Skocz do zawartości

Pstrągi na koguta - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

@dulgimic. ...

Myślę, że średnio urywam koło 6 przynęt na jedna wyprawę. Są oczywiście wyjścia, że nie urywam praktycznie nic może 1-2 koguty ale są również wyjścia kiedy tracę 20 przynęt (dzieje się tak głównie wtedy, kiedy wyłuskuje pstragi ze zwałek, bo to mocno zaczepowe miejsca)...

Prawdopodobnie właśnie dlatego kogutki są skuteczneczne.

Jeśli tylko przekonamy się sami - uwierzymy -, że na ten pęczek piór i włosia faktycznie można coś złowić, to potem jest już z górki. Jeśli sami odlewamy główki (a takie są najlepsze) to ile warta może być gotowa przynęta. To ułamek wartości kupnego woblera (te domowej roboty też kosztują nas dużo - zwłaszcza włożona w to praca. Można więc bez obaw o swoją kieszeń i psychikę urwać w czasie jednego wypadu kilka kilkanaście czy więcej pierzastych dżigów.

A jaka frajda złowić coś na własnoręcznie ukręconą przynętę...

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 11 miesięcy temu...

@SaNdAcZ ><\\\\*>

- jedno pytanie w sprawie samych główek. Czy robiłeś próby główkami, w których oczko przesunięte jest do tyłu główki pod kątem 45 stopni - na wzór rasowych sandaczowych kogutów?

Czy w przypadku pstrągowych łowisk może to mieć jakieś istotne znaczenie dla prowadzenia przynęty?

@adiz1 Witam. Robiłem i na główkach z oczkiem pod katem 90 stopni jak i na tych z przesuniętym oczkiem do 45 stopni. Różnicy w ilości brań nie zaobserwowałem. Teraz pstragowe jigi robie tylko na gówkach z oczkiem pod kątem 90 stopni, a na tych z 45 stopniowym kątem robie tylko koguty sandaczowe. W tym roku pracuje nad nowym patentem, a mianowicie nad glówką na zawiasie. Przynęta bedzie zbudowana na stelażu połączonym z kotwicą a główka bedzie ruchoma. Wyglądać to bedzie mniej wiecej jak zestaw do metody drachkowicza (nie wiem czy dobrze to napisałem :unsure:). Kogucik bedzie wtedy równiez pracował postawiony w miejscu. Pierwsze testy juz robiłem i prace to ustrojstwo ma świetną teraz powoli projektuje forme. Myśle, że w okolicach kwietnia będe robił pierwsze seryjne odlewy :D Pozdrawiam

@Sandacz

Twoje kogutki są pierwsza klasa. Kombinuj chłopie, bo dobrze Ci to idzie. Pstrągowe pracują rewelacyjnie, wyżebrałem od Remka 2 sztuki i teraz boję się na nie łowić żeby nie urwać :lol: chyba zostawię sobie na wiosnę na okonia :unsure: będą robiły za raczki

Na rynku jest masa kogutów. Duża ilość z nich jest zrobiona po prostu tak żeby dobrze wyglądały i ludzie się na to nabierają w nielicznych tak jak w Twoich jest to coś płynące z myślenia i praktyki nad wodą. Jeśli przyjmujesz zapisy na koguty sandaczowe to uwzględnij mnie proszę - szczegóły na priv

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...