krzychun Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Ja wiem, każdy Polak chciałby mieć ciastko i zjeść ciastko A co powiesz na stawki techników dentystycznych? A może protezy oczu? Znany protetyk był kiedyś moim klientem. Ciekawa praca.Albo godzina pracy mechanika samochodowego, wyceniona przez serwis nieautoryzowany, o autoryzowanym nie wspomnę...Krzysiek, stawki takie jaka podaż usług i popyt na nie. Gdyby było 10x więcej fachowców od płytek, to cena była inna. A zatem może pracowni wędkarski jest za dużo? Może przy "normalnych" stawkach wędki byłby za drogie i rynek by padł?Bez sensu jest odnoszenie jednych stawek do innych bez uwzględniania otoczki. Inaczej się płaci za rozrywkę (wędki), inaczej za drowie i możliwość możliwe normalnego egzystowania (protezy).Jeszcze jedna sprawa. Jak myślisz, dlaczego wartość roboczogodziny w pracowni jest tak a nie inna? Edytowane 2 Września 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Długe opisowo marzenie Krzyska przeniosło mnie do połowy lat 90-tych do salonu-pracowni Aquariusa przy ul Ostrobramskiej, piekna lokalizacja, ogromne jasne okna. przestrzeń, blanki Talona utawione na stojakach, dostępne dla gości, klientów, zapaleńców, kolegów, braci, przyjaciół... kawa serwowana ze smietanką, fotele, dyskusje, opowieści, palenie papierosów i widoczne na kręciołkach wedki.... Leon.S uwijajacy sie i opowiadajacy, odpowiadajacy, usłuzny, przyjazny, do kazdego z uwaga.... za kotarką Tomek (o ile pamietam imie) ciagle odrywany od pracy, ciagle nadzorowany przez ciekawskie oczy, zgadywany, podpytywany... ladował przy kawie i tonął w dyskusjach... Przyznam ze i ja niemal zrobiłem tam sobie dom, po kazdym wypadzie na Zalew lub Wisłe wizyta, gadanie, machanie, w kazdej innej wolnej chwili wizyta, kawa, rozmowy, spotkania.... Nie marze, wspominam jak było... Obrazek jak przerysowany ale prawdziwy. Badzo trudno utrzymac granice.... równowage po obu stronach lady. Kilienci, ale i koledzy, zanajomi z jednej strony a z drugiej rzetelna i wymagana artystyczna praca. Może wtedy był wiekszy głod blanków, wieksza ciekawosc, wieksze tłumy niż teraz... i jak tu kolegom, kumplom, znajomym pokazac własciwe miejsce bez urazy? A może teraz jest jeszcze trudniej, bo wszyscy już się znaja na budowaniu wedek... ? Edytowane 2 Września 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A jak te wynurzenia o roboczogodzinach się mają do tematu "Pracownia Fishing Center - opinie"?Ponieważ w FC nie zaproponowali 1000 zł za wykonanie wędziska, to klient ma się zadowolić namiastką kija custom?To niech przynajmniej ma świadomość, że przyszedł tu, bo nie stać go na RB pełną gębą...5 stron młócenia, a jakby obok tematu cały czas... Fishing Center to bardzo ograniczona oferta blanków (jak mogą proponować optymalne, topowe rozwiązania dysponując tylko Batsonem i MHX?), komponenty słabej jakości ("standardowy" korek przedstawia niższy standard niż... gdzie indziej), zachowawcze, ciężkie zbrojenie (jeżeli chodzi o niuanse typu waga i rozmieszczenie przelotek i ich wpływ na zachowanie gotowej wędki - klient nie ma obowiązku być ekspertem, by oczekiwał najwyższej możliwej do uzyskania jakości).Fishing Center to także solidne, schludne wykonanie, przestrzeganie terminów, wzorowa - o czym niejednokrotnie tu było - obsługa gwarancyjna.Jakkkolwiek stawiam wędziska z FC wyżej niż jakiekolwiek znane mi produkty fabryczne, to jednak w poszukiwaniu idealnych narzędzi do mojego łowienia zwracam się do innych rodbuilderów. