Skocz do zawartości

Spinning i pstrągi. San poniżej OS.

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 199
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

dziwnie to zostało ujęte cyt. "...wprowadza się obowiązek stosowania haczyków bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów". Czy kotwiczka to nie haczyk tyle, że trójramienny? Nie żebym się czepiał albo był przeciwny po prostu chciałbym wiedzieć gdyż zdarza mi się tam wędkować.

Obowiązują pojedyncze haki bezzadziorowe lub pozbawione zadzioru. Niestety nie zostało to sprecyzowane w zapisie, co na pewno spowoduje wiele problemów podczas kontroli...

Tomek, od kilku dni kombinuję jak uzbroić jerki i przynęty na głowacice w pojedyncze haki...

Obowiązują pojedyncze haki bezzadziorowe lub pozbawione zadzioru. Niestety nie zostało to sprecyzowane w zapisie, co na pewno spowoduje wiele problemów podczas kontroli...

Tomek, od kilku dni kombinuję jak uzbroić jerki i przynęty na głowacice w pojedyncze haki...

jak to będzie tak wyglądało tez będę miał trudny orzech do zgryzienia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To tak z prawnego punktu widzenia:

I.

Zasady wędkowania Krosno ze strony: https://www.pzw.org.pl/pzwkrosno/wiadomosci/229296/63/uchwala_skladki_i_zasady_wedkowania_na_2022_rok

"4. Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów."

Uchwała kończy się stwierdzeniem: 

Pozostałe uregulowania zasad połowu ryb zawarte są w:
1. ...
2. ...
3. Rozporządzeniach Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

II.
Natomiast zgodnie z § 2 ust. 2 pkt 2 lit. c Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie
"Amatorski połów ryb wędką uprawia się sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm."

Więc skoro nie ma definicji haczyka w RAPR Krosno, to zgodnie z uchwałą wypadało by stosować powyższe rozporządzenie, gdzie definicja już się znalazła.

Dla przykładu Nowy Sącz:

Połów metodą spinningową na Sektorze dolnym odbywa się na jedną wędkę, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w jeden bezzadziorowy (lub pozbawiony zadziorów poprzez usunięcie lub przygięcie do grotu haka) haczyk o jednym ostrzu (bezwzględny zakaz stosowania kotwiczek).

Więc jeżeli zamysł twórców uchwały był taki, żeby wyeliminować kotwiczki, to miałbym wątpliwości, że taki zakaz został wprowadzony...

• Like 6

Dla mnie te przepisy okręgu Krosno są trochę dziwne, zakaz zabierania pstrąga potokowego na ww odcinku z jednoczesnym przyzwoleniem spinningowa nia małymi przynętami w okresie ochronnym pstrąga! Według mnie bubel prawny. Logiczne byłoby przyzwolenie do spiningu/muchy z minimalną długością przynęty powiedzmy 12cm. Jeśli chodzi o głowacice, to według mnie całkowity zakaz zabierania. pzdrw

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Zapisy zasad wędkowania odpowiednio dla 2021 i 2022.

Rok 2021 pkt. 4. Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków i kotwic bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów. Ten obowiązek nie dotyczy połowu na inne metody i przynęty niż sztuczna przynęta i sztuczna mucha w wodach górskich gdzie te metody i przynęty są dopuszczone. Używanie do połowu przynęt sztucznych i sztucznych much innych niż wymienione wyżej spowoduje konsekwencje regulaminowe.

Rok 2022 pkt. 4. Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów. Ten obowiązek nie dotyczy połowu na inne metody i przynęty niż sztuczna przynęta i sztuczna mucha w wodach górskich gdzie te metody i przynęty są dopuszczone. Używanie do połowu przynęt sztucznych i sztucznych much innych niż wymienione wyżej spowoduje konsekwencje regulaminowe.

To tak z prawnego punktu widzenia:

I.

Zasady wędkowania Krosno ze strony: https://www.pzw.org.pl/pzwkrosno/wiadomosci/229296/63/uchwala_skladki_i_zasady_wedkowania_na_2022_rok

"4. Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów."

Uchwała kończy się stwierdzeniem: 

Pozostałe uregulowania zasad połowu ryb zawarte są w:
1. ...
2. ...
3. Rozporządzeniach Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

II.
Natomiast zgodnie z § 2 ust. 2 pkt 2 lit. c Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie
"Amatorski połów ryb wędką uprawia się sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm."

Więc skoro nie ma definicji haczyka w RAPR Krosno, to zgodnie z uchwałą wypadało by stosować powyższe rozporządzenie, gdzie definicja już się znalazła.

Dla przykładu Nowy Sącz:

Połów metodą spinningową na Sektorze dolnym odbywa się na jedną wędkę, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w jeden bezzadziorowy (lub pozbawiony zadziorów poprzez usunięcie lub przygięcie do grotu haka) haczyk o jednym ostrzu (bezwzględny zakaz stosowania kotwiczek).

