Skocz do zawartości

Pstrągi na koguta - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Łukasz! Tekst wielce isnpirujący i jak napisali przedmówcy robiący smaka. Moję doświadczenia z kogutami nie przyniosły mi oszałamiających rezultatów. Ale Twoj artykuł zmusza mnie do ponownego przyjrzenia sie kogutom i wszystkim aspektom zwiazanym z połowami przy użyciu tejże sympatycznej przynęty. Pozdr

Bardzo fajny artykuł. Słusznie podjęty w nim temat długości wędki. Kiedy kilka lat temu kiedy brałem się za pstrągi, zacząłem od kija 2,70. Obecnie 2,40, ale chyba jeszcze skrócę :D Raz wybrałem się z 3m UL i kilkoma dziwnymi przynętami z sierści i piór :lol: oraz kilkoma cięższymi muchami. Ten wypad był bardzo nie udany, powodem był ten długi kij. Rzeczywiście, krótszymi kijami znacznie precyzyjniej prowadzi się tego typu przynęty, przynajmniej w krętych rzekach pełnych zwałek i podmytych burt.

@Sandacz,

dzięki za fajny artykuł. Super fotki i co najważniejsze - piękne kropki!

Fotki podobają mi się tym bardziej, bo poznaję niektóre miejscówki. :D

Osobiście nie potrafię przekonać się do łowienia pstrągów na koguty. Pstrągowych gum też nie lubię. :lol:

Ale cieszę się, że tak łowisz. Szczególnie, że masz dobre efekty.

Tak trzymać :D

sandaczmam pytanie o te jaskrawe kolory. O ile na takie wściekle pomalowane woblerly czasem łowię pstrągi, o tyle na takie streamery, czy koguty nic nie złowiłem, tz.żadnego potoka. Kiedy je stosujesz, w jakich okolicznościach?

@dulgimic. Z tym urywaniem przynęt to jest różnie. Jeśli łowie w rzece często i dobrze znam miejscówki to urywam ich zdecydowanie mniej niz w łowisku w którym łowie sporadycznie lub pierwszy raz. Przy łowieniu na koguty musimy łowić w polaroidach to pomoże uratować nam troche przynęt.

Myślę, że średnio urywam koło 6 przynęt na jedna wyprawę. Są oczywiście wyjścia, że nie urywam praktycznie nic może 1-2 koguty ale są również wyjścia kiedy tracę 20 przynęt (dzieje się tak głównie wtedy, kiedy wyłuskuje pstragi ze zwałek, bo to mocno zaczepowe miejsca). Co do moich sposobów na ograniczenie liczby urwanych przynęt to:

- używam grubej żyłki 0,22-0,25 to pomaga w uwalnianiu przynęt jak i zapanowaniu nad duzym pstrągiem na krótkim odcinku linki

- do uwalniania przynęt używam wyczepiacza zrobionego ze starego teleskopu. dzięki temu ustrojstwu uwalniam przynętę z ponad połowy zaczepów.

Pozdrawiam