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Krzychun, ja doskonale wiem, dlaczego. Gdyby rynek komponentów był jeszcze bardziej zamknięty, to stawki za wykonanie wędziska wynosiłyby 1PLN. Jeżeli uwzględnimy fakt, że większość pracowni nie zbroi na komponentach powierzonych, albo ma na taką usługę zupełnie inne cenniki to de facto okaże się, że stawka za roboczogodzinę kosztuje mniej więcej tyle, ile napisałem. Może nawet więcej. Powyższe absolutnie nie kłóci się z faktem, że ktoś może mieć problemy z zaakceptowaniem produkcji od szablonu. Niestety tak to jest, że jak w wędzisku są tanie komponenty, to podejrzewam, że pracownia nie używa do jego złożenia fizyki jądrowej i kosmicznych technologii. W przypadku kija za 2, czy 3k PLN, to już trochę inna bajka. Indywidualne podejście musi kosztować, a przy dorgim kiju jest "kupa miejsca" żeby to indywidualne podejście wliczyć w cenę. Aktualnie rynek na drogie wędki jest raczej niszowy, istnieje równolegle do rynku na wędki tanie. Pracownie zamykają się i otwierają, wielu rodbuilderów traktuje to zajęcie jak drugi zawód, mają niski przerób, nie inwestują w ekspozycję, nie inwestują w magazyn, mają opory przed przyjęciem odpowiedzialności za sprzedany wyrób, podpierają się gwarancją producenta blanku. Rewolucji raczej nic nie zapowiada. Co do porównań – można mnożyć przykłady, gdzie godzina pracy rzemieślnika kosztuje w granicach 50-100PLN lub więcej. Ale chyba nie o to chodzi, prawda? Ona po prostu tyle kosztuje Pieniądze, pieniądze, pieniądze, czy się komuś to podoba, czy nie. Edytowane 2 Września 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ładne marzenie Krzyśku. Tylko to cud nastąpi nie kiedy "wędkarze zaczną płacić za jakość", a kiedy rodbuilderzy zaczną za tę jakość "kasować". Czy to możliwe? Tak, kiedy to co dziś jest luksusem, stanie się czymś normalnym, czyli powiedzmy oględnie kiedy nastąpią u nas zmiany głębsze, niż możliwe w najbliższym czasie.Rynek bywa okrutny i to smutne, jak w niektórych branżach usługi są w nieuzasadniony kompetencjami sposób przedrożone, a w innych drapieżna konkurencja wymaga zaniżania należnych sobie zarobków, wynikających z unikalnych zdolności, z wykształcenia, czy doświadczenia. Sam mam styk z branżą specjalistycznych usług, wiedzą inżynierską i dużą odpowiedzialnością, a tzw. "biznes po polsku" pozwala "liderom" osadzonym na rynku od... lat, zaniżać ceny do absurdalnego czasem poziomu. Kosztem swoich pracowników oczywiście - oferując niegodziwe warunki pracy ("takich jak Ty to czekają tuziny za drzwiami..."), kosztem jakości usług, kosztem rynku, ostatecznie kosztem Klientów, zadowolonych że zapłacili tak mało...PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Artystyczne wedki robila firma Anos. Kosztowaly kilkanascie lat temu 2-3 tysie. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Chub, w zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Roboczogodzina po prostu tyle kosztuje ile kosztuje. Gdyby było inaczej, to trzeba by było zamknąć interes i pojechać na dożywotnie ryby (widać takich nad warszawskimi sadzawkami). Wykonanie wędziska "odszablonowego" to Y roboczogodzin, wykonanie całkowicie indywidualnego projektu to 2 x Y roboczogodzin. I wiele pracowni ma takie usługi i stawki na nie. Jeżeli wędzisko na popularnych komponentach kosztuje 800-900PLN to zleceniodawca może liczyć co najwyżej na poprawne wykonanie i solidne rzemiosło. Jak przy okazji dostaje możliwość wyboru z szerokiej ekspozycji i odpowiedzialność sprzedawcy za nabyty przedmiot to już jest powyżej średniej rynkowej. A "dusza" kosztuje ekstra Yglo, ja nie miałem przyjemności, a szkoda... Bujo - jak widać prawie trafiłem z ceną Edytowane 2 Września 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Myślę że ten wątek nie jest biciem piany, obsmarowaniem pracowni itp.Może ton niektórych wypowiedzi jest zbyt mocno skierowany w lewo lub prawoale wątek ciekawy z mojego punktu "siedzenia"Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi nasunęło mi się stwierdzenie żeracja o której tak dużo się tu pisze jest