Więc jeżeli zamysł twórców uchwały był taki, żeby wyeliminować kotwiczki, to miałbym wątpliwości, że taki zakaz został wprowadzony...

Chcieli wyeliminować...Ale wyszło jak wyszło...

W sumie strażnika PSR nie powinno to za bardzo obchodzić, ale z drugiej strony gonią tu ciągle za dropshota i boczny trok....

Edytowane przez tpe
  • Like 1

Zapisy zasad wędkowania odpowiednio dla 2021 i 2022.

Rok 2021 pkt. 4. Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków i kotwic bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów. Ten obowiązek nie dotyczy połowu na inne metody i przynęty niż sztuczna przynęta i sztuczna mucha w wodach górskich gdzie te metody i przynęty są dopuszczone. Używanie do połowu przynęt sztucznych i sztucznych much innych niż wymienione wyżej spowoduje konsekwencje regulaminowe.

Rok 2022 pkt. 4. Podczas wędkowania w wodach „górskich" okręgu wprowadza się obowiązek stosowania haczyków bezzadziorowych lub pozbawionych zadziorów. Ten obowiązek nie dotyczy połowu na inne metody i przynęty niż sztuczna przynęta i sztuczna mucha w wodach górskich gdzie te metody i przynęty są dopuszczone. Używanie do połowu przynęt sztucznych i sztucznych much innych niż wymienione wyżej spowoduje konsekwencje regulaminowe.

I pytanie dlaczego zmienili przepis, z prawnego punktu widzenia jest to eliminacja powtórzenia (uwzględniając to, że mamy racjonalnego prawodawcę), bo w legalnej i obowiązującej definicji haczyka z rozporządzenia (aktu de facto wyższego rzędu) jest też haczyk z wieloma ostrzami, czyli potocznie kotwiczka czy też kotwica.

Ale tak jak wspominałeś u nas na Podkarpaciu jakieś inne to prawo jest ;)

Edytowane przez bartolomeo
  • Like 1

Dla mnie te przepisy okręgu Krosno są trochę dziwne, zakaz zabierania pstrąga potokowego na ww odcinku z jednoczesnym przyzwoleniem spinningowa nia małymi przynętami w okresie ochronnym pstrąga! Według mnie bubel prawny. Logiczne byłoby przyzwolenie do spiningu/muchy z minimalną długością przynęty powiedzmy 12cm. Jeśli chodzi o głowacice, to według mnie całkowity zakaz zabierania. pzdrw

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie do końca. Być może przepisy okręgu Krosno ''przewidziały'',że na w/w odcinku mogą okresowo ''pojawiać'' się np. tęczaki czy źródlaki lub inne klenie... ;) Po za tym na bani pod Sobieniem jest/było jedno z najlepszych miejsc głowacicowych...

Odnoszę wrażenie,że przepis o stosowaniu haczyków zamiast kotwiczek został wprowadzony rzutem na taśmę tak aby był ale aby nie kłuł w oczy co niektórych ;) ,jednak jak pisał Bartolomeo pierwszeństwo ma definicja haczyka w akcie wyższej rangi czyli  Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001 r. i tu już ew. sprawa w sądzie,z dużym prawdopodobieństwem, zakończyła by się jej umorzeniem.

W mojej ocenie w/w przepisy mają na celu ograniczenie presji spinningu - wiadomo,kotwice,nawet bezzadziorowe robią większe spustoszenie na zdrowiu i kondycji ryb. Dla większości spiningistów oznacza to małe rewolucje w pudełkach,szczególnie tych z woblerkami...

Niestety ale nasze hobby-wędkarstwo w mniejszym lub większym stopniu jest i będzie zawsze szkodliwe dla ryb czy tego chcemy czy nie,czy będzie to wędkarz łowiący jedną suchą muchą czy woblerkiem z dwoma haczykami.

Malkontenci,a takich zapewne nie brakuje,mogą łowić w necie lub nie łowić wcale albo zapisać się do partii Zielonych i popierać idee Pani Sylwii ;)

Edytowane przez fox mulder

Na forum FF rozgorzała dyskusja na temat ustanowienia na Sanie do Leska, a nawet do ujścia Osławy odcinka no kill dla wszystkich ryb łososiowatych i lipeni. Oczywiście wszyscy dyskutanci popierają taki pomysł.

Piotr Konieczny, znakomity muszkarz a zarazem dyrektor biura ZO Krosno, uważa, że po kilku latach ciągłych nieszczęść (nagłe wezbrania skutecznie niszczące narybek pochodzący z zarybień i naturalnego tarła, kormorany) populacja lipieni w znacznym stopniu odbudowała się (w tym roku obowiązuje zakaz zabierania lipieni do ujścia Osławy). Pstrągów dawno w Sanie nie było tak dużo. Dlatego Piotr Konieczny jest przeciwko wprowadzeniu całkowitego no kill - okręg musi zarybiać San wg. kooperatu, więc część ryb musi opuścić swoje naturalne środowisko przy pomocy wędkarzy.

