Skocz do zawartości

WMH, ostatni film

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Nabyłem ostatni numer z filmem "Trudne szczupaki".

WMH, po raz pierwszy wydało film, zrobiony w nowej formule. I powiem, że to był dobry ruch. Film jest po prostu ciekawy. Oprócz ulubionych scen akcji jest też sporo wyjaśnień i wskazówek technicznych. I chyba po raz pierwszy pokazane jest, że polski wędkarz-tu p. Paweł Piskorski słusznie ma więcej do powiedzenia niż szwedzki guide. Brawo p. Pawle i proszę o jeszcze. A guide...no cóż...gość chyba wymiękał przy umiejętnościach naszych Chłopaków...jedyne co było mocno widoczne, było to, że perfekcyjnie władał językiem angielskim. Pan Paweł zresztą i tu mu nie ustępował kroku...

Jedyny minus...film jest o wiosennych szczupakach, a wyszedł pod koniec lata. A wskazówki zawarte w tym filmie bardzo by mi się przydały podczas tegorocznej wiosennej wyprawy do Szwecji, gdzie na naszej wodzie lody zeszły z jeziora na tydzień przed przyjazdem.

Polecam.

Pozdrawiam

Alek

A guide...no cóż...gość chyba wymiękał przy umiejętnościach naszych Chłopaków...jedyne co było mocno widoczne, było to, że perfekcyjnie władał językiem angielskim.

Nie przesadzałbym z tym wymiękaniem ;) Matthias Holgersson to dobry wędkarz i dość znany przewodnik

skoro jestesmy już przy innych filmach to calkiem calkiem podobala mi sie edycja BOLEN - z serii WEDKUJE czy jak jej tam... Zupelnie inne podejscie do lowienia boleni, glownie urban fishing. i co ciekawe... Jeden z gosci stwierdzil ze lowienie boleni PRZEZ CALY ROK jest w stanie obskoczyc trzema przynetami. Żeby bylo ciekawiej wszystkie to przynety typowo powierzchniowe... 

Dziwne mają tam bolenie :P Nikt nie lowi na expressa, jeden malutki epizod z lowienie na robala silikonowego na offsetcie. Ciekawe jakby sobie poradzili u nas z naszymi bolkami :)

Faktycznie, film ciekawy. Zwłaszcza w części dotyczącej super nowoczesnej przepławki i monitorowania rocznej migracji ryb. Do tego ta winda dla ryb. Kosmos, jak dla mnie ;)

Francuzi łowili ryby, patrząc na standardy jb.pl, nieduże - ot, chlapaki z powierzchni ;) Chyba właśnie ta guma dała największą z ryb, ale o ile mnie pamięć nie myli, branie również nastąpiło w górnej partii wody.

Film jest również dobrym przykładem szkód, jak wyrządza w rybim pysku grip :rolleyes:

Edytowane przez Dienekes
  • Like 2

Tak, ten o pstrągach jest najgorszym z najgorszych. O esoxie zaś to, nomen omen, nr 1. Mam jeszcze o okoniu (sandaczu też), ale nie zdążyłem obejrzeć ;)

@ mifek: A tu już się ukazał? Pewnie będzie wszystkiego po trochu, ale przynęt sztucznych najmniej :rolleyes:

Jak znajdę, to kupię, bo Szarej Eminencji obiecałem, więc... ;)

Edytowane przez Dienekes

Wystarczy poczytać WMH żeby wiedzieć, że nie było tak malinowo jak w filmie. Mirecki na dzień dobry skasował śrubę i uszkodził spodzinę. Ja się zgadzam z Pumbą. Film dobry ale dupy nie urywa. A przewodnik też ciągnął dobre pajki. Poza tym rola przewodnika polega raczej na tym, żeby klienci połowili a nie samemu się nasiepać.

Wystarczy poczytać WMH żeby wiedzieć, że nie było tak malinowo jak w filmie. Mirecki na dzień dobry skasował śrubę i uszkodził spodzinę. Ja się zgadzam z Pumbą. Film dobry ale dupy nie urywa. A przewodnik też ciągnął dobre pajki. Poza tym rola przewodnika polega raczej na tym, żeby klienci połowili a nie samemu się nasiepać.

Krisu, jak by ktoś nas w tych skałach przez cały czas nagrywał to też by wyszedł niezły materiał :) Szczególnie, jeśli by tekstów nie powycinali, byłby przynajmniej jeden film wędkarski z dialogami na poziomie :)

tak się kiedyś zastanawiałem ile dni mogą kręcic jeden odcinek o wędkowaniu na wodach PL? jak myślicie?

Ciężko powiedzieć ;) zależy jak się trafi. Może być to jeden dobry weekend (przy baaaardzo dużej dozie szczęścia) a mogą być to i ze dwa tygodnie....Jeden z bardziej pamiętnych filmów wmh kręcony na zbiorniku zaporowym Pilchowice kręcony był ponoć dość długo. Nawet na forum chyba ktoś wspominał, że ekipa siedziała nad wodą prawie dwa tygodnie, a na dobrą sprawę połowiła w ostatnim czy przedostatnim dniu :)

Ma ktoś z Was namiary na ten film ?

Ciężko powiedzieć ;) zależy jak się trafi. Może być to jeden dobry weekend (przy baaaardzo dużej dozie szczęścia) a mogą być to i ze dwa tygodnie....Jeden z bardziej pamiętnych filmów wmh kręcony na zbiorniku zaporowym Pilchowice kręcony był ponoć dość długo. Nawet na forum chyba ktoś wspominał, że ekipa siedziała nad wodą prawie dwa tygodnie, a na dobrą sprawę połowiła w ostatnim czy przedostatnim dniu :)

Za czasów Kolendowicza i Taszarka...w jednym z wydań WW opisywali jeden ze swoich filmów i mówili aby nakrecic 1,5godz filmu potrzebowali tyg spedzonego na wodzie,a było to dobre 15lat temu,jak nie dłużej,wiec i ryb jakos więcej było.

Na pewno w WW?