Skocz do zawartości
  • 0

Super mocny klej do pontonu..

salmon1977

Pytanie

Witam serdecznie.

Jaki klej byście polecili do łaczenia:pawęż -guma.Musi to być solidny glut.

Poxipol nie trzyma.. ;)

Z góry dziekuje.

Grzehu

p.s.gdyby ktoś miał za wiele ,się dogadamy :)

Edytowane przez salmon1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, mam pytanie, tematyka chyba podobna, kolega jakimś cudem przedziurawił belly tzn sama powłokę materiałową nie balon ktoś coś poleci? dziura jest niewielka ledwo paluch można włożyć ;-) czym to połatać? najlepiej jakiś elastyczny klej i łatki z 2ch stron dać ale jakie?

• 0

Witajcie,

Panowie mam mały problem. Mam łódke z lakinatu. Kupiłem od jednego gościa gumę zabezpieczająca kil. Powiedział ze mam przykleić ja na klej do szyb samochodowych . Pooglądałem trochę w necie. Kupiłem klej do szyb samochodowych czarny Sikaflex, zmatowiłem miejsce klejenia na Łodzi, wyczyściłem, odtłuciłem, gumę tez odlucilem. Na Łodzi zmatowiłem i odtłuciłem szerszy o 2 cm pas nic ma guma, zeby klej jeszcze zachodzodzil za gumę, zeby lepiej trzymało. Co sie okazało, do laminutu klej trzychma jak cholera, ale to gumy wogole. Gumę trzyma tylko ten klej co zachodzi dzięki zabiegowi o którym pisałem ze zrobiłem szersza powierzchnie klejenia niż szerokość pasa, ale to nie wystarczy. Musi trzymać tez od spodu.

Sprzedający gwarantował ze bedzie wszystko mega zajebiscie. Teraz zrywać ten klej to bedzie masakra, ale cóż.

Podpowiedzcie prosze jaki użyć klej zeby ten pas sie trzymał. Zeby tezymal sie i gumy i laminatu????

Dzięki za pomoc.

• 0

@Hermano - albo kupiłeś Sikaflex nie ten co trzeba ( jest kilka rodzai ) mają różne symbole trzy cyfrowe zaczynające się na 2, albo przeterminowany. Ja do laminatu i gumy używałem 292 ,używałem też tego.

http://allegro.pl/boll-klej-do-szyb-samochodowych-komplet-i6529956603.html

I dobra rada zanim przykleisz duży kawałek zrób próbę. :)

• Like 1

• 0

Nooo :-) Polak mądry po szkodzie.

Wiesz gdyby mi ten gość nie mówił to pewnie bym szperał i pytał. Użyłem kleju do wklejania szyb samochodowych SikaTack Go4It.

Mam kawałek wyciętego laminatu z przeróbek łodki. Mam Sikaflex 221 i 292i i zaraz robie próby. Zobaczymy.

• 0

Napisze w skrócie małe podsumowanie.

Generalnie klej do szyb samochodowych sie sprawdził, ale...

Zatrzymałem sie przy kleju tak jak kolega wyżej pisał firmy Boll, ale inne tez sie sprawdzą. Ważne jest aby gumę od strony klejenia zmatowić papierem ściernym - jak najgrubszym. Ja użyłem 40-tki. Do tego należy zastosować aktywator. Bez aktywatora niestety łączenie puszczało.

Testowałem dwa rodzaje papieru ściernego, 400 i 40 i bez matowienia. Z aktywatorem i bez. Przy 40 plus aktywator - musiałem użyć dużej siły i kombinerki aby oderwać testowany kawałek gumy i o dziwo odeszło od laminatu a klej gumy trzymał sie nadal. Laminatu nie smarowałam aktywatorem, tylko go zmatowiłem i odluscilem spirytusem.

Jak cos to piszcie.

• 0

jestem po pierwszym klejeniu ... nanioslem klej na uchwyt i ponton ... i czekalem ... mialo byc 20 min a juz po 3 minutach byly obie powierzchnie "suche" ...w panice zaczelem grzac szuszarka na maxa .... ciagle bylo suche( nic nie robilo sie biale...zdolowany ze upierdzielilem ponton niepotrzebnie od niechcenia przylozylem uchyt do pontonu (nasmarowanymi powierzchniami do siebie ) i  wtedy bylo WOWW ...  zadzialalo :) 

po 5 minutach delikatnie podszrpywalem i mam wrazenie ze wszystko sie trzyma lux ... odczekam 24 godziny i jutro beda testy na powaznie :) 

dziekuje wszystkim za pomoc