Przy okazji muszkarze przypomnieli sobie o sprawcach wszelkich nieszczęść, czyli spinningistach...I od razy padły głosy, żeby zakazać spinningistom kaleczenia pstrągów na Sanie co najmniej do ujścia Osławy, a najlepiej do Sanoka ;-)

Przypomnę tylko, że na górskim Sanie wszystkie przynęty sztuczne (spinningowe i muchowe) muszą być uzbrojone w haki i kotwiczki bezzadziorowe lub pozbawione zadzioru).

http://www.pzwkrosno.pzw.org.pl/wiadomosci/68825/67/uchwala_nr_21012_zarzadu_okregu_pzw_w_krosnie_z_dnia_20_pazdzier

Na San jeżdżę od końca lat '80. Pstrągi i lipienie łowiłem i na spinning i na muchę. Uwielbiam jednak łowić pstrągi na woblery i do wybierania linki ze streamerem na końcu z zimnej wody nie zmusi mnie nikt ;-)

1 lutego otwieraliśmy na Sanie sezon pstrągowy z Tomkiem eS. Złowiliśmy po kilkanaście pstrągów, które w świetnej kondycji wróciły do wody. Niestety największe ledwo ocierały się o 40 cm. Dlatego też jestem zwolennikiem no kill na Sanie do Leska lub ustanowienia wymiarów widełkowych.

Jeżeli chodzi o zarzuty muszkarzy o kaleczenie pstrągów przez dwie kotwiczki woblera, nie pamiętam, żeby niefortunnie zacięty malec stracił życie. Ale być może wyjściem byłby nakaz zbrojenia przynęt spinningowych w pojedynczą bezzadziorową kotwiczkę lub dwa haki bezzadziorowe.

Zobaczymy, co przyniesie nowy rok, oby dużych pstrągów w Sanie było jak najwięcej!

P.S. Na Wyspach na wielu wodach w których występują łososiowate, łowi się je wszelkimi metodami, łącznie z czerwonym robakiem i krewetką.

Na wyspach bynajmniej w Angli lowi sie na spining w wiekszosci rzek ktore sa nazywane free stretch gdzie nie sa to wody klubowe I ryba jest przeczepana , kazdy moze tam łowić w wiekszosci na rozne metody I przynety .

Ważne rzeki takie jak River Test , Itchen, trzeba zapomniec o spiningu tylko mucha sucha , czasami nimfa jesli przepisy pozwalaja . Nie jest lekko ale za to ryby piekne I naprawde waleczne .

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Może nie na temat, ale kiedyś miałem problem z vertem sumowym, żeby się nie doczepili, że łowię w pionie czy coś. Więc cyk mail z wyjaśnieniem do psr w Rzeszowie i okazało się, że taki teaser to przynęta spławików gruntowa????. Zapewne tak samo należy zrobić z tą interpretacją no i dla nadgorliwego strażnika zostaje podkładka, która kończy wszelakie interpretacje. Dane Pana strażnika ukryłem bo rodo. Odpowiedzi uzupełniającej już nie dostałem ale i tak byłem w szoku, że ktoś postarał się odpisać.

post-56180-0-83939500-1641836599_thumb.jpg

Chodziło mi tylko o stworzenie podkładki w postaci interpretacji przez psr. W końcu to oni stoją na straży tych przepisów i są zobowiązani znać je lepiej niż my, a my jako wędkarze, istoty niedoskonałe możemy nie wiedzieć ale możemy pytać. A mając odpowiedź na papierze wszystko staje się prostsze.

Tomku udało Ci się coś ustalić z tymi haczykami ? Bo nie wiem czy szukać na sezon nowy jakiegoś rozwiązania nowego ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak... Zarząd tym razem miał na myśli tylko haki bezzadziorowe z pojedynczym ostrzem. Ma na stronie Okręgu pojawić się komunikat na ten temat. Za używanie kotwiczek będziemy mogli być sądzeni przez sąd koleżeński przy swoim kole.

Co do dropshota i verta. Nikt z działaczy ZO (a są wśród nich utytułowani spinningiści) nie zgłaszał żadnych problemów w tym temacie...

https://www.mefistofishing.pl/haki-bezzadziorowe-do-woblerow-owner-sbl-55-8-p-805.html

Jest też kilka innych wartych np vmc i stefanow fisching też ma dobre ale owner jest w podium .Vanfook też są ok ale zależy co komu leży.Jesli zależy Ci na mocy to cultiva i vmc od-essoxa 1972 są też świetne i mega mocne bo są grubsze i czasem lepiej mieć zapas mocy.