nadal, niezmieniona od setek lat jak dooopa- każdy ma swoją. A w sprawie pracowni, następni klienci lubiący castommy po prostu będą wymagać więcej od Pana Ireneuszaa czy to kogoś bolly czy nie, czy ktoś będzie miał więcej-mniej pracy to inna para majtków.ZH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Artystyczne wedki robila firma Anos. Kosztowaly kilkanascie lat temu 2-3 tysie. BujoJakoś z czymś inny mi się Anos kojarzy, po tym jak posiadłem ich wędkę nr 4 i 5 i był niby inne a takie same. A nawet na tych z tamtego kresu nie widzę czegoś nadzwyczajnego. Krzysiek, Anosy były drogie bo były tylko one, o czym to @MieczysławS kiedyś pisał przy okazji "złotych" przelotek w Anosach. Nie było wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Bunt polega na tym ze w Polsce jest bieda i tyle.Gdyby kij z pracowni kosztowal przy obecnych zarobkach od 200-600 zl nikt by nie marudzil.Taki wlasnie jest przelicznik w zachodnije Europie.Srednia jest 1500 (nie wazne czego) stella kosztuje 600 (nie wazne czego).To ze ktos chce zarobic i chce za to wziasc godziwe pieniadze nikogo nie dziwi.Tu sie chyba rozchodzilo o indywidualne projekty, a FC byla zarzucona "seryjna produkcja".Fc ma maly wybor blankow, a np w art-rodzie mozna sobie poszalec.A tam gdzie wiekszy wybor tam wieksze doswiadczenie.Jak ktos ma maly wybor ,robi zawsze to samo to nie wie czy blank innego producenta nie spelnialby bardziej wymagan klienta.Nie wiem jaka cena za usluge zyczy sobie FC wzgledem innych pracowni, jesli tyle samo badz wiecej to wybor jest prosty, inna pracownia.Przychodzac do FC chcemy kij do pewnych zastosowan, pan Matuszewski zbuduje, bardzo schludnie z super komponentami i wyplatanka, skasuje za to tyle ile powinien (nie wazne ile) idziemy z kijem nad wode a obok kolega lowi kijem np cd, badz phenix i okazuje sie ze ten drugi jest o niebo lepszy i drugie tyle tanszy co z FC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 FC ma malo blankow? Ja pierdziu, musze pojezdzic po kraju to zobacze wiecej. Tak gwoli scislosci, jest jeszcze Talon i przyszlosciowo CD bo zmienili fabryke i na razie nie sa dostepne. Ciekawe jakie jeszcze argumenty sie pojawia tutaj Bujo P.S. Wedlug mnie najladniejszym customem jaki sie pojawil na jerkbaicie jest ten: http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/czy-mozna-wykuc-miecz-samurajski-nad-wisla-r115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Przychodzac do FC chcemy kij do pewnych zastosowan, pan Matuszewski zbuduje, bardzo schludnie z super komponentami i wyplatanka, skasuje za to tyle ile powinien (nie wazne ile) idziemy z kijem nad wode a obok kolega lowi kijem np cd, badz phenix i okazuje sie ze ten drugi jest o niebo lepszy i drugie tyle tanszy co z FC. Nie twórzmy fikcji. Chyba że gdybasz, to napisz w trybie przypuszczającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jakoś z czymś inny mi się Anos kojarzy, po tym jak posiadłem ich wędkę nr 4 i 5 i był niby inne a takie same. A nawet na tych z tamtego kresu nie widzę czegoś nadzwyczajnego. Krzysiek, Anosy były drogie bo były tylko one, o czym to @MieczysławS kiedyś pisał przy okazji "złotych" przelotek w Anosach. Nie było wyjścia. Tak gwoli ciekawosci- gdzie zbroisz wedki skoro nawet Anos byl do d..y ( moj wlasny przypis, bez obrazy pliz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Nie twórzmy fikcji. Chyba że gdybasz, to napisz w trybie przypuszczającym.Krzysiek oczywiscie tylko przypuszczam, wyciagam wnisoki z watku.Jak pisalem nie korzystalem z uslug FC.To moje zdanie zbudowane na czystej teorii pzdr Edytowane 2 Września 2013 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Proszę nie plątać w to protetyków i absolutnie nie pchać w tym kierunku swoich dzieci. To kamieniołom nie praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Mam kolegę i siostrę brata ciotecznego żony w branży, i swego czasu sąsiadkę miałem (na starym mieszkaniu, miała pracownię drzwi w drzwi). Łukasz potrafi pracować w takich ciągach i w takich godzinach pracy, że stawia mi to włosy na głowie Ale jakie dzięki temu mam śliczne zęby, w zamian za te które miały bliskie spotkanie z krążkiem Sorry za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) CD bo zmienili fabryke i na razie nie sa dostepne Wiem, że nie na temat, ale wiadomo coś kiedy mają wznowić produkcję ? Edytowane 2 Września 2013 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Więśc gminna niesie, że będą w najbliższym czasie. Pamiętam, jak Irek mówił o wrześniu, ale nie wiem, czy to aktualne. Z nowego wypustu użytkuję dwa prototypy XLS Concept i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Krzysiu odbiegając od głownego nurtu jakie te XLS użytkujesz i może coś więcej i bliżej byś skrobnął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 XLS Concept 2,6 do 21gXLS Concept 2,75 do 26g. Jak dla mnie to odpowiednio do 12 i 15lb tak pi razy oko. Wykończenie I-sza liga. Bardzo smukłe, mało zbieżne, nie bardzo cienkie szczytówki. Delikatnie przesztywnione za złączem, choć bez przesady. Ta lżejsza prawie wcale. Zostały zwolnione (moduł), gną się głęboko. Dość chyba gruby werniks i raczej niezbyt trwały. Choć fakt, że strasznie je katowałem. Lżejsza wyciągnęła kilkadziesiąt ryb, w tym szczupaka 93, cięższa kilkukrotnie więcej, kilkadziesiąt ryb 80-90+ i kilka 100+, kilka-kilkanaście pstragów. W zestawieniu plecionką 20lb hol takich ryb trwał 1-2 minuty maks, a były nalenione, grube i silne. Obie mają mocne dolniki, powiedziałbym że zaskakująco, jak na taka małą zbieżność. 12lb relatywnie mocniejszy chyba (z naciskiem na relatywnie). Trochę niedoszacowane, ale bez przesady. "Dwunastką" rzucałem z Morruma np. obrotówką jedynką, 7cm wobkiem, a 15 rzucała np. 15cm blachą 35g czy Sliderem 10F i to raczej był kres jej możliwości (przy pełnej dynamice). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dziękuje pięknie za rzeczowe info Pozostaje tylko czekać na pełną oferte oby niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dziękuje pięknie za rzeczowe info Pozostaje tylko czekać na pełną oferte oby niebawem Już Cię kręci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Już Cię kręci .Nie mnie tylko młodego Ma XLS 3,05m 6-25gr i bardzo mu leży i bedzie się rozglądał za delikatnie czymś o oczko mocniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Mam też (ale do uzbrojenia) CD Nano Concept 2,7 do 60 czy 80g (ten raczej przeszacowany). Bardzo ciekawy S&S. Ze 20lb jak nic. Troszkę większa zbieżność, szczytowy, ale ładnie progresywny. Ugięcie fajnie postępuję, bardzo płynnie, prawie nie przesztywniony za złączem. Mocny dolnik, nie poddaje się, nim cała szczytówką nie odda tego, co ma w zapasie. Waży ok. 100g (98, czy 99g). Można z tego zrobić naprawdę mocny i długi kij, który będzie ważył w granicach 165 - 180g. EDYTA: Jeżeli będzie kosztował tyle, co ma kosztować, to nieźle namiesza na rynku. Edytowane 2 Września 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Tak gwoli ciekawosci- gdzie zbroisz wedki skoro nawet Anos byl do d..y ( moj wlasny przypis, bez obrazy pliz )Od dłuższego czasu kupuje używane, bo nie warto nowych. A gdy zdarza mi się zamówić nowa to w Pstrągman.Jeżeli kupujesz wędkę z CW do 17g i jesteś z niej zadowolony na tyle, że postanawiasz kupić (wg opisu) podobną, ale do 21g, która w rzeczywistości okazuje się taka sama jak do 17 (identyczny blank) to co mam myśleć?O przelotkach w niektórych Anosach sam pisałeś, prawda? Inni na j.pl też coś na ten temat wspominali. Edytowane 2 Września 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi