Skocz do zawartości

Nowa elektrownia wodna na Wierzycy!!!

paskud pomorski

Rekomendowane odpowiedzi

No to ładnie ??!!

Rocky odcinek w okolicach Kręgu to miejsce gdzie uczyłem się łowić pstrągi. Nie wiem w jakim kraju my żyjemy, niby w Unii

a wszystkie jej dyrektywy o zrównoważonym rozwoju i takie tam

są na każdym kroku łamane.

:blush::angry: <_<

Pozdro Jachu

kiedyś sporo się interesowałem MEW (małe elektrownie wodne) i przebrnołem przez kilka forów z tym związanych

w tym przypadku jeśli ktoś to buduje od podstaw to pewnie pryw przedsiębiorca to nie jest

ale nowi, niewielcy inwestorzy zawsze obawiali się wędkarzy i PZW a jeśli występują tam takie ryby jak troć, łosoś czy pstrąg, które wędrują to doświadczeni elektrowniarze szczerze odradzali bawienie się z taką rzeką bo: PZW cię wydoi, PZW będzie chcało przepławkę...

nie wiem kto buduje w tym przypadku ale jeśli jest troć to przepławkę można wywalczyć

jednak mnie najbardziej boli w takich przypadkach, że pod wodą znika bezpowrotnie kawał pięknej rzeki i okolicy, zmienia się wszystko w promieniu kilku lub kilkudziesięcu km, poprostu robi się smutno...

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich,

Pomimo, że nie udzielam się na Waszym forum chcę poprosić o poparcie petycji w sprawie naszej rzeki. Każdy głos się liczy!!!

Podaje link do forum i postu w tej sprawie:

http://www.fors.com.pl/viewtopic.php?u=34&topic=59164&am p;p=0

z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam

Ja tam nie wiem czy nie przeszkadzało, tamtych czasów nie znam i się pstrągów nie pytałem czy im nie przeszkadzają. Wtedy inne czasy byly i rzeki pewnie rybniejsze. Poza tym niemiecka myśl techniczna tworząca sieci kanałów i elektrowni zaprzęgała dzikie wody do pracy. Dziś obserwujemy jak Niemcy weryfikują poglądy o zbyt rozmaszystym ingerowaniu w naturę. Było wiele małych elektrowni, dziś już ruiny. Ale kiedyś malutka elektrowienka wystarczała dla wsi bo ile urządzeń elektrycznych było?? Dziś żeby elektrownia była opłacalna to musi zdeczko więcej spiętrzyć wody. Chyba że się mydle.

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Gość ffffffffffffffffffffffffff

No i stało się...zginął jeden z najpiekniejszych,najurokliwszych odcinków Wierzycy...dzika rzeka,pełna powalonych dzrzew,zwalisk kamieni przez które przewala się woda,pełna pięknych,idealnie wybarwionych potoków,rzeka na której uczyłem się łowić pstrągi,na której dziadek nauczył mnie szanować Polską przyrodę,rzeka ta stała się jeziorem....Brutalnie,bezpowrotnie zamordowano coś wspaniałego,coś do czego wracałem myślami w długie zimowe wieczory...Nowa elektrownia pod Dreimostem zaczeła swą pracę...

• 2 miesiące temu...