji zrobić

Znacznie to przekracza mój budżet ale jeśli miałoby to być jakieś objawienie to bym nad tym myślał.

Czy blanki talon są godne polecenia na klenia bo każdy pisze o batsonsie najczęściej a tutaj sam blank kosztuje 510 zł w pracowni.

Czy kupno takiego kija to może być ryzyko? Np.kij był złamany? wiele osób pisało o używkach tutaj więc proszę o jakieś rady